С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Лошото време свършва преди Пловдив

Веселина Маринова
09 Януари 2009, 18:33
Share Tweet Pin it Share

Софиянци, много от които считат отскачането до Пловдив за почти делнично удоволствие, сочат най-различни аргументи за своята слабост към този град. Някои от тях се позовават на красотата на архитектурата, други се опиват от срещи с призраци от миналото, трети потъват из галериите и антиквариатите. Истината е, че за тях Пловдив би загубил доста от чара си, ако не беше симпатичният му, устойчив бохемски живот.
Дори в най-лошите за гастрономите времена през 70-те и 80-те, тук винаги са се намирали приятни и живописни места за ядене и пиене. Многобройните преминали и понякога останали тук етноси са създали доста пъстра кулинарна картина, в която един от най-класическите пловдивски ресторанти се е разположил в суфитско теке, много други са в някогашните домове и фабрики на богати еврейски фамилии, арменски храни разнообразяват повсеместно менютата, а гръцки и турски сладкарници разточително обливат всичко с меден сироп.
Докато местната бохема наводнява по-непретенциозните кръчми, по-скъпите компенсират с меценатство, като се опитват да въведат изкуството под различни форми като част от интериора или концепцията си.
Категориите заведения са най-разнообразни - от тип "стари славни кръчми" до chill-out клубове и от претенциозни, скъпи ресторанти, до места, в които още отзвучава соцът. Но ако трябва да обобщим препоръката си, тя е: Идете!

Арт вдъхновена и вдъхновяваща арт храна

Онези от нас, които са надхвърлили 25, са свикнали след разходка извън времето по стръмните калдъръмени улици между изящните възрожденски къщи да се озоват например в "Алафрангите". За жалост чудните някога кръчми от този тип, където се събираха да свирят най-добрите джаз и рок музиканти в града, сега са като забравени от бога.
В Стария град обаче има поне два ресторанта, които отсрамват и са не само кулинарен епицентър, но и сцена за някои добри джазмени, както и място за изява на художници.
Ресторантът на бутиковия хотел "Хеброс", извоювал си през 2003 г. приза "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal" е все така място от класа. Неголемият салон в стара възрожденска къща е обзаведен с антикварни мебели и старо пиано, а авторите на платната по стените винаги са сред най-интересните съвременни пловдивски артисти. "Хеброс" притежава и прекрасна лятна градина, където вечер при голям късмет човек може да случи дори на изпълнения на Милчо Левиев, при някое от прескачанията му до България.
Тук менюто е кратко, с чести промени и с отбрани фини вкусни ястия - в момента например супа от бри с круша, орехи и ванилия или телешко филе с магданозен сос. А също и сладко от смокините в градината или други деликатеси като жълтокехлибарения на цвят хайвер от риба сивен.
Винената листа е богата, професионално подготвена и обслужването е на ниво - човек дори става свидетел на малко шоу: ястията се поднасят в един и същ миг на всички от масата и сервитьорите повдигат капаците над тях едновременно.
Екипът на "Бакхус" явно не е единственият, който се вдъхновява от храната в "Хеброс" - през ноември тя инспирира Ал ди Меола и трима местни джазмени спонтанно да направят джем-сешън в ресторанта, където вечеряха след концерта си в града. Според вътрешна информация вдъхновяващото меню е включвало леща, телешко с горски гъби и ориз и десерт от шоколадов мус с кедрови ядки и домашно приготвено кисело мляко и домашен сладолед от боровинки.

Неотдавна на най-централната староградска улица "Съборна" се появи още един по пловдивски буржоазен и класен ресторант, "Филипополис". В приземния етаж на възрожденската Хаджи Алекова къща, той има една от най-чаровните тераси на Стария град и е част от художествената галерия, в която е превърната реставрираната и обзаведена с впечатляващ размах къща.
Управляван от амбициозни и очевидно компетентни хора, ресторантът вече е на нивото на цялото арт място, където между другото са изложени платна на художници като Цанко Лавренов, Давид Перец или Данаил Дечев и Казаков.
В салона за хранене също са окачени чудесни картини, а в интериора е наблегнато на стила и класата на старата пловдивска аристокрация. И тук вечер музиката е на живо, а най-главното е, че въпреки малко по-пространственото меню и дългите обяснения в него храната е много вкусна и красиво поднесена. Извън някои успешни класики като агнешко със спанак, основна насока е фюжън кухнята и наред с по-популярни рецепти като пиле със смокини има и авторски хрумвания като руска салата с черен хайвер и маринован артишок, поднесена върху червено зеле и овкусена с лайка или задушен в лозови листа лаврак, овкусен с бял пипер, кимион, червен лук, лимон и задушени зеленчуци. Върху винената листа може и още да се работи, но определено във "Филипополис" имат отношение към виното, още повече че в менюто дори предлагат определени комбинации на ястия с вино. Опитайте някои от леките десерти като пълнен лимон с ягодова гранита.

