С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Закуска извън леглото

текст Ваня Райнова, Надя Младенова, Екатерина Геловска. Фотография Студио ДАРСС
02 Септември 2009, 13:12
Share Tweet Pin it Share

Закуската е най-интимното хранене - идва, когато едва си изплувал от недрата на съня, и те връща обратно в реалността, придавайки й плът от мирис и вкус. Понякога, след някои по-цветни и реалистични сънища, тя е онзи белег, който ти помага да разбереш от коя страна на разделителната линия между сън и реалност се намираш. Често тя е и начинът, по който започва твоят ден. Един епизод от него, който може, както се изразяват американците, "да ти направи деня".

"Бакхус" покани трима автори, които да препоръчат по три любими места, където закуската идва рано, бързо и вкусно.

Надя Младенова, която познавате от текстовете й в списание "Едно", се огледа от името на младите, градски, чувствителни и изискващи от средата и обкръжението си хора. Ваня Райнова, първият главен редактор на англоезичното списание Month2Come, избра заведения, най-близки до нейните лични епизоди на пълно сутрешно щастие. Екатерина Геловска, главен редактор на ХоРеМаг, описа закуски в хотелите, успели да прогонят дявола от детайлите.



Централна градска среда
Надя Младенова

Пържени филийки, които да ядеш с пръсти
Maraia Fusion до градинката на "Кристал" се разбужда още към 8 и мирише на прясно изпържени филийки - от франзела, и в компанията на сирене и сладко. Не ти се иска да ги ядеш с вилица и нож - може да е по-благоприлично, но е далеч по-бавно и неавтентично за периода от детството, в което връщат. Порцията е огромна и изкусителна. На любителите на сладкото ще допадне и френската класика - кафе и прясно изпечен кроасан (с шоколад, крем ванилия или натурален). Кафето е силно. Ако ви хрумне да водите здравословен живот, има и такова без кофеин, предлагат се и прясно изцедени сокове. Менюто за закуска включва и богат избор от сандвичи и тостове. Гарнитурата им не е просто статист, запълващ чинията, а освежаващо допълнение - като ситно нарязани белени домати върху листо салата. Един съвет - за предпочитане е да седнете в градината, в противен случай рискувате да получите сутрешно главоболие от силната техно музика, която персоналът явно харесва. В градината нещата изглеждат значително по-добре, стига да загърбите нервната от рано сутрин "Раковска". Има и WiFi, ако решите да замесите и лаптопа си в ритуала на сутрешната закуска.

Лимонова глазура и кафе в купа
Окей, Costa Coffee може и да не е най-оригиналното предложение на света. Но бързо вадя като аргумент силата на един добър мъфин и мястото срещу градинката на Народния театър. Ако седнете отвън на малките масички за двама, може да изпиете първото си кафе под съпровода на уличните музиканти в парка. Често там свири духов оркестър от симпатични старчета. Близо са Софийската градска художествена галерия и Instituto Cervantes, за да комбинирате закуската си с някоя от приятните изложби, които се случват там. Не е задължително да пиете кафе, което повече напомня на супа по количество и начин на сервиране. Браво на Costa за разнообразието на тема кафета във всякакви комбинации, температури и размери, но за мен едно стандартно късо еспресо, моля. С малко бита сметана. То е силно, без да киселее и да остъргва стомаха. От сладостите за закуска мъфините се изкачват на първо място в личната ми класация, особено този с тройна доза шоколад и лимоновият с глазура от бял шоколад.  Следват ги шоколадовият туист - един по-разчупен вариант на добрия стар кроасан (който продължава да си е все така добър). Блокчето с плодове и ядки е приятно и здравословно, а от няколкото вида пресни торти, които се предлагат, най-изкусителен е италианският чийзкейк -  доста по-лек като вкус и консистенция от класическия и щедро покрит с филирани бадеми. За любителите на соленото има сандвичи, които могат да бъдат затоплени на тостер. Персоналът е винаги дружелюбен - една от добрите черти на чуждите вериги.

