С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Сомелиер - що е то?

Юлия Костадинова
01 Май 2006, 09:27
Share Tweet Pin it Share

Вярно е, че терминът сомелиер по начало звучи малко стряскащо, дори за французите, защото думата няма буквален превод, макар да произхожда от праезика на галите. Действително защо точно сомелиер, а не нещо друго?

Думата sommelier произхожда от старофренските думи sommerier, somier и bete de somme. Последното означавало товарно животно, а sommelier бил неговият пастир. По-късно определението започва да се използва за лицето, което официално отговаряло за транспорта на френския кралски багаж при пътувания (1316). Този човек можел да бъде натоварен и с отговорната задача "да се грижи за хигиената, за осигуряване на храната и за избата". Още преди края на ХVІІ век във френския кралски двор думата сомелиер започнала да се използва за човека, който слагал масата и подготвял вината за яденето (докато онзи, който ги сервирал, се наричал echanson). Това късно значение изместило всички останали и днес се е доразвило така, че се използва за човека, който отговаря за виното в даден ресторант.

Умението да се съчетава храната с подходящите напитки е еволюирало непрестанно във времето, за да стигне до тази взискателна и страстна професия, изискваща старателна и многопосочна подготовка, в която savoir-vivre и savoir-faire се съчетават, за да се увеличи насладата от гастрономическите изживявания.

В наши дни сомелиерството се е превърнало в изкуство, макар в общия случай сомелиерът да не е нещо по-различно от сервитьор, който има много задълбочени познания за виното. Ето защо сомелиер не е нещо страшно или още по-малко неприлично, а се отнася до една много благородна професия.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »