С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

Мигранти с таланти представят: Коктейли с черешова ракия

Текст: Бистра Иванова, снимки: Николай Дойчинов
02 Октомври 2023, 11:55
Share Tweet Pin it Share


Мигранти с таланти е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд "Активни граждани България".

Американката Кейси Ангелова е добре известна на всеки, който се интересува от гастрономия в България. Неведнъж е била гост на списание Бакхус и различните ни събития, а последно приготви предястието на наградите Ресторант на годината 2022. В момента Кейси и компанията й Angelove Estate се занимават с отглеждане и лов на трюфели през зимните месеци, както и с дестилиране на черешова ракия. Визията за дестилерията е да контролира целия процес "от почвата до глътката", използвайки традиционни и устойчиви методи. Догодина Кейси планира да представи своя първи тероарен крафт джин, докато работи по по-дългосрочния си проект за българско крафт уиски.

Кейси, българите обичаме ракия и я пием целогодишно. Идеята за коктейли с ракия обаче все още се възприема по-скоро екзотично. Как ти хрумна?
Когато се преместих в България през 2006 г., тук нямаше хубави коктейли. Идвайки от Ню Йорк, забелязах, че масово се предлагаше Космополитън, донякъде заради хитовия сериал "Сексът и градът". Когато го виждах в менютата в София обаче, той не беше приготвен с водка цитрон, сок от червена боровинка, Коантро и лайм. Беше с водка, сок от горски плодове и лимон. Това не беше дори близо до оригинала. Джин с тоник беше 50 мл джин, бутилка тоник, чаша лед и няколко резенчета лимон. Положението беше "направи си сам". Затова за поне 10 г. се бях отказала от коктейлите, но днес ситуацията е различна. Вече има доста специализирани коктейл барове и много талантливи миксолози, които експериментират с местни съставки, включително и с ракия. Според мен България в момента в е пика си, що се отнася до коктейлите.

А как самата ти започна да експериментираш с коктейли с черешова ракия?
Беше едно щастливо съвпадение. В последните години самата аз съм производител на черешова ракия и идеята да я включа в авторски коктейли дойде след покана от Мулти култи колектив. След като обсъдихме мое потенциално участие на КвАРТал фестивал 2023, аз си помислих, че би било забавно да бъда домакин на работилница за коктейли. Тъй като вече имам образование като дестилатор, за мен коктейлите бяха ново и много вкусно приключение.

Как би описала своите рецепти?
Българите са известни с това, че обичат ракията си чиста или с лед, но има доста интересни рецепти за коктейли, които лесно могат да се пресъздадат с нейно участие и леки модификации. Предлагам три рецепти, които показват различния ефект, който ракията може да има в една напитка. Бих искала да подчертая, че тези рецепти са създадени за черешова ракия и с гроздова, сливова, кайсиева или друг вид няма да се получи същия вкус.

Снимките са от майсторския клас по време на КвАРТал, където коктейлите са били сервирани в чаши за вино. За всеки обаче има по-подходящи чаши, описани в индивидуалната рецепта.
Ракия old fashioned
  • Ракия old fashioned

    Ракия old fashioned


Дядото на всички коктейли, един от най-елегантните и старите, идва от зората на миксологията - това е Old fashioned. Неговата красота идва от простотата му. Първото споменаване на думата "коктейл" датира от вестник в северната част на Ню Йорк през 1802 г., който описва коктейла, без да го назовава с това име. Около 2007 г. напитката изживява истински ренесанс, защото е любима на Дон Дрейпър от сериала Mad Men.

Продукти:
30 мл черешова ракия
30 мл бърбън
2 капки битер череша
15 мл обикновен сироп от кафява захар
1 коктейлна черешка за украса

Инструкции:
Ракията, бърбънът, битерът и сиропът се сипват в смесителна чаша заедно с лед и се разбъркват, докато се охладят добре. Прецеждат се в ниска чаша върху 1 голямо кубче лед. Ръбчето на чашата се натърква с кора от лайм и в чашата се добавя коктейлна черешка за украса.
Черешов sidecar
  • Черешов sidecar

    Черешов sidecar


Сайдкар е от семейството на сауър коктейлите, които за първи път са споменати в Наръчник на бармана на Джери Томас от 1862 г. Тези рецепти обикновено се състоят от база алкохол, сок от лимон или лайм и сладък агент, най-често захарен сироп. Традиционният сайдкар се приготвя с коняк, портокалов ликьор и лимонов сок. Сайдкар обикновено е по-сух от обикновените сауър, защото сладостта идва само от ликьора. Рецептата се появява първо в Азбуката на Хари за смесване на коктейли на Хари МакЕлхоун и Коктейли и как да ги приготвим на Робърт Вермейр през 1922 г.

Продукти:
60 мл черешова ракия
30 мл черешов ликьор
30 мл сок от лайм, прясно изцеден и прецеден
Лента кора от лайм за украса
Кафява захар с щипка сол за ръба на чашата

Инструкции:
Ръбът на чаша със столче се навлажнява и се покрива със захарната смес. Оставя се настрана. Ракията, ликьорът и сокът от лайм се добавят в шейкър с лед и се разклащат, докато се охладят добре. Прецеждат се в приготвената чаша. Гарнира се с кората от лайм.
Bulgarian 75
  • Bulgarian 75

    Bulgarian 75


Всичко е по-хубаво с балончета и тази версия на елегантния French 75 не прави изключение. Традиционната напитка се приготвя с джин, шампанско, обикновен сироп и малко лимонов сок, но за да я направя по-българска, замених джина с черешова ракия, добавих българско пенливо розе, малко обикновен захарен сироп с аромат на рози от Казанлък и нотка сок от лайм. Историята на French 75 е доста неясна и варира според различните източници, но отново е записан от Хари МакЕлхоун и неговия класически том за смесване на коктейли. Елегантна напитка, на която се наслаждават персонажите в класическия филм "Казабланка" от 1942 г., но също така е била и неизменна част от партитата на висшето общество в Ню Йорк и Париж през 20-те години на XX век. Надявам се моят Bulgarian 75 да постави началото на нова ера на класическите коктейли!

Продукти:
30 мл черешова ракия
15 мл сок от лайм, прясно изцеден и прецеден
5 мл захарен сироп с вкус на рози
60 мл българско пенливо вино
Лента кора от лайм за украса

Инструкции:
Ракията, сокът от лайм и сиропът се добавят в шейкър с лед и се разклащат, докато се охладят добре. Прецеждат се в чаша за шампанско. В чашата се долива пенливото вино. Украсява се с малко кора от лайм.

Консумирайте отговорно и наздраве!

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  коктейли, ракия, рецепти, череши

Реклама »