Пикник срещу парка
Мислили ли сте за градски пикник в Докторската градина - върху онова малко хълмче, знаете го? Наскоро Park Bar на ъгъла на "Шипка" и "Сан Стефано" някак прозорливо отвори врати с напомнящо "пикник меню". Има няколко ненатрапващо сладки предложения за закуска като френска багета, хлебче с тиквено семе, масло, козе сирене и две бурканчета конфитюр Bonne Maman, сандвич от черен хляб с ябълка, мед, чедар, горчица и рукола или просто натурален кроасан с кафе. Менюто предлага и варианти на тема класически солен сандвич - препечената филийка с телешко филе, багета с пуешко, гауда и домат и няколкото вида брускети. И все пак може би не искате да избирате тази с чесън, който да сподели с вас работния ден. Проблемът на това място - веднъж влезли, шансът да го замените с парка е почти нулев. Възпрепятстват фактори като тиха и приятна музика, мили сервитьори, меки дивани и шумът от правене на кафе. През целия ден влиза много светлина - прозорците са от тавана до пода, а тези към "Шипка" са постоянно отворени и са приютили по перваза си меки възглавнички за сядане, които узаконяват зяпането по минувачите. И най-хубавото - в Park Bar чакат последни броеве на GQ и Wallpaper. Отваря в 9.30.

Марайа фюжън
ул. "Раковски" 123
0882 666 777

Парк Бар
ул. "Шипка" 26
088 812 3626

Costa Coffee
потърсете вашето локално Costa кафене



Яйца,  яйца, още яйца
Ваня Райнова

Моделът.
Първи кадър: Октомври, заливът Алики на остров Тасос. Водата е лазурна, слънцето - сговорчиво,  плажът - пуст. Ваня, в компанията на мъжа си, поглъща закуска, вдъхновена от филма "Лунатици": запържена в масло филийка, в средата на която е изрязана кръгла дупка и в нея е чукнато яйце.
Втори кадър: Мъглата се е оттеглила и от верандата на Chester's Bayview Cafе се вижда Golden Gate. Ваня отпива от една страхотна "Мимоза" (шампанско и леденостуден портокалов сок в съотношение 3 към 2) и се триуми между любимите си омлети: Local Gourmet Ghetto с домати, спанак, гъби и сирене; Mediterranean с маслини, сушени домати, спанак, артишок и сирене; козе сирене с червени чушки на грил, бекон и пресни подправки. Пред нея се издигат и планинки от пържени филийки от хала (леко сладък яйчен хляб, подобен на козунака) с канела и плодове и греховно вкусни блини със сирена, малини и боровинки.
Общото между тези два спомена е, че в тях щастието е пълно. Животът е спокоен, има време за всичко.

Реалността
В търсене на яйцата
На пръв поглед изглежда почти невъзможно: новото Лозенско строителство е навсякъде, а Париж и Лондон са далече, далече. Но в 2030  Brasserie черно-белите снимки със сцени от Париж и портрети на филмови икони, шахматният под, керамичните вази със сушена лавандула, няколкото броя Financial Times, черната дъска, на която с тебешир е изписано дневното меню, полилеите, напомнящи висящи канделабри, цитатът на Оскар Уайлд ("Единственото нещо, на което не мога да устоя, е изкушението) и гласът на Едит Пиаф успяват да ни пренесат малко по-близо до Ламанша.
Тук менюто е най-богато на закуски от яйца. Освен кроасани и сандвичи, в 2030 Brasserie предлагат био яйца "Бенедикт" с шунка, "Флорентин" - със спанак, върху тост, "Роял" със спанак и пушена сьомга, всичките - върху тост и със сос холандез. Също и под формата на омлет с гъби, ементал или сьомга и гарнитура от пържени картофи. Има и английска закуска с бекон, наденички, боб, домат, гъба и яйца, които може да  са бъркани или на очи.
Яйцата "Бенедикт" (6.50 лева) са много вкусни, без да са "Бенедикт". За разлика от класическите яйца "Бенедикт", които се сервират върху английски мъфин (питка с мая, поръсена с царевично брашно), тези са върху някаква местна и по-дебела импровизация. За сметка на това забулените яйца са отлично приготвени - рохки, но с не напълно течен жълтък. Сосът е с безупречно гладка и кремообразна текстура (едно от предизвикателствата в приготвянето на тази емулсия от масло и лимонов сок с жълтъци) и сервиран, както си му е редът - топъл, не горещ.
Кафето на преса е малко слабо. Капучиното дава повече отскок, но аз лично съм против шоколадовата поръска. Ако трябва да е поръсено, нека е с канела.

