С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Бакхус GourmEAT the future - 1 и 2 юли

Бакхус
15 Юни 2023, 14:01, 23913 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Обичахте StrEAT Fest-а.
Сега идва време за GourmEAT.
Нарочно не завършваме с "Fest"... макар че ще бъде празник на храната във всичките й измерения.

Това е нов формат от "Бакхус": мащабният подход на фестовете среща търсенето на (с)мисъл отвъд днес и сега - с лекции и демонстрации, посветени на бъдещето на храната и със свободен достъп за всички посетители.

Нещо като StrEAT Fest 2.0. Запазваме обаче едно: събитието е безкешово. Може да платите на място с карта (дебитна / кредитна), Revolut или други сходни платежни средства.

Най-кратко казано, GourmEAT the future е уикенд, посветен на въпроса "Как искаме да изглежда гурме културата ни?"



Искахме да вдигнем нивото. Не просто да ядем вкуснотии цял уикенд, а поставяйки храната метафорично в центъра на личната си вселена, да провокираме въпроси какво я обкръжава и какво й принадлежи. От устойчивите практики до качеството на чиниите, в които я поднасяме.

Затова освен фестивална част ще има и сцена, от която чрез демонстрации, работилници и лекции всеки желаещ ще може да се докосне до устойчиви и полезни практики, които си пожелаваме да (продължат да) бъдат част от бъдещето.
Лекциите, работилнците и дегустациите



Всеки посетител на събитието ще може свободно да слуша и участва в случващото се на сцената. Там темите ще включват:

Готвене със "спасени" продукти и без отпадък... на живо
- демонстрация от Константин Таквор - Кокера, готвач, участник в Masterchef 7
Само за заможни ли е устойчивият начин на живот и откъде идват регулациите?
- лекция на Вероника Пунчева, единствената българка, член на Борда на директорите на International Sustainability Standards Board

Виното на бъдещето - разликата между органично, натурално и биодинамично, и какво значение има?

- дегустация и лекция, водена от Благой Кузмански, Cellar 52, Advanced Sommelier, DipWSET

Защо да изхвърляме хранителните отпадъци, когато можем да ги сготвим?
- лекция, водена от Блажка Димитрова, автор на книгата "Живот с нулев отпадък в България", основател на заведението Blagichka Zero Waste и крекерите Zero Wave, които се правят от бирена каша

Не бягай от страха, изяж го: хранене с насекоми, мода ли е това и ще ни хранят ли тайно с тях?
- лекция, водена от Анатоли Ценов, Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми

Божествената "диета": как да се храним пълноценното в големия град?
- лекция, водена от Димитър Шопов, Food Connection

Как да си направим кисело мляко у дома и малко размисли за разликата между индустриално и фермерско мляко?
- лекция, водена от Мирела Янакиева и екип на Розино Био Ферма

Как да имаме цъфтяща градина с билки на 2 кв. м балкон в града?
- лекция, водена от Ина Герджикова, блогърът зад "Инка в градинка", автор и маркетолог

Домашна естетика и подреждане на масата: цветове, форми, тенденции и съчетания
- Мария Балева, създател на Pottery & Poetry и студио Funkt, архитект

Ще продължаваме да обявяваме и следващи теми и лектори.

Мястото: Posta PopUp space by Despred

София може и да се променя, но понякога най-модерното е забравеното старо: бившата поща до Столична митница (ул. Веслец 84), която от скоро се ползва за пространство за събития, е дом на дебютното издание на GourmEAT the future. Кокетни павета, на които ще са разположени ресторантите и няколко бара, а по стълбичките - в индустриалното пространство около старата Поща - бири, канелени ролца, тахани, бурканчета със собствено фермерско производство и уиновативни услуги и продукти за дома.

Ще бъде интересно, провокативно и много, много вкусно.
И да, ще има за ядене и за пиене на място. Бакхус сме, все пак.
Ресторанти, барове, иновативни продукти и услуги за дома и заведението. Ще бъде толкова епично, че приятелите ви, които посрещат Джулая на морето, ще завиждат на ВАС.

Бакхус GourmEAT the future 2023

title Дебютното издание на Бакхус GourmEAT the future в кадри. Специални благодарности към нашите партньори от Mastercard Bulgaria, JTI, Gordon's Gin, Johnnie Walker, Perrier & Monin

Жури и готвачи от Masterchef, фермери и zero waste инфлуенсъри - лектори на GourmEAT the future

title Месец юли започва с нов безкешов формат от Бакхус - фест, кулинарни лекции и демонстрации, посветени на бъдещето на храната

На 1 и 2 юли Posta Pop Up в София ще се проведе изцяло ново и уникално по рода си събитие - GourmEAT the future е едновременно фест с над 30 изложители и платформа за кулинарни демонстрации и лекции, насочени към бъдещето на храната. След шест издания на StrEAT Fest препратката между имената не е случайна и разчита на игра на думи около Eat (да ядеш / яж, от англ.)

Това, което прави събитието специално, е фактът, че в България липсват форуми с лекционна част, на която посетителите да могат свободно да научат или да пробват нови умения от света на гастрономията, а пък малкото такива са по-скоро професионални изложения в конгресни центрове, а не в сърцето на града в контекста на оживен фестивал. Фактор е и цената - GourmEAT the future е предвидено като максимално достъпно събитие.

Билети се продават предварително през Eventim, а в цената е включен свободен достъп до цялата програма, всички лекции и кулинарни демонстрации. Входът за всички между 11-11:30 и двата дни е безплатен

През останалото време цените са 9 лв. за еднодневен билет за възрастен и 15 лв. за двудневен, за деца над 7 г. са съответно 5 и 8 лв., а деца под 7 г. влизат безплатно. Билети ще се продават и на място.

Събитието e от 11 до 22 ч. и двата дни, отворено е за домашни любимци и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дебитна или кредитна карта, или с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay, Revolut и др.).

Звездни лектори от България и чужбина,
готвене на живо и винена дегустация

Двудневното уикендно събитие включва сцена с атрактивна програма и двата дни от 12 до 18 ч.

Своеобразна приемиера пред публиката ще направи журито на Masterchef - известният готвач Илиан Кустев, който е един от тримата оценяващи в новия сезон на предаването (заедно с Бакхус посланика Александър Таралежков и шеф Явор Сарафов), ще се появи на сцената на събитието в неделя в 13 ч. и ще говори по темата "Откровено за ресторантите - цени, обслужване и трудната истина, че клиентът невинаги е прав".



Двама известни шефове от предходния сезон на Masterchef пък ще готвят на живо: Константин Таквор-Кокера (неделя, 2 юли, 12 ч.) ще направи ястие от остатъчни продукти, а Тео Владиславов (събота, 1 юли, 12 ч.) - майсторски десерт. Целта и на двамата е да покажат как лесно всеки в собствената си кухня и за малко пари може да направи стъпки към по-зелено бъдеще.




Посланикът на zero waste движението у нас Блажка Димитрова, която в лекцията си (събота, 1 юли, 14 ч.) ще даде практични съвети, свързани с намаляването на хранителния отпадък в дома. Тя е автор на книгата "Живот с нулев отпадък в България" и създател на крекерите от остатъчен малц Zero Wave.

Кулинарният инфлуенсър и автор на книгата "С любов към десерта" Даниела Динева, позната като Hey Daniella в социалните мрежи, ще засегне детското меню и семейното здраве около масата и ще говори за значението на домашната храна за добрия растеж на малките - неделя, 2 юли, 14 ч.




Шеф Виктория Балтутите от Литва, която наскоро стана единственият инструктор от България (част e от HRC Academy), завършил програма "Устойчиви практики в кулинарията" на престижната асоциация World Chefs, ще погледне към отговорността на ресторантите да променят културата на хранене - в събота, 13 ч.




Хляб с квас - как да минем без него, като това е гореща тема и в големите градове по цял свят именно той замества стандартния хляб с мая? В неделя, 2 юли, в 16 ч. пекарят Габриела Грозева от "Обред" ще ни покаже как да си правим у дома квас-майка, а тъй като е нутриционист и живее с диабет, тип 1, ще адресира и значението на хляба за кръвната захар и здравето.

В събота в 18 ч. лекция с дегустация относно разликата между органично, натурално и биодинамично вино ще води един от най-разпознаваемите сомелиери у нас, Благой Кузмански (DipWSET, Advanced Sommelier към Court of Master Sommeliers), съсобственик на Cellar 52.




Само за заможни ли е устойчивостта, кой измисля "зелените" международни рамки, как се отразяват те на средностатистическия българин и как можем да променим бита си от конвенционален към устойчив - за всичко това отговаря единствената българка, член на борда на International Sustainability Standards Board Вероника Пунчева, която лети от Германия специално за лекцията си в събота в 15 ч.

За концепцията farm-to-table и това как тя се прилага у нас, както и как може да се подобри общуването между заведения и производители, ще говори Филип Харманджиев, създател на "Чифлик ливади", като лекцията му в неделя в 15 ч., подкрепена от Mastercard, ще насърчава към въпроси на публиката.

По провокативната и доста обсъждана в обществото напоследък тема за насекомите като източник на протеин за човека ще говори - и ще отговаря на многото въпроси, които очакваме да породи лекцията му (неделя, 16:30 ч) - Анатоли Ценов (Асоциация на производителите на насекоми в България).

Градско градинарство с практични съвети - тази тема вълнува Ина Герджикова, писател, маркетолог и създател на канала "Инка в градинка" в социалните мрежи. За нея вертикалното отглеждане е бъдещето и ще сподели знания относно наличното пространство, как се засажда, пресажда и полива и как се борим с буболечки - събота в 16 ч.




И понеже храната не е самостоятелна, а живее в контекст - поднася се в съдове, част е от атмосфера и създава настроение, затова за аранжиране на масата и естетика лекторът в неделя в 18 ч. е не кой да е, а Мария Балева: тя стои зад българската марка авторски съдове Pottery & Poetry. Любопитен факт е, че техни чинии се ползват в ресторант в топ 10 в света в класацията за 2023 г. на World's 50 best restaurants - Table by Bruno Verjus в Париж.

Обречени ли са (spoiler - не са!) занаятчийските марки да си останат малки и бутикови, какъв е пътят им към достигане на по-масова аудитория, без да правят компромис с качеството, и как български бранд може да пробие в Европа - Александър Кюркиев от Chilli Hills ще сподели опит и наблюдения в събота в 16:30 ч.




Кулинарният предприемач Димитър Шопов, създател на кулинарното училище Food Connection, ще направи лекция за пълноценното хранене в неделя в 17 ч., ще ни научи как е добре да изглежда диетата на градския човек, как да четем етикетите и да ги разбираме.

Ферма "Багри", чийто, уви, затворил покрай ковид ресторант имаше култов статут в кулинарните среди, ще насочат посетителите към ползите за здравето, които конкретно овчето мляко има - на него те гледат като на суперхрана. Изобщо, каква е реалността на фермите и какво трябва да знаем за тях? - неделя, 17:30 ч.

И още около фермерството - толкова ли чак се различават индустриалната и фермерската продукция? С предизвикателство и урок по правене на кисело мляко у дома в събота в 17 ч. ще се включат от био ферма "Розино".
Изложителите: нови, устойчиви, атрактивни

За посетителите на място ще готвят някои от най-новите ресторанти на София с концептуална кухня (Unica, Jazu), заведения, които работят с фермерска продукция (Farro Pizza) и с по-редки или оригинални суровини (SoFerments, Вкусът на Индонезия) и месни, насочени към нулев отпадък (Meatsome).

Към всички участници са зададени изисквания да предложат свои концепции, насочени към устойчивост, иновативни методи, работа с локални продукти и отговорен лов и риболов. Вино на събитието ще има от България и от света, като преобладават етикетите, правени с минимална намеса, включително натурални и органични. От технологична гледна точка любопитно е, че първата българска AI бира ще присъства, както и иновативно решение за заведения, отменящо нуждата от пластмасови бутилки за вода. Български и чуждестранни занаятчийски производители на джелато, подправки, десерти, тахани, зехтини, фермерска продукция, сирене от кашу, кафе, алкохолни и безалкохолни коктейли също ще допринесат за разнообразния облик на събитието.

Бакхус GourmEAT the future е (с)мисъл за бъдещето в бохо атмосфера с индустриален чар, който носи сградата - бивша поща, строена през 30-те години на XX в. Интересно, провокативно и много, много вкусно.

Кога: 1 и 2 юли, 11-22 ч.

Къде: Posta PopUp, ул. Веслец 84 (до Столична митница и складове Деспред)

Билети: Eventim, а от 11-11:30 ч. входът е безплатен

Шеф Виктория Балтутите е сред лекторите на Бакхус GourmEAT the future

title Първият шеф-инструктор в България, сертифициран от WACS да преподава кулинарни устойчиви практики

Съвсем наскоро Виктория Балтутите стана първият шеф-инструктор в България, завършил програма "Устойчиви практики в кулинарията" на престижната асоциация World Chefs, като новите знания тя прилага в работата си като инструктор в най-голямата кулинарна академия в Източна Европа - HRC Culinary Academy, а ще ги покаже и на дебютното издание на

Бакхус GourmEAT the future, където ще има лекция от сцената на 1 юли (събота).

Лекцията е безплатна за всички посетители на събитието, което съчетава гурме фест и забавно-образователни лекции, демонстрационно готвене и дегустации, всички посветени на бъдещето на храната.

Билети и повече информация за събитието - ТУК.

По време на лекцията си шеф Виктория Балтутите ще отговори на въпроси като това какво означава да си устойчив професионалист в кухнята, така че да се превърнеш в катализатор на положителна промяна в една от най-влиятелните за околната среда индустрии. Ще научим и къде е разликата между привидните твърдения и реалните действия в подкрепа на зелените практики. Не на последно място тя ще адресира въпроса, който вероятно всички си задаваме: готвачите, насочени към нулевия отпадък, ли са новите рок звезди или това е поредната мода?