"Одеон" е още един артистичен ресторант - вече извън Стария град. На пъпа на Пловдив, точно до разкрития през 2004 г. малък античен театър. Ресторантът на елегантния семеен хотел е любимо място на хора от градския елит - вероятно поради едновременно изисканата си и домашна атмосфера. Част от масите на лятната градина гледат към разкопките, а салонът изпълнява и ролята на малка художествена галерия. Тук храната е семпла, с чисти вкусове и приготвена от чудесни продукти, без претенции за следване на модни тенденции и без стремеж към някаква особена креативност. Човек може да очаква добре приготвени класики като огромна свежа салата, домашни на вкус печени чушки с доматен сос или сарми и чудесен шницел.

Виното във фокус

"Фадо" е може би най-кулинарното място в Пловдив. И най-нестандартното. Поне като местоположение. Постоянните клиенти на ресторанта във фабриката за обувки със същото име изминават доста път до "Кукленско шосе" 12 - за да ядат като и принадлежат на кръга от ценители. Ресторантът е с удобен и модерен, италиански тип интериор. От бутилките, кулинарните книги и гурме съставките, изложени във витрини, веднага става ясно, че тук храната е третирана като изкуство. Сред правещите впечатление предложения са различно овкусени току-що изпечени хлебчета, забележително ризото с манатарки, френската класика охлюви с масло и чесън, патешко и еленско. Главното е, че всичко е много вкусно, приготвено на момента, и то с разбиране. Виното също е избрано внимателно и подхожда на този модерен гурме средиземноморски стил в храната. Не забравяйте да попитате накрая дали няма ръчно приготвени бонбони с пълнежи от кестен, марципан или ванилов крем.
"Хемингуей" може би е най-старият по-изискан ресторант в Пловдив и е много приятно да се увериш, че доста добре поддържа своята класа. Собствениците са страстни виноценители и познавачи, така че там изборът на вина е богат и добър. Няколкото ястия от обедното меню са вкусни, а и вечер рибните и други специалитети в средиземноморски стил са на ниво. Относително новият "Мемори" също е интересен, въпреки някои недостатъци в обслужването. Дизайнерският интериор е приятен и изпипан до последния детайл, което донякъде се разминава с по-скоро традиционната и дори в някои отношения кръчмарска кухня. Но на виното се обръща достатъчно внимание, а месата се приготвят добре, тъй че вечер обикновено е пълно и има приятна атмосфера. "Амстердамъ" в Капана, с идея за елегантна ретро холандска бирария, също е с прекрасна атмосфера, а и с професионално съставена винена листа. Храната е малко по-далече от съвършенството - изпълнението на ястията не отговаря напълно на високите амбиции.

Италианската връзка

В Града на тепетата, или по-точно в Града на изчезналите тепета, живеят и работят доста италианци и това вече личи по многобройните автентични италиански ресторанти. Всъщност човек би очаквал да са дори повече. "При Лино", настанил се в необичайната и изящна сграда на стара синагога, вече доста години предлага качествени прошуто, сирена и други деликатеси от Италия. Много добри са домашно печените хлябове, пастата с по-семпли сосове и патладжанът на фурна "Пармиджана". Италианец е и собственикът на кварталния "Пикантино" - типично, семейно, непретенциозно, дори леко кичозно, но уютно място за хранене с автентични пици и паста.
Последното италианско откритие за пловдивските гурме ценители се нарича "Остерия Ла Фавола". Заема просторно помещение в нов делови център с розов цвят, който няма как да се обърка. Намира се между бул. "6-ти септември" и Марица, близо до Археологическия музей. Ресторантът предстои да се докаже, но засега заявката е много висока - талятелите с неро ди сепия (мастило на сепия, използвано в средиземноморската кухня) и морски дарове и тортелините със заешко рагу в бульон са забележителни. Главното действащо лице в кухнята и съсобственик на ресторанта е италианец, вещ в южноиталианската кулинария. Ежедневното меню на остерията предлага непрестанно сменящи се две-три сезонни салати, една-две домашни пасти, няколко основни ястия. Всеки понеделник се обявяват предложенията за храна и вино за предстоящата седмица. Салонът с особено елегантен и празничен интериор излъчва празничност и предразполага към разточителство. В януарските студове човек само може да си помечтае за една лятна вечер по италиански на терасата - още една причина да чака с нетърпение смяната на сезоните.

Контрасти в захарен сироп


Заради някогашното омешване на етносите в града, заради стръмните сокаци и даже заради името на едно от тепетата, Таксим, Пловдив в известен смисъл напомня Истанбул. Не по мащаби и многолюдие, разбира се, но по пъстрота и многообразие на пластовете история. По същия начин и тук ориенталските сладкиши са на почит. Казват, че сладкарницата на солидния стар "Тримонциум" е вярното място, където да се яде казандиби - леко карамелизиран от едната страна пудинг от мляко и пилешко месо, считан в миналото за един от върховете на отоманското сладкарство. Не случвам точно на този десерт, но в панорамния бар е фантастично да се отпуснеш в светлите кожени мебели и с поглед към тепетата - ашурето е чудно. Сладкарите на хотела правят и някои австро-унгарски десерти, сред които гарашът е доста добър.
По мнение на пловдивски ценители и познавачи на ориенталските сиропирани сладкиши най-добрата баклава в града е при арменците - неугледна сладкарничка, запазила изцяло своя соц облик. Семейство Вартабедян продават там произведени собственоръчно баклава и кадаиф, които наистина си заслужават. Те имат отскоро нова работилничка извън града, където имат намерение да пекат и други сладкиши с домашно качество.
Съвсем в началото на "Отец Паисий" - успоредната на пешеходната улица, до хотел ДОдеонУ, погледа привлича една промоция, изписана ръчно на малка дъска: "Агнеса + ябълков фреш = 3 лв." Звучи примамливо. И се оказва истина - в разчупено, артистично местенце зад голяма витрината на улицата, точно до галерия "Сариев", е ArtNewCafe. Тук си свободен да правиш каквото ти хрумне - да почетеш от някоя от книгите в колекцията на заведението, да изядеш парче домашен сладкиш, или да погледаш подбор от най-успешните и авангардни късометражни филми на Future Shorts. Собственици и идеолози на заведението са Веселина и Катя Сариеви, чиято фондация стои зад "Нощта на музеите" в Пловдив - един ден в годината, когато стотици хора обикалят безплатно галериите и музеите, и техните специални експозиции, чак до сутринта.
Заведението отразява в голяма степен тази концепция - то самото е миниатюрен център и насърчител на новото изкуство и съвсем закономерно е вече най-известното пловдивско кафене в София.
Ако се чудите какво още би могло да бъде кръстено "Бътерфлай", отговорът е - гръцка сладкарница. Тази е в началото на квартал "Капана". Голяма е и с не твърде чаровна обстановка, но тулумбите, тригуните и баклавите привличат много народ тук. "Дриймс" пък се нарича една симпатична сладкарница отново на "Главната", където сами правят десертите си - пак смес от ориенталска и средноевропейска традиция.
Най-шумното, оживено и претъпкано място за сладки (в случая и ледени) удоволствия е в италианския сладоледен салон Afreddo, съвсем в началото на главната, между площада на "Тримонциум" и театъра. Това си е типична модерна сладоледаджийница, с огромен бар и декоративно-индустриални тръби по тавана. Обслужването е точно и бързо, а палитрата от сладоледи е наистина богата, при това вкусът им се доближава до италианския оригинал, само са малко по-тежички.

Вкусно и непретенциозно

Симпатичен наследник на прочутите едновремешни кръчми в Пловдив са разни ресторантчета с етно оттенък или просто вкусни квартални заведения. "Класик" в градинката до бирената фабрика е едно такова народно място, където вечер не можеш игла да хвърлиш. Предлагат популярна кухня, като например телешко сукалче на фурна с картофено пюре и други примамливи чорби и ястия от местната градска традиция. В центъра се намира пък арменското ресторантче "Ереван". Малко навъсеният собственик е стряскащ на пръв поглед, но в кухнята му се готвят отлично телешко с праз, сарми, както и прочутото арменско ашуре с розова вода. Най-добрият турски ресторант в града също е съвсем семпъл на вид и с неочакваното име "Бразилия", но пък храната е автентична и вкусна. Прочути са с един изключителен телешки дроб, приготвян по селска рецепта от Анадола, както и с вълшебния турски десерт, наречен кюнефе. В квартала западно от центъра, на ул. "Дружба", отлично е семейното квартално ресторантче "Гастро кинг" - въпреки претенциите си към короната, то готви вкусна семпла храна.

Всичко изречено дотук може да е полезно, но в случая с Пловдив е многословно. Просто станете една събота, качете се на колата, без да закусвате, и тръгнете. Стигнете ли в Пловдив, стомахът и носът ви ще ви отведат където трябва. Все пак, сложете "Бакхус" в джоба - за всеки случай.


Ресторанти


"Одеон", ул. "Отец Паисий" 40, тел. 032 622 065
"Фадо"
, бул. "Кукленско шосе" 12, тел. 032 606 593
"Хеброс", ул. "Константин Стоилов" 51A, тел. 032 260 180
"Хемингуей", ул. "Гурко" 10, тел. 032 267 350
"Амстердам", ул. "Константин Стоилов" 10, тел. 032 629 953
"При Лино", бул. "6-ти септември" 135, тел. 032 631 751
"Пикантино", ул. "Родопи" 67, тел. 032 628 393
"Остерия Ла Фавола", ул. "Йоаким Груев", Делови център, тел. 032 275 670
"Мемори", пл. "Съединение", тел. 626103, 0888 145 258
"Филипополис", ул. "Съборна" 29, тел. 032 624 851
"Класик", бул. "Източен" 22, тел. 032 638 018
"Гастро кинг", ул. "Георги Измирлиев" 61, тел. 032 645 545
"Ереван", ул. "Отец Паисий", тел. 032 650 041
"Бразилия", ул. "Филипово" 1, тел. 032 966 050

Сладкарници, кафенета

Хотел "Тримонциум", ул. "Капитан Райчо" 2, тел. 032 605 028
"Бътерфлай", ул. "Йоаким Груев" 3, тел. 032 630 689
Dreams
, ул. "Княз Ал. Батенберг" 42, тел. 032 627 142
"Афредо" - сладоледена къща, ул. "Гладстон" 2, тел. 032 627633, 032 699 977
ArtNewCafe, ул. "Отец Паисий" 38, тел. 032 623 895; 0888 520 375
"Вартабедян", бул. "Шести септември" 184, тел. 0898 627 172; 0878 154 520
 

Share Tweet Pin it Share
5 Коментара
  • Anonymous
    sofia
    12, 22, 03 Февруари 2009, 12:22

    Restoranta na ulicha SABORNA 23 E MNOGO IZISKAN A PAK I XRANATA E NEVEROIATNA,NE ZNAEX 4E FILIPOPOLIS E TAKAV IZISKAN RESTORANT,A GRADINATA LIATOTO E NEPOVTORIMA,POZDRAVLENIA ZA 6EF GOTVA4A,VSI4KO E MN. KRASIVO I VKUSNO

    !
  • Anonymous
    jamez 29 Януари 2009, 19:30

    This comment has been hidden by the moderator because it contained .

    Anonymous
    gazara 24 Януари 2009, 18:53

    This comment has been hidden by the moderator because it contained .

  • Anonymous
    sofia
    14, 15, 24 Януари 2009, 14:15

    ne mislia 4e memori e kra4marski restorant naprotiv toi e edin dosta iziskan restorant s mnogoobrazno menu

    !
  • Anonymous
    стара загора т.
    17, 45, 20 Януари 2009, 17:45

    Ники Боруков е страхотен готвач и менидйър на"Фадо"...а специалитетите му с манатарки са добре познати на широк кръг от хора

    !

Реклама »