С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Сонома каунти и Напа Вали - емблемите на калифорнийското винарство

Юлия Костадинова
01 Септември 2006, 16:00
Share Tweet Pin it Share

Сонома каунти се намира на по-малко от час северно от Сан Франциско. Там ще откриете пресни плодове, чудесни вина, топли минерални извори и отдих на открито. Разположена между скалистия бряг на Тихия океан на запад и планински склонове на изток, областта е пресечена от виещи се пътища, които я правят особено живописна, погледната отдалеч. Населението й обитава многобройни малки ферми и отглежда почти всичко - от домашни птици до полета с лавандула. Виното и лозята обаче са основното перо в земеделието. Общата площ с лозови насаждения е над 80 000 хектара.

Тук е родното място на калифорнийската винарска индустрия. Градчетата са интересна смесица между нова и автентична старинна архитектура от XIX век. Някъде може да видите останали дори стари казарми на мексиканската армия от времето, когато Сонома е била в тяхно владение.

Долината Сонома (Sonoma Valley - един от основните винени подрайони на областта) е вдъхновила прочутия писател и авантюрист Джек Лондон да напише романа "Лунната долина" и да преживее последните си дни в красивото ранчо "Глен Елън", което сега е исторически парк. Освен нея в административния окръг Сонома (Sonoma County) влизат още 12 обособени района. Почти всеки от тях (с изключение на Бенет вали и Рокпайл) има правото да се нарича AVA (American Viticultural Area - Американска винена област). Това определение е отвъдокеанският еквивалент на френската система за appellation controlee (контролирано наименование за произход). За разлика от Европа обаче в САЩ законовите разпоредби в това отношение са доста либерални и не поставят ограничение върху сортовете или напояването.

В рамките на Сонома каунти влизат Сонома вали, Александър вали, Рашън ривър вали, Бенет вали, Чалк хил, Драй крийк вали, Грийн вали, Найтс вали, Лос карнерос (макар че част от този район административно влиза и в Напа), Рокпайл, Сонома коуст и Сонома маунтин. Във всеки от тях ще срещнете различен климат и почви, различни сортове и различни стилове вина. Един бърз пример: по-хладните Лос карнерос и Рашън ривър са прочути с отлични пино ноар и шардоне, докато по-топлите Драй крийк и Рокпайл трябва да посетите, ако искате да опитате едни от най-добрите калифорнийски зинфандели. В Александър вали стават отлични кабернета и мерла.

Шардонето, най-популярният бял сорт в Америка, е лидер в Сонома. Той е заел впечатляващите 7 000 хектара. Совиньон блан е втори, но на значително разстояние след него - с 1 000 хектара. Сред червените каберне совиньон просто няма конкуренция с 5000 хектара, следван от пино ноар - 4000, мерло - 3000 и зинфандел - 2000. Цялата продукция на областта, в това число тихи, пенливи и десертни вина възлиза на 114 млн. литра от приблизително 200 000 тона преработено грозде.

По-малката, но по-концентрирана сестра на Сонома е Напа вали.
Без никакво съмнение това е най-известният винен район не само в Калифорния, а изобщо в САЩ и роден дом на над 300 изби! При това събрани на една доста малка площ. Напа вали е дълга малко повече от 50 км и е едва 7 км широка. Източена така, тя се пада точно на изток от Сонома. Започва от залива Сан Пабло и завършва до планината Санта Хелена, а чудесният й климат за лозя (топли, слънчеви дни и хладни нощи) са привлекли още преди повече от 150 години вниманието на редица потомствени винари, заселили се в Слънчевия щат. Сортовото й разнообразие е доста подобно на това в Сонома: каберне совиньон, шардоне, зинфандел и пино ноар са основните играчи, макар да се срещат и някои други по-интересни сортове.

Въпреки че окръгът Напа е миниатюрен, той също се разделя на няколко микрорайона (с AVA статут), всеки от които със свой собствен почвен състав, климат или с една дума - тероар. Това са: Атлас пийк, Чайлс вали, Даймънд маунтин, Хоуел маунтин, Лос карнерос (както вече отбелязахме, Напа и Сонома делят Карнерос на две), Маунт вийдър, Оуквил, Ръдърфорд, Санта Хелена, Спринг маунтин, Иънтвил, Стагс лийп, Уайлд хорс вали и Оак Нол. Въпреки че има ясно обособени характеристики като винарски район Калистога все още чака правото да се нарича AVA. Иначе всички лозя извън изброените 14 микрорайона носят самостоятелното наименование Напа вали.

Атлас пийк е най-слабо засаден с лозя. Там има едва няколко десетки хектара главно със санджовезе, каберне и шардоне, макар районът да се простира върху 4000 хектара.

Чайлс вали се отличава със сравнително топло лято, но заради голямата надморска височина и летните мъгли нощите са хладни. Най-разпространените сортове са каберне совиньон, мерло и каберне фран.

В Даймънд маунтин се оглеждат предимно каберни совиньон и каберне фран, които дават вина с добър потенциал за стареене. От белите сортове най-разпространен е шардонето.

Хоуел маунтин е първият обособен подрайон в Напа. През растежния сезон през деня температурите са с около 10°С по-ниски, отколкото в самата долина, което пази лозичките от стрес, а те се отблагодаряват на винарите с добра киселинност.

Лос карнерос и в Напа-частта си е сравнително хладен, съответно главно засаден с пино ноар и шардоне, които узряват дълго и равномерно, за да се получат вина с интензивен цвят и вкусов аромат.

Маунт вийдър представлява 40 кв. км от най-стръмните лозя и най-трудно достъпни изби в Калифорния. Този исторически район заема югоизточната част на планината Майакамас, която дели административно Сонома от Напа.

Оуквилските почви са голямото богатство на едноименния микрорайон. Те са плътни, но с добро оттичане и позволяват на корените на лозата да проникват много дълбоко, което е предпоставка само и единствено за ултрапремиумни вина.

Ръдърфорд предлага разнообразие от микроклимати и типове почви. Граничи с две планински възвишения и е с доста разнообразен релеф. На едва 10 кв. км в Ръдърфорд има засадени над 1 200 хектара лозя! Вината на областта се отличават с един общ характер според изследователите им. Те го наричат ръдърфордският прах.

Спринг маунтин се намира на източните склонове на планините Майакамас. Там преобладават френските каберне совиньон, мерло, каберне фран, шардоне и вионие, заедно с известно количество ризлинг.

Стагс лийп е изключителен микрорайон с вулканични почви, горещи дни и хладни нощи, което води до оптималното узряване и отлични киселинни нива на насажденията с каберне совиньон, мерло, пти сира и совиньон блан. Вината на Стагс лийп се отличават със силно плодов характер, меки танини и копринена текстура.

Типични за Оак Нол са мерло, шардоне и каберне совиньон. Всички червени вина се отличават с елегантност, нотки на касис, тютюн и типичните за вината от Бордо подправки. За шардонетата са характерни минералните нотки и тропически плодове с много фина киселинност.

Калистога се намира на северния край на Напа, а Санта Хелена е в центъра й.

Законът в Калифорния изисква наименованието "Napa Valley" да се изписва върху етикетите заедно със съответния микрорайон в Напа. Например върху етикет с "Rutherford" трябва да се изпише и "Napa Valley".

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Калифорния, Самона

Реклама »