С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Големите малки вина на Венето

текст и фотография Албена Шкодрова
01 Септември 2009, 14:55
Share Tweet Pin it Share

Вървим покрай нагрети от слънцето редици пино гриджо. Алеята между тях извежда на остлания с малки бели камъчета бряг на Пиаве. Реката заобикаля лозята на Тенута сан Джорджо от двете страни, оставяйки ги в средата на остров, Граве ди Пападополи. Неговите каменисти и глинести почви, обогатявани от реката, дават идентичност на отлични вина просеко, правени в избата - забележително елегантни и с характерната за района минералност.

Стигаме края на алеята и иззад дърветата започва да се вижда каменен мост над реката. "Тук италианците са отблъснали австрийците в битка по времето на Първата световна. Ако не бяха, сега можехме да стоим на австрийска земя", отбелязва Микеле Томбако. Той е на 25, счупил си е лявата ръка, докато е играл футбол миналия уикенд, и е леко притеснен от това, че размахва гипс, докато показва имението.

Микеле е представител на най-младото от трите поколения, които в момента работят в избата. Дядо му, на 90, вече по-скоро е с функцията на аниматор: пристига, ръкува се енергично, предлага на шега имението за продажба ("Искаш ли я винарната? Колко даваш?") и си тръгва доволен, ако е успял да разсмее всички. Микеле го гледа с критична усмивка: "Миналата седмица пак удари колата. Кара с превишена скорост."

Истинската движеща сила на винарната в момента са бащата и двамата чичовци на Микеле. "Баща ми го помня от дете как си приготвя куфарчето и тръгва за срещи." С помощта на това куфарче и доста години работа тримата братя Томбако са извели купената от прадядото и индустриализирана от дядото винарна на международния пазар.

Тенута сан Джорджо е новият проект на семейната компания, насочен към производството на вина от собствените лозя на имението. Първият, по-голям засега, бизнес е Toser Vini - винен завод, който произвежда годишно 100 000 хектолитра (10 милиона литра) вино и е кръстен на дядото с превишената скорост, Томбако Серджо.

В него се винифицира голямо количество гроздов сок и на други производители и излизат вина не само с брандовете на Toser, но и с тези на клиенти, които искат да продават вината на компанията като своя селекция. Сред тях - типичните италиански магазини за деликатеси, gastronomi, и ресторанти, но също и по-големи търговци.

Минаваме покрай цистерните от неръждаема стомана на винарната и после завиваме към "историческата" й част: бетонни контейнери, които се затварят с люкове като на самолет и всяка година се боядисват отвътре със специална непромокаема боя. Тези малко оруеловски на вид съоръжения продължават да се употребяват и Микеле им отделя толкова внимание и време, колкото после ще посвети и на Тенута сан Джорджо. В този негов жест се съдържа цялата философия на компанията: за Toser Vini няма малки вина. Всичките заслужават еднакво внимание, и то е несравнимо повече от това, отделяно за изграждането на луксозен имидж.

Въпреки че произвежда вино от 90 години, компанията не е построила шато, не влага пари в онзи тип ПР, който да я направи да изглежда ултраскъпа и да й помогне да умножи многократно цената на всяка бутилка вино - практика, обичайна за големите изби на Франция например.

Няколко милиона бутилки вино годишно, продавано включително в кегове, проста, индустриална на вид сграда - компанията очевидно не се държи сякаш бутилира течно злато. Всъщност нейната основна цел е да прави отлични достъпни вина. Да се наложи с постоянното добро качество на вино и с отличното му съотношение с цената.

Тази нейна политика, която е следвана и от някои други изби в района, прави Венето уникално място, където наливното вино, което пристига в кани в ресторантите, е от среден към висок клас.

Пробваме още един продукт на Toser Vini - Vila Cornaro соаве DOC от района на Верона - там, където планинските хълмове се стопяват в равнините на Адидже. Носът е ярък, свеж и цветист, докато тялото е средно, дори към леко. "Силата на отглежданото във Венето грозде е в носа и ние се опитваме да правим вината добри именно с това, вместо да се опитваме да удължаваме изкуствено или да добавяме обем към тялото", казва Микеле. Философията да се подчертава тероарът е следвана от повечето винари в района и тя е свела работата им до безкрайни вариации с естествените качества на гроздето за постигане на най-съвършената комбинация. Що се отнася до серията Vila Cornaro,  тя е плътската, бакхуска реплика на строената през 1552 г. по проект на Андреа Паладио вила, която е недалеч от винарната.  "Вярваме, че постройката добре илюстрира хармонията на вкусовете и деликатните аромати на вината от серията, които се предлагат в прости, но елегантни бутилки."

