С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Al Fresco в София

"Бакхус"
20 Юли 2009, 16:12
Share Tweet Pin it Share


Терминът restaurant, под който се разбира място с работно време, меню, индивидуални порции и сервитьор, се появява за първи път в края на XVI век във Франция. Приблизително по същото време, пак във Франция, Андре льо Нотр създава градините на Версай, Шантили и Тюйлери и се превръща в първия професионален озеленител, който интерпретира градината като архитектура, комбинации, геометрия, и в крайна сметка израз на метафизиката на епохата. Тези две новости скоро се сливат и бързо се доказват като цивилизационно просветление.

Доколко софийските ресторанти изразяват съвремието ни, ви оставяме да прецените сами. Нашият принос е със селекция на шест места в центъра на града, които едновременно поддържат добро ниво в качеството на храната и обслужването, и имат приятни градини, без те да са удавени под балдахини, органзи, изкуствени цветя, неон, халоген, балюстри, креатиди, басейни с каменни ангелчета или чалга.


Ресторант "Медитеранео"
ул. Оборище 9Б

Намира се срещу Докторската градинка. Неависимо, че на входа има табела "аптека", смело влизате в прохода. Той ще ви отведе в типичен софийски двор с красив плочник. Там се намират откритата и закрита част на ресторанта, като през лятото първата е несравнимо по-добра от втората. Дворът, особено вечер, напълно оправдава името на ресторанта. Голяма доза романтика идва и от винаги запалените свещи, не само по масите. Тук има скара с дървени въглища, които вършат чудесна работа в сезона на пресните риби и октоподите. Хубавото на градината е, че са й спестили излишните намеси – оставили са й красивия плочник, запизили са дърветата и тухлената стена, по която има газени фенери.


МОТТО
ул. Аксаков 18

МОТТО притежава не само добър интериор, но и истински красив двор. Достойнство в политиката на ресторанта е, че вече години поддържат менюто си, така че ако поръчаш салата със запечено козе сирене или шишчета по азиатски, знаеш какво представляват и общо взето може да очакваш и следващия път да си ги получиш със същия вкус и вид.

МОТТО е място с постоянна и вярна клиентела, до такава степен, че понякога самодоволството довежда до доста небрежно обслужване. И точно тук се явява дворът като спасител - казваш си, че ще преглътгнеш и това, в името на зелената трева, красивата липа и чудесното вечерно осветление на двора.


"Часовника"
ул. "Цар Асен" 81

Дворът на ресторанта e Г-образен, като по-голямата му част гледа към улицата. Тя обаче е достатъчно тиха, особено вечер, и с достатъчно дървета, за да може да наречем пространството около къщата хладен двор. Той разполага със седем-осем маси. Една от тях е за голяма компания, но е разположена така, че да не пречи на останалите за по-малко хора. В менюто забележителни са талятеле с манатарки, винената листа на ресторанта е много адекватно поддържана.



Клуб на архитекта
ул. "Кракра" 11

Мястото си струва да бъде посетено дори само заради един факт: предлага три вида джолан - агнешки, телешки и свински. Ресторантът, който така или иначе се намира на една от най-хубавите софийски улици, се състои от лятна и зимна градина. И двете пространства са за около 60 места, но през летните месеци голямата борба е за места в откритата градина. Това е място, в което държат на качеството на храната си, амбицията сега е да предложат максимален брой риби и морски продукти. Пробвайте тяхното малиново тирамису.


Марокански ресторант "Анет"
ул. "Ангел Кънчев" 27

Малко от Изтока. Вече е ясно, че собствениците на "Да Види", "Данис" и "Анет" имат отношение към интериор и създаване на шик. Така се е получило и с градината им. Ще се озовете сред високи белосани дувари и типичните марокански лампи. Препоръчваме ви мястото като за втората половина от вечерта, където да се отбиете за чай или лимонада от мента, или чаша вино от малката, но добре подбрана винена листа.


"Истанбул"
Кемпински Хотел Зографски

Този забележителен с кухнята си ресторант се възползва като че най-пълноценно от откритите пространства около Кемпински-Зографски, на чийто партерен етаж се намира. Димитър Клаклов, който управлява кухнята, е един от талантливите и амбициозни млади готвачи и е с много опит в няколко течения на ориенталската кухня. През лятото забележителна вечеря в ресторанта му може да има още по-забележителен финал: черен турски чай и наргиле със сладък тютюн в топлия мрак на градината.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Anonymous
    автор
    23, 28, 09 Септември 2009, 23:28

    мнооого зле стана тоя бакхус....

    !
  • Anonymous
    автор
    11, 16, 02 Август 2009, 11:16

    Ами те, горките, не ги умеят тези неща от рода на писането с акъл ... когато те спуснат на някакво място и ти кажат да правиш нещо, което уж е лесно и всеки го може, става страшничко...

    !
  • Anonymous
    Кристина
    16, 08, 24 Юли 2009, 16:08

    Да Види, Анет, Данис отдаааавна не са на един и същи собственик - поне от 2 години. Еял Тахор в момента държи само последното от тези заведения. Като се има предвид, че поръчки в градината на Анет се приемат до 9 и нещо, защото в 10 тя затваря заради съседите, целият текст за този ресторант е напълвно неуместен. Много е тъпо като започнете да си пишете с краката, а не с акъла... защо не се замислите, че има хора, които ги четат тези неща и не е редно само да пълните редовете, трябва да сте малко по-отговорни към читателите си. [...]

    Read the full comment

    !

Реклама »