С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Франция не вярва на сладоледа...

Любомир Бояджиев
01 Юли 2006, 10:56
Share Tweet Pin it Share

Какъв тип сладоледи предпочитат французите?
Предпочитанията се поделят почти по равно между сорбетата и сладоледите. Около 55% се падат на насипните сладоледи, а 45% на тези за индивидуална консумация като сладолед на клечка и във фунийка.

А по отношение на сладоледите в ресторантите може ли да се каже, че са сред най-популярните десерти?
Да, сладоледите са сред най-разпространените десерти, но във Франция се консумират все по-малко десерти. Причината за това се крие в съдържанието на захар и мазнини и тъй като хората се страхуват все повече да не напълняват, консумацията на сладоледи и десерти като цяло намалява. В ресторантите се предлагат формули с предястие и основно ястие, но без десерт.

Важи ли това и за гастрономическите ресторанти?
Да, до известна степен важи, но все пак посещението в гастрономически ресторант представлява само по себе си празник и затова хората са склонни да не обръщат внимание и си позволяват повече. Нещо от типа "да става каквото ще"...

Означава ли това, че консумацията на сладолед намалява?
Да, в най-добрия случай остава стабилна, но като цяло годишно губим средно по 1%. Причините за тази негативна тенденция са две. Първо, потреблението на сладолед във Франция е свързано с климата - когато е хубаво и топло, се търси повече, както това стана през 2003. От друга страна обаче, влияние оказват и кампаниите на френските власти, насочени срещу употребата на захар. Хората се влияят от тези кампании и консумират все по-малко сладолед. Въпреки доказателствата, че сладоледите и особено сорбетата не са толкова калорични, в съзнанието на французите те се възприемат като такива. Във Франция сладолед се консумира по 6 литра годишно на глава от населението, което е доста ниско в сравнение с останалите европейски страни. Още повече че за разлика от Франция в Европа като цяло се наблюдава положителна тенденция.

Наблюдава ли се някаква промяна във вкусовите предпочитания?
Не. Най-предпочитани се оказват ванилията, шоколадът и ягодата. Все по-популярни обаче стават сладоледите от сладкарски тип като крем брюле, крем карамел. Пазарът се разнообразява все повече, но обемът намалява.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  сладолед

Реклама »