С етикета Vila Cornaro са изработени още няколко вина - пино гриджо, пенливо шардоне и пенливо розе от пино, всичките IGT Veneto, и, може би най-емблематичното за района, prosecco spumante extra dry VSAQ.

По-новият проект, Тенута сан Джорджо, е започнат през 1970-те, когато семейство Томбако решава, че е време да придобие собствени лозя. 60 хектара, засадени основно с просеко, пино гриджо (DOC Венето), шардоне, совиньон и каберне са един от най-важните елементи в съвременната идентичност на компанията - онзи, който осигурява разпознаваемостта на вината й.

Дегустираме някои от вината на избата в хола, в който дядото с превишената скорост е изкарал по-голяма част от почивните си дни през последните 40 години. Вместо в шато центърът на избата е в тази старинна италианска къща.

Опитваме Пино гриджо, Тенута сан Джорджо реколта 2008. В носа, който е средно интензивен и елегантен, се долавят круша, тревисти тонове и минералност, каквато после ще намерим в почти всички проби. Тялото, лишено от сладост, е средно към леко, с аромат на круша и приятна сочност, която се задържа и в деликатния плодов послевкус.

"Това не е земя като Тоскана, която да носи тежест. Почвата е камениста, слънцето е модерирано от влиянието на реката и най-силно излизат флоралните аромати в гроздето", обяснява Ивано - водещият уайнмейкър на избата, наричан от Микеле "нашия винен артист". Според него характерът на почвата е "благословия" и човек трябва много да внимава, за да го съхрани. Затова в избата гроздето от различни тероари се винифицира отделно и после се правят блендите.

Совиньон IGT Венето, реколта 2008 г.  е добър пример как характеристиките на тероара моделират един международен сорт. Виното е с интензивен нос, със зеленчукови тонове, салвия, цвят от копър. Плътно, обло, но не тежко тяло, елегантно и хармонично, с много повече цветисти тонове в послевкуса.

Сред фаворитите на купувачите в Тенута сан Джорджо е Prosecco Extra Dry DOC Valdobbiadene. Със сребърен медал от VinItaly,  то е купаж от 85% просеко и 15% шардоне и е самата класика и на района, и на избата. Подобно на всички други разновидности просеко на избата, се прави при постоянен контрол на температурата от първия до последния момент на обработка,  като газировката се постига по метода "Шармат - Мартиноти", с вторична ферментация в неръждаеми контейнери.

В деликатния нос на това вино се долавят плодови и цветисти нотки, кадифеното му тяло с мека, галеща небцето газировка е с аромат на бели праскови, бели череши, а финалът се оказва свеж и продължителен.

Просеко е виното, заради което италианците през последната година водят една от големите си международни битки. Традиционно произвеждано в областта Конелиано - Валдобиадене, това пенливо вино, конкуриращо шампанското с по-ниските си цени, от 40 години е защитено с DOC. Проблемът обаче е, че за разлика от повечето DOC, като например Бароло или Риоха, просеко не е име на област, а на сорт грозде, който теоретично може да се отглежда където и да е по света.

Затова независимо от легалната защита правата на винопроизводителите от района непрекъснато са нарушавани. При един немного отдавнашен инцидент например Австрия беше произвела просеко и го беше внесла под бранда Rich Prosecco на американския пазар в кенове, избирайки при това за рекламно лице Парис Хилтън.

И докато винарите от Конелиано - Валдобиадене повръщаха в ъглите от отвращение, властите успяха да постигнат малък напредък със защитата на просеко - от август 2009 г. районът получи DOCG, Контролирано и гарантирано наименование за произход.

Граве ди Пападополи до тази година не е бил част от DOC района за просеко, но с настъпилите промени вече е включен в деноминацията. Вината на Тенута сан Джорджо и без това вече се представиха на Vinitaly 2009 по-добре от много други от вътрешността на традиционната област. И четирите подадени от избата вина получиха награди - един сребърен медал и три споменавания.

Накрая пробваме и един от винените куриози на избата, Bizzaro - вино от автохтонния сорт manzoni moscato, което е едно от отличените с грамота на последното изложение VinItaly. С остатъчна захар от 50 г на литър то е седем пъти по-сладко от произвеждания от винарната брут.

