С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Салата с име на римски император

Веселина Маринова
05 Юли 2007, 18:27
Share Tweet Pin it Share

Изглежда никога няма да си изясним напълно произхода на една от най прочутите салати в света. Американците не се свенят да я наричат "Кралят на салатите". Може да е малко преувеличено, но без съмнение "Цезар" е сред най-добрите изобретения на американската кулинария. Всъщност Щатите са само проводник на рецептата, която иначе е забъркана за първи път в Мексико. Поне така гласи най-разпространената история.

Съществуват и заблуди, че Цезар е древна салата или поне, че е наречена в чест на император Юлий Цезар. А за теорията, че рецептата идва от Калифорния, може да се каже само "топло, топло...", понеже родината й, Мексико, е наистина близо. И по-точно град Тихуана. Изобретена е някъде през 20-те години на ХХ век и въпреки че е сравнително неотдавнашна, създаването й тъне в исторически неясноти. Най-утвърдената легенда за изобретяването й се връща към периода на Сухия режим в Щатите, или 1920-1930, когато богатите калифорнийци отскачали до Тихуана, за да се насладят на някои забранени в родината им напитки. Твърди се, че рецептата за салата Цезар се появила на бял свят благодарение на Алесандро Кардини, който я измислил и нарекъл на любимия си вече покоен брат.

Има и други версии на историята със същите действащи лица. В хотел Ceasar Palace в мексиканския град Тихуана, собственост на братята Кардини, след един дълъг и разточително весел уикенд, който изкарали при тях група холивудски артисти през 1920, майстор-готвачът Алесандро им приготвил тази салата от продуктите, които му били останали.
Други пък определят като дата на създаването й 4 юли 1924 година, когато група авиатори посетили същия хотел и шеф-готвач Алесандро Кардини се оказал в притеснителен дефицит на продукти в ресторанта си, понеже хотелът му бил пълен с пасажерите на кораба Prince of Wales, който обикалял пристанищата на Северна Америка. Поради лошото време отплаването се отложило с един ден, така че непредвиденият допълнителен престой на толкова гости довел до този недоимък на провизии и неволята научила домакините какво да забъркат от немай къде.

Според някои версии салатата била приготвена от самия Цезар Кардини в салона, пред погледа на клиентите. Който и да е неин създател, салатата явно се оказала превъзходна, ако се съди по възторга на клиентите.
Въпросната смес била съставена от следните ингредиенти: салата, или по-точно зелена маруля Romaine, рохко сварени яйца, чесън, сос уорчестър, сок от лимон, зехтин, настъргано пармиджано, крутони, сол и пипер. Кардини си спомнил уроците на майка си: яйце, пуснато в кипяща вода за 60 секунди, придобива особена консистенция и подправя салатата също както хубавата застройка - супата. Той натъркал салатиерата с чесън, сложил в нея салатените листа, прибавил яйцата, настърганото сирене, лимонов сок, подправки и крутони, изпържени в зехтин и натъркани с чесън.

Първоначалната салата Цезар очевидно не съдържала аншоа. По въпроса за аншоата няма точни сведения кой и кога е започнал да я добавя в салата. Част от любителите на "Цезар" смятат, че без нея салатата губи очарование, пикантност и тяло. Други пък са на мнение, че сосът уорчестър достатъчно добре я овкусява и че без аншоа тя е по-фина.
Така или иначе за няколко години салатата става ястие, заради което специално идват в Тихуана. Сред почитателите са тогавашните холивудски звезди и даже жената на принц Едуард VІІІ Уелски. Чрез нея "Цезар" дебютира и в Европа.

Както стана ясно, яйцата, които се използват за тази салата, се подлагат на много кратка обработка, най-много една минута. Това станало причина през 1990 калифорнийският закон да забрани продажбата на салата Цезар, тъй като се считало, че съдържа сурово яйце. Забраната продължила до 1998, когато въпросът бил преразгледан и отново позволили да се продава. Салатата "Цезар" трябва да се приготвя пред очите на клиента от салонния управител, който, ако е добър шоумен, може да смае клиентите и с цял спектакъл.

Рецепта на оригиналната селата "Цезар"


Съставки
1/2 кг салата Romaine
3 с.л. зехтин
2 средно големи скилидки чесън
1 яйце
1 с.л. Сок от лимон (или на вкус)
1/2 чаша настъргано пармиджано
1 и 1/2 чаша крутони
Сос Уорчестър на вкус
Сол и пипер на вкус

Приготвяне

Яйцето се пуска в кипяща вода за една минута, след което се потопява в студена вода. За дресинга се разбиват заедно зехтинът, яйцето, чесънът, лимонът и сосът уорчестър, докато се получи еднородна гъстичка заливка. След като се измие добре, салата се отцежда максимално от водата, накъсва се и се слага в салатиера.

Крутоните се приготвят, като се нарязва хляб (най-добре франзела) на кубчета, напръсват се с малко зехтин и се пекат до леко позлатяване. Крутоните могат и да се изпържат в зехтин, а после да се натъркат с чесън. След като поизстинат, те се слагат върху накъсаните листа и салатата се овкусява с приготвената заливка, а отгоре се поръсва пармиджано.
Ако към тази рецепта се добавят 8 филенца аншоа, начинът на приготвяне се променя.

С чесъна се натъркват стените на купата, докато скилидките се разпаднат, а твърдите остатъци се отстраняват. Същото се повтаря и с аншоата, но парченцата се оставят в купата. Слага се сосът уорчестър, сокът от лимон, черният пипер и жълтъкът от яйцата и всичко се разбърква, докато стане хомогенна смес. Към нея се добавя капка по капка зехтинът и се разбива като майонеза. След това се прибавят листата от маруля, почти прозрачни резенчета пармиджано и крутоните. След като всичко се размеси внимателно, отгоре се поръсва още настъргано пармиджано.  
Някои й добавят и една чаена лъжичка английска горчица. Днес в тази салата се слагат и още съставки като пиле, скариди или други зеленчуци.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »