С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

В памет на Робърт Мондави

Юлия Костадинова, Петя Петкова
24 Юни 2008, 15:21
Share Tweet Pin it Share

Робърт Мондави е роден през 1913 г. в Минесота, където първоначално се заселва баща му Чезаре Мондави, след като пристига в Америка през 1906 от Марке, Италия. През 1922 г. семейството се премества в Калифорния и от средата на 30-те години на XX век те започват да произвеждат сухи трапезни вина в Напа, които за разлика от десертните, никак не били популярни по онова време. Бизнесът им обаче потръгва и през 1943 г. семейството придобива собствеността върху избата Charles Krug. През 50-те години започва трайното увлечение на Мондави към сорта каберне совиньон и така през 1962 той заминава за Бордо. Това негово увлечение и смъртта на баща му по-рано през 1959 г. довели до сериозни противоречия с по-малкия му брат Питър. Вследствие на това четири години по-късно Робърт бива изгонен от Krug. Откриването през 1966 г. на чисто новата изба "Робърт Мондави" на магистралата за Оуквил, отваря нова страница не само в неговата лична история, но и в историята на калифорнийското вино изобщо. Точно същото се случва и с барон Филип де Ротшилд през 20-те години в Бордо, когато последният купува Chateau Mouton-Rothschild.

В края на 60-те години Мондави се отдава на нови разработки и експерименти с чисто сортови вина (базирани на най-силните европейски сортове), бъчви с различни обеми и видове дървесина, с различна степен на изпичане, различни видове на филтрация, бутилиране на вина с различна степен на отлежаване. През цялото това време обаче той прави и сравнителни дегустации с най-големите френски вина. Негова е идеята за винения туризъм, която успява да развие до такава степен, че днес Напа буквално се е превърнала в неин синоним.

Ето защо за никого не било странно, когато през 1979 г. той и барон де Ротшилд основават първото по рода си трансатлантическо партньорство. Двамата изключително смели в идеите си мъже се срещат в Chateau Mouton-Rothschild в Бордо. Както след това обича да разказва, Мондави бил въведен в спалнята на барона, където той самият седял в разкошна обстановка, а на пода до леглото имало две кучета. Тази среща довела до създаването на Opus One - вино, което и до днес омагьосва винарите и колекционерите.

През 1995 г. Мондави основава Luce della Vite в Тоскана съвместно със семейство Фрескобалди. А през 2002 корпорацията "Робърт Мондави" купува Tenuta dell'Ornellaia от Лудовико Антинори и скоро след това продава 50% от собствеността й на Фрескобалди.

Мондави бе необикновено влиятелна фигура (затова думата колос не е преувеличение), което е извън всякакво съмнение. Както decanter.com отбеляза преди време, "На 90 години, той има повече кураж и хъс от който и да е мъж на половината на годините му." И наистина през 2004 неговият син Майкъл Мондави, вицепрезидент на корпорацията, се оттегли за известно време, посочвайки смазващото "присъствие" на баща си (Мондави старши, на 91 години, беше почетен президент) като причина. Неговият брат Тим, винопроизводител, бе поел по същия път година по-рано. На 90-годишна възраст Мондави говореше за синовете си - в това време влиятелни изпълнителни директори на огромни отдели в корпорацията - като за "моите момчета".

Историята ще отсъди колко проницателен бизнесмен е бил той в действителност. През 1993 г. корпорацията "Робърт Мондави" пусна акции на борсата и стана публична компания. В очите на мнозина те така и никога не се възстановиха напълно, въпреки партньорствата си с Фрескобалди, Чадуик от Vina Errazuriz в Чили и Роузмаунт в Австралия.

Около 2000 г. корпорацията "Мондави" изпада във финансови затруднения и членовете на борда на директорите - включително Майкъл и Тим - са под прицел. Към края на 2004 Constellation Brands купи цялата компания, като Мондави остана почетен председател.

В Ню Йорк Кевин Зарли, основател на Windows on the World Wine School*, няколко часа след като новината за смъртта му се разнесе, каза: "Робърт Мондави беше ренесансов човек, не само по отношение на виното, но и със страстта си към храната, музиката и изкуството. Когато говорех с него, винаги ставаше въпрос за качество. Той проправи пътя за американските вина и това негово завещание ще остане в историята."

По-късно в живота си Мондави се посвети на филантропия и на изкуството. Дари милиони долари на Калифорнийския университет в Дейвис и основа центъра за вино и изкуство "Копиа" в Напа. Все пак успя да се помири с брат си Питър, който остана начело на избата Charles Krug след един паметен бой помежду им през 1966 - предизвикан от покупката на палто от норки за посещение при Кенеди в Белия дом. Както споменахме по-горе, това доведе до 40-годишен разрив помежду им, но и до основаването на избата "Робърт Мондави". Цялата случка е подробно описана в излязлата през 2000 г. негова биография, озаглавена "Реколтите на радостта".

Едновременно изискан мъж и селянин, както го описва една водеща фигура на винената индустрия, Мондави беше уважаван и обичан от много хора. Той остави съпругата си Маргарит, синовете си Майкъл и Тим и дъщеря си Марша, както и много внуци.

Windows on the World Wine School* - изключително успешно американско училище за сомелиери и винени експерти

Share Tweet Pin it Share

Реклама »