Въпреки че могат да бъдат определени и като по-класните вина от семейния бизнес, правените в Тенута сан Джорджо също излизат на ниски цени и стигат до потребителя на цени между 10 и 15 евро. И това е възможно благодарение на по-голямата винена фабрика: избата се възползва от нейната вече изградена и функционираща на високи обороти разпространителска мрежа, а и дели с нея администрацията.

Комбинацията от двете винарни намалява и пазарния натиск. "Не сме притиснати да произвеждаме големи количества и със съоръженията си можем да правим най-доброто. Например позволяваме си да държим просеко 25 дни в контейнерите за ферментация - нещо, което е лукс за повечето производители, а е необходимо за постигането на оптимално качество - приятна газировка, комплексност на ароматите."

Тази сравнително нестандартна политика на семейната компания се оказва любопитно визуализирана в радиус от няколко стотин метра. Докато "виненият артист" Ивано показва своята лаборатория, подминаваме първо дъбовите бъчви, не особено многобройни, после - металните цистерни, които доказано са най-добрите съдове за работа с просеко, и накрая - струпване от дамаджани.

"В миналото са били много популярни, макар че днес почти не можете да ги намерите из избите. Ние ги поддържаме, защото още имаме някои традиционалисти сред клиентите, които предпочитат да си купуват в тях вино, за да си го бутилират както и когато те си решат."

Микеле, 25, едва ли помни времето, когато тези "традиционалисти" са диктували и олицетворявали начина на живот във Венето - хора, които са търкулвали дузина или повече дамаджани в мазето на къщата си, за да могат да си вадят вино в гарафа на масата под черешата за дълъг неделен обяд. Описва ги по това, което е чул от родителите си, с усмивка.

И голямата политика, и малките жестове на семейната му компания в крайна сметка показват едно и също - че освен с умение вината на Toser Vini се правят с уважение - към историята, земята и хората, които ги пият.

В България вината на Tенута сан Джорджо започват да се внасят от Бораф ЕООД.

Пино Гриджо
дел Пиаве D.O.C.
Сламестожълт цвят, кадифен, плодов нос и обло и свежо  тяло. Сервирано с температура  между 10 и 12°C, виното е подходящо  за студени месни и рибни ­предястия, ароматни зеленчукови супи, морска храна и ризото.

Манцони  Бианко
дел Венето I.G.T.
Това вино, направено  от едноименния сорт грозде, отглеждано в района на Венето, е с интензивен, богат нос на бели цветчета и диви рози, във вкуса деликатно се появяват и плодови нюанси. Да се пие веднага, най-добре с печени или задушени зеленчуци, миди и зеленчукови ризото.

Пино Роза 
от Венето I.G.T.
Свежо, живо и ароматно, в носа на това вино ясно се долавят  черешов конфитюр и талк. Деликатно  въздействащо на небцето, то е с добър  баланс на киселините и плодовите  аромати. Сервира се с температура между 8 и10 °C и е отличен аперитив.

Манцони мискет Bizzarro
Дълбок черешов  цвят с розови нюанси. Това сладко розе е с интензивен, запомнящ се нос, доминиран от ягодов конфитюр и зряла кайсия. Свежият, ароматен плодов нос се развива чудесно в небцето заедно с живата газировка. Направено от автохтонен гроздов сорт, то носи характера на Венето и се съчетава отлично с десерти: кремове, фини сладкиши и плодови тарти. Добро е и като аперитив. Сервира се с температура между 6 и 8 °C.

Пино шардоне брут
Това пенливо  вино е с комплексен нос на ябълка и зрели летни плодове, типичен  за сорта шардоне, и с деликатни  цветисти нюанси, характерни за пино бианко. С добре структурирано тяло, то се съчетава отлично с рибни ястия от средиземноморската кухня и с по-мазни морски продукти, приготвени на пара или на грил. С фината си газировка то е отличен аперитив. Най-добро е при температура между 6 и 8 °C.

Просеко екстра драй
Пенливо вино с подчертано плодов нос, живо и приятно на вкус, с добър баланс и с мека газировка. Доста универсално, то може да се съчетае еднакво добре с предястия, основни ястия или десерти. Превъзходен аперитив. Сервира се с температура между 6 и 8 °C.

Просеко брут
Плодовият нос на това вино е допълнително освежен  от мека пенливост. Галещо и живо в  устата, тялото е хармонично. Универсално, отлично като аперитив. Най-добро  е при температура между 6 и 8 °C.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Лозето обича наклонен терен и песъчливи почви, с леки валежи през лятото!

    http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ

    !

Реклама »