С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Турен - долината на Лоара

Валери Смилянов
27 Май 2008, 16:24
Share Tweet Pin it Share

Римляните първи засадили лозя по атлантическото крайбрежие, а на кралете и монасите е главната заслуга за развитието на лозарството в цялото му многообразие по тези земи.
От извора до естуара на кралската река, между средновековни замъци и благороднически жилища - долината на Лоара е третият по големина винен район (след Бордо и Кот дю Рон) и първи по производство на тихи бели вина.

В стил Лоара
Почвите на Лоара са забележително разнообразни - шисти, гнайси или глинесто-силициеви, около прославените Сенсер и Пюи Фюме. Това придава на всяко вино индивидуалност, каквато не може да се открие никъде другаде. Днес долината на Лоара има 63 наименования за произход (апелации - AOC) и 13 апелации с изключително високо качество (AOVDQS - Appelations d’origine vin delimite de qualite superieure), без да забравяме многобройните, но по-обикновени vins de pays.
Белите вина от този район обхващат целия спектър: сухи, полусухи, сладки и ликьорни. Свежест, мекота и финес на деликатни аромати характеризират сухите вина. В пълен контраст с тях ликьорните се представят със завладяващо богатство, произведени от грижливо събирано презряло (стафидирало) грозде. Те разкриват примамливо благоухание, хармонично допълващо се с неговия  финес и комплектност.
Между белите сортове в Турен безспорно доминира совиньон блан. Тук неволно се сещам за т.нар. война между стария и новия свят. Една война, която според мен е много пресилена. В полза на стария свят аргументите са многовековната традиция, еволюирала до съвършенство; уникално почвено разнообразие; микроклимат и най-вече любовта, вдъхновението и креативността на лозарите и винарите (като например тези от долината на Лоара). Като контрапункт в полза на новия свят е използването на нови технологии и добрата маркетингова стратегия.

Лозята
Белият совиньон тук е класика в жанра - неподражаем, пленяващ сетивата и запомнящ се завинаги. Максимата, че стилът и качеството на виното се задават още в лозята е абсолютно вярна. В това се уверих лично като активен участник в тазгодишната резитба на совиньон блан в областта Турен - долината на Лоара.
Началото на тази дейност е през втората половина на декември, формировката на лозята е ниска, стратегията за рязане - една добре разположена плодна пръчка и две чипчета. В ниските части на редовете, поради недостиг на слънце, първите плодни пъпки се "ослепяват", а височината на плодната пръчка е силно ограничена. При равни терени тази пръчка е с дължина 12 плодни пъпки, а се "ослепяват" две или три с цел по-добро аериране и директно проникване на слънчевите лъчи.

Обичайна практика на лозарите в Турен е да съчетават лозята с други култури в зависимост от почвата. При песъкливи - аспержи, при глинести - житни култури и рапица

С изненада научавам, че един от индикаторите за зрелост на гроздето са сърните, елените, дивите кози и глиганите, които са постоянно присъствие в горите наоколо. Обяснението е просто - горите са частни и популацията на животни е голяма, а грижата за тях педантична. Животните първи усещат узрялото грозде и го нападат.

Мениджмънт
Тъй като климатът във Франция (както и в България) създава проблеми с ниските температури в началото на пролетта, френските лозари прилагат два метода за защита. Първият е частична резитба. При него плододайната пръчка само се избира, без да се фиксира нейната дължина. По този начин се постига забавяне на вегетацията с 15 до 20 дни и предпазване на младите плодни пъпки от измръзване. След като опасността премине, се извършва цялостната резитба.
Вторият начин се използва по-рядко и се извършва чрез специална инсталация, която видяхме монтирана на много места в лозовите масиви. Представлява горивна пещ (котел) с монтирани въздухоотводи и една огромна перка, която разпръсква топлия въздух върху площ от 5 хектара (или 50 декара).
Принципно резитбата в Турен е насочена към силно ограничаване на добивите и на листната маса. За различните апелации горната граница е 65 хектолитра за хектар, а за някои райони (за пино ноар например) при винификация на едносортово червено вино, пада до 45 хектолитра за хектар.
Основният девиз е "Режи рано, режи късно, но всичко трябва да приключи до 15 март". Обичайна практика за лозарите е съчетаването на лозята с отглеждането на други култури в зависимост от почвата. При песъкливи - аспержи, при глинести - житни култури и рапица.

Резитба
Голяма атракция по време на резитбата е традиционният конкурс за лозари-резачи. Тази година той се проведе в Шемри, Турен. Всеки участник е оборудван с трион, ножица и други опасни инструменти. Всъщност конкурсът е от две части - практическа и теоретична или решаване на специфична сложна задача. Победителите получават за награда лозарски ножици, бутилки вино, посещение на изби и право на участие в националния конкурс.
Трудно е да се опише красотата, която ни обгражда отвсякъде - както е невъзможно да разкажеш картина, балет или оперна ария. Трябва да се види, съпреживее и почувства. Районът, в който работим е част от богатата история и култура на Франция. Най-впечатляващите замъци са: Шенонсо от края на 16-ти век, който е и най-посещаваният музей във Франция след Версай, после Шисе, Амбоаз, Монтришар, Блоа, Монтпупон и Ноан - родно място на писателката Жорж Санд. Изключителен е и каналът Бери - там са творили най-романтичните френски поети, а също и най-голямата атракция - зоопаркът Бовал в Сен Енян - една от най-зрелищните зоологически градини в Европа, с 4000 животни в огромен парк. Често се шегуваме, че който от нас последен завърши реда си в лозето, го изяжда лъвът от Бовал, а първият получава ароматна супа буябез и бутилка охладен совиньон блан.

Вината на Доминик и Силви Жиро
Работихме в лозята на потомствени винарски фамилии. С особено добро впечатление останахме от съвместната ни работа със семейство Доминик и Силви Жиро. Те отглеждат 20 хектара лозя, разположени на левия бряг на река Шер. По-голямата част от тях е върху песъкливи почви с една варираща пропорция на силиций, която дава силна експресия и тероарен характер на вината им. Останалата част е разположена върху глинесто-калциеви почви примесени със силиций. Вината на Доминик се различаваха от тези на останалите винари с нещо значимо. Те са правени с много любов, страст и вдъхновение - това им придава чар, магия и обаяние.
Господин Доминик участва в целия процес от резитбата до гроздобера и правенето на самото вино, ето защо стилът на неговите вина отразява характера и душевността му. Имахме удоволствието да дегустираме цялата гама негови вина. Поради изключителната си скромност в залата за дегустации той не афишира нито една от многобройните си награди и отличия, намирайки го за твърде претенциозно. Единственото нещо, което е аранжирано на стената, е харта на френските винари от 1850 г.

Доминик Жиро участва в целия процес от резитбата до гроздобера и правенето на самото вино, затова стилът на неговите вина отразява характера и душевността му

Основна звезда в неговото портфолио безусловно е совиньон блан, рек. 2006. Важно е отлежаването върху фините утайки в продължение на 5 месеца. Цветът е красив, жълт със златисти оттенъци. Отличава се с впечатляваща атака на нос, с комплексни аромати: цветисти - акация и растителни - чемшир. Вкусът му е многопластов и сложен - първоначално грейпфрут, манго, личи, далечен ананас, които отстъпват място на растителни нюанси, а в края остава един много траен минерален акцент.
Прави впечатление великолепният баланс, финес и мекота, за разлика от 2005 и 2007, с горещи лета, характеризиращи се с по-ниска киселинност (повече алкохол и по-малко плод в аромата). Това вино най-добре си партнира с аспержи, с бял сос, бяла риба, суши и козе сирене.
Друго превъзходно вино е совиньон блан Турен 2006. При него впечатленията на нос са за нотки на грейпфрут и манго, а в устата има красива хармония на плода (манго и банан) допълвана от маслени тонове, елегантност и траен послевкус. То е едно впечатляващо вино, в което рефлектира оптималната зрялост на совиньона от реколта 2006.
Друго запомнящо се вино е купаж от 50% каберне фран и 50% малбек или ко (cot), както го наричат винарите от Лоара, реколта 2005. При него цветът е дълбок, тъмнорубинен, с виолетови отсенки. Ароматът е на горски храсти, горски червени плодове, с едва доловими растителни акценти, а вкусът в устата е фин и мек като коприна.

В избата на Ани и Кристиан Жерар
Много добър совиньон блан дегустирахме и в избата на Ани и Кристиан Жерар (Domaine da la Croix Bouquie 41400 Thenay). Реколта 2006 имаше сламестожълт цвят, с едва доловими златисти нюанси, силно интензивен и комплексен букет с впечатление за ядки (лешник) и едновременно с това за сухи плодове (кайсии). По-късно се долавят захаросани цитруси, цветисти нюанси (момина сълза и цвят от портокал). Виното е с фин и атрактивен меден финал. В устата стои особено меко и елегантно, с усещане за сладост, добро интегриране на плода, тялото и свежестта. Има и ефектен плодов финал и като цяло много добро съчетание между компонентите в устата, облостта и свежестта във вкуса. Виното е със златен медал от Лиже - конкурс за бели вина от долината на Лоара.

У Ани и Антоан Симоно
Шатото, в което живеем и познаваме детайлно, се намира в Сен Жорж, между реките Лоара и Шер - Domaine de ka Rablais. Ани и Антоан Симоно са шесто поколение потомствени винари от 1790 г. и отглеждат повече от 60 хектара лозя - предимно совиньон блан, каберне фран, шенин блан и други. Мадам и мосю Симоно са мили и любезни хора, отдадени изцяло на чара и магията на виното. Присъствието ни тук е истинска професионална школа за дегустация на вина - имаме възможност да пробваме директно от винификаторите, преди филтриране, след филтриране, в залите за дегустация, в импровизирания мини-музей на избата и т.н.
Винификацията се извършва в модерно оборудвана зала със съдове от инокс, при постоянен контрол на температурата, с инсталация за микрооксидация (стабилизираща цвета на виното) и др. Мосю Симоно с удоволствие ни обяснява как се модифицира вкусът и стилът на белия совиньон, съотнесен към крайните  клиенти (в техния случай предимно англичани и американци). В момента модата в долината на Лоара е леко сладки вина с редуцирана (остатъчна) захар 4-5 г/л и основен вкусов дескриптор английски бонбон - тофи.
Цялата им гама совиньон блан носи изключителен стил: сух совиньон блан, полусух, совиньон блан - vin de pays и един много ефектен ликьорен бял совиньон - ръчно бран или т.нар. vendange tardive (късен гроздобер - бел.ред).
Великолепен аперитив са и така наречените пенливи или шампанизирани вина - брют класик, брют престиж и много модерните напоследък - брют розе, правени основно от шенин блан (100%) и гроло (100%). Освен всички тях дегустирахме и едно леко и свежо гаме с вкус на банан и папая.
На тръгване оттук човек дълбоко в себе си вярва, че ще се върне отново, привлечен от красотата на природата, замъците, лозята и вината на Лоара.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, Лоара
3 Коментара
 • Anonymous
  bovil
  18, 42, 27 Май 2008, 18:42

  Много приятна и полезна информация.Всеки един пътуващ към този район ще знае къде да отседне.

  ! Оценка
      +4

Реклама »