Закуска до вечеря
Murphy’s отваря малко след 12 часа на обяд. Малко е късно за закуска, но тук човек бързо губи представа за времето и сезона. Тъмният интериор и приглушено осветление не се влияят от промяната в дневната светлина, а прозорците към улицата остават някъде на заден план, колкото по-навътре си изберете маса. Това е Мястото за крайни климатични условия - би създало уют по време на снежна буря и оазис от хлад и мрак след няколко поредни дни на безпощадна лятна жега.
Тук е мястото за традиционна ирландска закуска. Тази в Murphy's (13 лева) включва две яйца на очи, пет ирландски наденички, три резена ирландски бекон, боб, гъби, домат, лук, препечени филийки с масло и чаша портокалов сок (но не прясно изцеден). Яйцата са отлично приготвени - препечени отдолу и с рохки жълтъци. Ирландските наденички са сочни, леко люти.

Сутрин рано, много рано в София
В едно съм сигурна: персоналът на FIXMIX отива на работа преди мен, което е истинска рядкост за местата за закуска в София. Тук през седмицата отварят в 8. Това е и идеалното време да поседнете на една от двете външни масички в цветове на манго и лайм - сянката е плътна, а по бул. "Васил Левски" още няма движение. Въпреки че има малък бар и още две маси вътре, FIXMIX откровено е място за храна и напитки на крак, на път или за вкъщи - фрешовете са в картонени чаши, сандвичите - опаковани в хартия, а десертите - в пластмасови купички.
Менюто със сокове е с над 40 предложения и ако не намерите нещо, което ви харесва, можете да поръчате авторска комбинация. При липса на търпение и въображение си поръчвам Essential Mix от зелени ябълки и магданоз. Други авантюристични предложения от раздела "за пречистване и храносмилане" включват Apple Zing с моркови, ябълки, краставици и джинджифил и или цвекло, ябълки и целина. Във въпросната съботна сутрин избрах "екзотика и мултивитамини" с откровено сладкия First Date от ананас, пъпеш, круши и банан, а приятелят ми на "енергийни и хранителни" с FIXMIX от ягоди, банан, кисело мляко и орехи. Соковете са на цена от 3.90 до 4.90 за 300 мл, като има и разфасовки по 400 мл и един литър.
Сандвичите се приготвят всеки ден от пресни немски хлебчета с 15 процента ръж и с гениалното хрумване да се издълбае средата на хлебчето, където се поставят останалите продукти. Ето защо не е нужно да имаш устата на Мик Джагър, за да си отхапеш от сандвича, без да паднат резенчета зеленчуци в скута ти. Чудесен е Di Parma, с прошуто ди парма, пармиджано, рукола, домат и зехтин.
И още нещо: FIXMIX доставят до 30 минути в центъра, с идеалното средство за придвижване - колело - от 9 до 17 в делнични дни.

FIXMIX
Бул. "Патриарх Евтимий" 14 (нова локация)
Бул. "Васил Левски" 24
02 987 31 71

2030 Brasserie
Бул. "Никола Вапцаров" 25
02 868 3491

JJ Murphy’s
ул. "Кърниградска" 6
02 980 2870



Закуска за шампиони
Екатерина Геловска

Тематично допитване до бизнес средите преди време посочи, че закуската е най-предпочитаната форма на среща и на нея са взимани най-важните решения. Не харесвам особено симбиозата между сутрешното хранене и бизнес ангажиментите. Като неприятен, но неизбежен резултат обикновено "закусващите" избутват чиниите все по-далеч и на тяхно място сред колосаните салфетки се оказват бележниците. Все пак и в тях може да се постигне относително съвършенство.

Според ресторантьорите организирането на успешна бизнес закуска е изкуство. Те са съгласни, че в това словосъчетание водеща роля играе съставката "бизнес", докато закуската е оставена на втори план. Точно затова е важно менюто да се определи така, че да не пречи на деловата част на срещата, а да служи като елегантно допълнение към нея. В началото на бизнес закуската обикновено се сервират сок и кафе или чай. Храната трябва да изисква най-малко прибори и внимание към храненето. Най-често тя се сервира по-късно, по време на неформалната част. Обикновено такава закуска продължава около час. Ако все пак срещата се проточва, ресторантьорите съветват да се поднесе  второ кафе, което помага да се събуди интересът на гостите.

В София много от хотелите с четири или пет звезди в по-голяма или по-малка степен са овладели изкуството на деловата закуска. Затова тук дяволът е в детайлите, а и донякъде е въпрос на вкус и преценка. Моите лични предпочитания са "Сезони" в "Хилтън", "Кристал палас" и Гранд хотел "София".

Стандартът
Софийският "Хилтън" предлага емблематичната за веригата закуска. Тя е запазена марка по цял свят, съществуваща от 2003 г. Идеологията й е изградена върху здравословното хранене.
Прясно изцеденият сок от портокал, който се поднася със сядането, е един от задължителните й елементи. На масата вече са подредени три вида конфитюр в миниатюрни бурканчета, както и различни видове подсладители. Освен това е включен богат избор от сирена и меса, задължителната пушена сьомга, както и няколко салати на студения бюфет. Любителите на топли ястия ги очакват бен-маритата с омлети, пържен бекон, наденички или кренвирши, пържени яйца и боб за привържениците на традиционната английска закуска.
Задължителен елемент от закуската на "Хилтън" навсякъде по света са местните продукти, които тук се редуват - луканки, суджук и колбаси на студения бюфет, най-различни банички на топлия. Според стандартите на веригата трябва да има най-малко три вида зърнени закуски, но най-често изборът е от пет или шест.
Това, което обаче отличава най-много закуската тук от други места, са разноцветните етикети, които помагат да се ориентираш в продуктите. На всяка маса има минигайд, който пояснява означенията за съдържание на холестерол,  фибри или енергийност. С две думи - "Follow your colour" в "Хилтън", от  6,30 до 10,30 сутрин.
(42 лв.)


Кроасани на възраст под 30 минути
Спокойствие, отлично обслужване и разположение в историческия център на София,  "Кристъл палас" е отличен избор за закуска между 7 и 10 часа. Английска закуска, френски кроасани или балкански банички, тук почти всичко се приготвя на място и едно от най-големите предизвикателства е неустоимият аромат. Това е едно от малкото места в столицата, където уважават френското правило, че кроасаните са добри за ядене до 30 минути след изпичането им.
Изборът от омлети, бъркани или пържени яйца е доста голям и подкрепен от палачинки.
Тук можете да видите предимно хора, които закусват сами - за няколко кратки минути, които посвещават на себе си и  на сутрешния вестник. Към 9 часа върволицата намалява и започва най-спокойният час. Закуската се сервира и в лоби бара или в градината.
(около 20 лв.)

Лека закуска с много мед и целина
Терасата на Гранд Хотел "София", фамилиарно наричан вече от мнозина Гранда,  е едно от най-добрите места за закуска в града през лятото. Свежият въздух, зеленината и гукането на гълъбите в парка пред Народния театър като че са онази София, която бихме да искали да имаме цяло лято. Гранд Кафе е строено с препратки към парижкия и виенския шик от началото на миналия век, но най-пряката връзка с един по-добър свят е "Леката закуска" - приготвяните от екипа сладкари кроасани с дъх на масло, сервирани с мед и конфитюр.
Различен от обичайните предложения за закуска е изборът на  клуб сандвич от черен хляб с риба тон, бекон, лук, майонеза и гарнитура от зелена салата или домашно приготвена питка с пушена сьомга, крема сирене и горчичено-меден сос. Друго добро хрумване в менюто е испанската закуска - омлет с лук, чушки, маслини, картофи, препечен хляб.
Към всичко това освежаващо са добавени прясно изцедените зеленчукови и плодови сокове - традиционните цитруси, ябълки и моркови, пъпеш, ананас и киви, целина, цвекло и  дори краставица.
(около 30 лв.)


"Хилтън"
бул. "България" 1
02 933 5000

"Кристал палас"
ул. "Шипка" 14
02 948 9488

Гранд хотел "София"
ул. "Гурко" 1
02 811 0800

Share Tweet Pin it Share

Реклама »