С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

DiVino.Taste 2019 отново събира българското вино

Бакхус
19 Ноември 2019, 17:15
Share Tweet Pin it Share

Очаква ни много вълнуващ и винен уикенд - деветото издание на изложението-дегустация DiVino.Taste ще е най-мащабното досега и ще събере под един покрив 85 български винопроизводители. През трите дни на големия винен празник посетителите ще имат избор да дегустират сред над 550 качествени и интересни български вина. За поредна година ще се търсят отговори на често задаваните въпроси: Какъв е потенциалът на страната ни като винопроизводител? Кои са най-добрите райони за винопроизводство у нас? Как да изберем виното в магазин или ресторант?

Новостите за DiVino.Taste 2019

И тази година DiVino.Taste предлага много новости.

Всички вина, които избите представят и предлагат за дегустация на изложението, са включени в специално приложение за смартфони: DiVino (за Android) и DiVino App (за iPhone). Приложението ще бъде активно от първия ден на DiVino.Taste, 22 ноември.

Новият app ще замести дегустационната книжка, която досега служеше за справочник на вината.
За пръв път 9-то издание на DiVino.Taste ще заеме две големи зали - 5 и 6, на Интер Експо Център София. Зала 5 е посветена изцяло на българските изби и техните вина. Това е мястото, където въоръжени с подходяща чаша имаме възможност да се ориентираме в огромното предлагане на нашия пазар. Със сигурност ще открием вина, които не сме опитвали и производители, за които не сме чували.
Избите, които дебютират тази година на DiVino.Taste са цели 13

А и по традиция много винари избират именно DiVino.Taste за да представят новите си реколти и брандове.

Съседната зала 6, наречена Good Mood зона, ще предлага удобства за разговори и почивка, но не само. Посетителите ще имат на разположение вкусна храна, кафе специалитети и вода, специално подбрани деликатеси, зехтини, занаятчийски, био и натурални продукти, винени и кулинарни аксесоари и съдове, книги и списания на кулинарна и винена тематика и още и още.... Вината, които са ви впечатлили по време на дегустациите, може да намерите в магазина на събитието, изграден от Casavino.

За пръв път за професионалистите в бранша ще има и бизнес изложители с необходими на винарството продукти и услуги, предлагащи нови хоризонти за партньорство.

Fine Wine Corner



На DiVino.Taste 2019 е обособено специално дегустационно пространство - Fine Wine Corner - посветено на българските местни сортове. Ще бъдат представени 25 подбрани вина – всички те от местни сортове грозде за страната ни: мавруд, рубин, мелник, димят, тамянка, мискет, гергана... Това са редки вина, повечето от по-стари реколти, в къси серии, или вина, които демонстрират в пълнота потенциала на родните ни сортове и по най-добър начин отразяват философията на своите създатели.

Вината във Fine Wine Corner ще се дегустират срещу допълнително закупени талони.

Национална конференция Българското вино в ХХI век



За пръв път в първия ден на DiVino.Taste 2019 ще се проведе и Национална конференция Българското вино в ХХI век. Конференцията е на 22 ноември, петък, от 10:00 до 17:00 часа в зала Витоша на Интер Експо Център.

След присъединяването на България към ЕС, лозарството и винопроизводството в България претърпяха значителни промени, които дадоха нов облик на бранша. Българското вино постоянно повишава качеството си, а страната ни е с неизчерпан потенциал за развитие. Накъде върви българското винопроизводство? Какви законодателни промени са необходими? Възможно ли е да се създаде единен бранд Българско вино? Доброто бъдеще на българското вино изисква обединяване на всички винопроизводители и други винени професионалисти, но как да стане това? 13 години по-късно е време да си зададем тези въпроси, а отговори ще потърси първата Национална конференция Българското вино в ХХI век. Тя ще се проведе в първия ден на DiVino.Taste, на 22 ноември, петък, от 10:00 до 17:00 часа в зала Витоша на Интер Експо Център. С програмата може да се запознаете тук.

Майсторски класове – акценти



В майсторските класове на DiVino.Taste 2019 ще бъдат представени някои от най-известните винарски райони в света, различни видове вино и последните тенденции в производството. Водещи на майсторските класове са сред най-утвърдените световни и български винени експерти.

За DiVino.Taste 2019 у нас пристига най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската публика той няма да говори за вината на изток от Рейн, а ще представи вината на Калифорния. Като посланик на Калифорнийския винен институт за Европа, Константин Баум MW ще ни поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат, с неговите хора, геология, климат и страхотни вина.

9-ото издание на DiVino.Taste отделя внимание на и легендарните подсилени вина от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека загадъчност, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за разбиране и сякаш все остават встрани от отъпканите винени пътища. Уникален шанс да дегустираме незабравими вина и да разширим познанията си за Херес, Порто и Мадейра ни дава майсторският клас с водещ Благой Кузмански. Той е един от 20-те посланици на шери в света, дипломирани през 2018 в град Херес след крайно стриктен подбор. Работил e като сомелиер в Лондон и САЩ. Учи в Court of Master Sommeliers, където се провежда считаният за най-труден изпит в света на виното.

От десетилетия насам произходът на виното е това, което отличава вината на традиционни производители като Франция, Италия и Испания. В България понятието тероар започна да добива смисъл сравнително късно. Въпреки това все повече стават нашите вина, които разказват историята на мястото, от което идват. Програмата на DiVino.Taste тази година предлага майсторски клас за северните тероари на България. Един от водещите български сомелиери, Марин Атанасов, ще покаже с дегустация на 8 вина колко важен е произходът. Той е сред хората, които вярват в българското вино, търсят и проповядват нашата винена идентичност – онова, което ни прави различни и разпознаваеми.

Дълбоката връзка между изкуството и виното ще демонстрира талантливият класически пианист, Иво Върбанов. Създал през 2005 лозе край село Изворово в Южен Сакар, той започва да произвежда забележителни вина и е убеден, че тероарът там се проявява по впечатляващ начин в характера на сирата. Самият той е автор на концепцията на тези вина и ще води вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 назад до 2009. Идеята е да покаже как отлежава и се развива през годините сирата от изключителния тероар на Южен Сакар.

Като продукт на природата, толкова близък до виното, и тази година DiVino.Taste отделя заслужено внимание на зехтина. Утвърден познавач и сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк, Анна Петкова ще представи някои от най-добрите зехтини в света от три емблематични провинции на Андалусия – Севиля, Кордоба и Хаен – хилядолетни земи на маслинови дървета и зехтин.

Деветото издание на DiVino.Taste обръща внимание и на неочакваното за мнозина сортово разнообразие в Австрия. Без съмнение грюнер велтлинер е най-представителното лице на австрийското вино, но в действителност малката алпийска страна представлява истинска съкровищница за местни сортове. Като възпитаник на Австрийската винена академия Яна Петкова обещава заразително интересен майсторски клас, в който ще представи почти изчезващи сортове като цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. Макар и с трудни за произнасяне имена, от тях се произвеждат вина със световно качество и слава.

DiVino.Taste ще доведе в София и прочутите вина от Гави, в италианския Пиемонт. Световната слава на вината от този район на десния бряга на река Леме се дължат на усилията на фамилия Солдати от имението La Scolca, които започват да правят вина в Гави преди 100 години. Тяхна е до голяма степен заслугата за създаванее на наименованията за произход DOC и DOCG Gavi. За да представи типичния за този район на Италия сорт кортезе, за DiVino.Taste пристига Анджело Габало.

Повече информация може да намерите тук.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »