Чудесен пример за това какъв краен продукт може да се получи благодарение на смесването, е конякът. Тази напитка има вековна история, но едва през 1909 е публикуван декрет за района на контролираното наименование Коняк. Според този документ коняк може да се нарича единствено напитката с произход от районите с контролирано наименование Коняк (Cognac), дестилирана и отлежала в същия район с позволените техники.
Става дума за двойна дестилация в меден казан (аламбик) от Шарант и отлежаването в дъбови бъчви, отново като се спазват изискванията за минималния срок. Лозята, които дават материала за производството на френската кехлибарена течност са разположени по двата бряга на Шарант и са разделени на шест района (cru), които оформят концентрични кръгове около град Коняк. Именно съчетаването на тези различни райони са причината за уникалния характер на коняците.
| Райони за производството на коняк През 1938 г. са точно определени шестте района (cru), които оформят концентрични кръгове около град Коняк. Grande Champagne - районът, който дава най-фините блендове за коняк Petite Champagne - също район с голям финес Borderies - район, чийто блендове съзряват по-бързо от тези в първите два Fins bois - най-големият район за производство Bons bois - район, където се усещат тероарни вкусове  | 
        
По технология останала непроменена от ХVІІІ век, дестилирането на коняка в Шарант позволява да се концентрират най-деликатните аромати и вкусове на виното. Конякът се произвежда от специално младо бяло вино, получено основно от сорта юни блан, но също така се използват и коломбар, фол бланш, семийон или монтил. Гроздето се смачква веднага след реколтата и кашата се оставя да ферментира, а около три седмици по-късно се получава слабо алкохолно вино, което не е особено подходящо за пряка консумация. Това е моментът, когато виното се дестилира не един, а два пъти в класическия меден казан с типичната крушовидна форма. Зрелостта си конякът достига по време на дългия престой в дъбовите бъчви.
Наследникът на една от най-старите фамилии производители на коняк Годе - Жан-Жак Годе продължава семейната традиция и вече 11-о поколение поддържа репутацията на коняците Godet. Това е единственият производител, който използва 100% сорта фол бланш, като смесва партиди от петте района в Коняк. Ето какво сподели за изкуството на смесването Жан-Жак Годе, който твърди, че във вените на фамилията му тече повече коняк, отколкото кръв:
"Природата не е съвършена и реколтите не си приличат. За да направиш добър коняк трябва да смесиш дестилати от петте района в Шарант. Ако съчетаете петте района, ще получите балансиран коняк. Една от задачите на смесването е да се справим с лошите реколти. Когато реколтата е лоша, компенсираме с предишната, която е по-добра. Затова обаче са необходими запаси в достатъчни количества, а това много оскъпява производството. Смесването на отделните коняци в Godet се прави от технолога и от мен самия. Не взимаме нито едно решение без да сме напълно съгласни един с друг. Освен това един ден може да сме във форма и да дегустираме по-добре, а на другия ден да сме неспособни. Всеки производител си има своя система за смесване на дестилатите, в зависимост от търсения стил. Ние в Godet правим специфични коняци, които са леки, цветисти и със слаб дървесен характер. Това означава, че не оставяме течността прекалено дълго време в нови бъчви. Тя престоява в тях 1-2 години, а след това я прехвърляме в бъчви на 4-5 години, за да може взаимодействието с танините да става по-бавно. За да получим коняка ни ХО Fine Champagne например смесваме средно 14 различни коняци и за това са ни нужни около два месеца работа! За категорията VSOP смесваме десетина коняци, но времето, което ни е необходимо е същото. Единственото, с което разполагаме, за да постигнем най-добрата комбинация от различните коняци, са носът и устата. Всяка сутрин в продължение на два месеца смесваме и дегустираме. Казвам сутрин, защото това е най-подходящото време, когато устата и носът са най-свежи. Вечерно време сме уморени от заобикалящите ни миризми и аромати".
| Класификация на коняците За по-лесно ориентиране в огромното разнообразие от коняци, производителите са въвели специални означения за етикетите. Основната информация, които тези означения дават, е свързана с възрастта и качеството на коняка. Всички указани в класификацията срокове означават, че всеки от вложените в коняка алкохоли е отлежал не по-малко от указаното време. V.S.(Very Special) или *** (Trois Etoiles) - коняци, чиито дестилати са държани в бъчви не по-малко от 2,5 години. V.S.O.P.(Very Superior Old Pale), V.O.(Very Old), Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 4 години. X.O.(Extra Old), Extra, Napoleon, Hors d'age, Tres Vieux, Vieille Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали в бъчви 6,5 години.  | 
        
						
						
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
							
.