Защо са специални "Устойчиви практики в кулинарията" и шеф Балтутите

Професионалната програма, която шеф Балтутите насоро завърши като единствения инструктор от България (макар и тя родом да е от Литва), е изключителна инициатива, създадена от световната асоциация World Chefs, като част от съвместната им кампания "Да нахраним планетата" с фондацията за храна на Electrolux. Програмата е специално разработена, за да предостави на готвачите необходимите знания и умения за устойчивост в работата им, като по този начин се стимулира положителна промяна за планетата и рентабилност в кухнята.

Тази всеобхватна програма включва редица важни теми като храна, енергия, вода и управление на отпадъците, и гарантира, че готвачите са добре подготвени да мислят и действат устойчиво. С този сертификат пред шеф Виктория се открива възможността да окаже значително влияние в кулинарната индустрия в България, поставяйки висок стандарт за отлични постижения за своите колеги.

Чрез сертифицирането си тя ще преподава зелени практики на всички курсисти в кулинарна академия HRC. Модулът по устойчивост се превръща в съществена част от програмата по "Кулинарни изкуства" в академията, а всеки, който завърши курса, ще бъде официално сертифициран с персонален сертификат от World Chefs.

Този сертифициране е признание както за експертния опит на готвача, така и за изключителната работа, която World Chefs извършва глобално с цел насърчаване на образованието по устойчиви практики в кулинарията.

Не StrEAT, а GourmEAT.. не fest, a future!

title Защо от Бакхус правим ново събитие и какво да очаквате на 1 и 2 юли

Обичахте StrEAT Fest-а.
Сега идва време за GourmEAT.
Нарочно не завършваме с "Fest"... макар че ще бъде празник на храната във всичките й измерения.

Това е нов формат, към който се насочваме от "Бакхус": мащабният подход на фестовете среща търсенето на (с)мисъл отвъд днес и сега, с поглед към утрешния ден и отвъд. Нещо като StrEAT Fest 2.0. Запазваме обаче едно: събитието е безкешово. Може да платите на място с карта (дебитна / кредитна), Revolut или други сходни платежни средства.

Най-кратко казано, GourmEAT the future е уикенд, посветен на въпроса "Как искаме да изглежда гурме културата ни?"



Искахме да вдигнем нивото. Не просто да ядем вкуснотии цял уикенд, а поставяйки храната метафорично в центъра на личната си вселена, да провокираме въпроси какво я обкръжава и какво й принадлежи. От устойчивите практики до качеството на чиниите, в които я поднасяме.

Затова освен фестивална част ще има и сцена, от която чрез демонстрации, работилници и лекции всеки желаещ ще може да се докосне до устойчиви и полезни практики, които си пожелаваме да (продължат да) бъдат част от бъдещето.

Лекциите, работилнците и дегустациите



Всеки посетител на събитието ще може свободно да слуша и участва в случващото се на сцената. Там темите ще включват:

Готвене със "спасени" продукти и без отпадък... на живо
Демонстрация от Константин Таквор - Кокера, готвач, участник в Masterchef 7

Виното на бъдещето - разликата между органично, натурално и биодинамично, и какво значение има?
- дегустация и лекция, водена от Благой Кузмански, Cellar 52, Advanced Sommelier, DipWSET

Защо да изхвърляме хранителните отпадъци, когато можем да ги сготвим?
- лекция, водена от Блажка Димитрова, автор на книгата "Живот с нулев отпадък в България", основател на заведението Blagichka Zero Waste и крекерите Zero Wave, които се правят от бирена каша

Не бягай от страха, изяж го: хранене с насекоми, мода ли е това и ще ни хранят ли тайно с тях?
- лекция, водена от Анатоли Ценов, Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми

Божествената "диета": как да се храним пълноценното в големия град?
- лекция, водена от Димитър Шопов, Food Connection

Как да си направим кисело мляко у дома и малко размисли за разликата между индустриално и фермерско мляко?
- лекция, водена от Мирела Янакиева и екип на Розино Био Ферма

Как да имаме цъфтяща градина с билки на 2 кв. м балкон в града?
- лекция, водена от Ина Герджикова, блогърът зад "Инка в градинка", автор и маркетолог

Домашна естетика и подреждане на масата: цветове, форми, тенденции и съчетания
- Мария Балева, създател на Pottery & Poetry и студио Funkt, архитект

Ще продължаваме да обявяваме и следващи теми и лектори.

Мястото: Posta PopUp space by Despred

София може и да се променя, но понякога най-модерното е забравеното старо: бившата поща до Столична митница (ул. Веслец 84), която от скоро се ползва за пространство за събития, е дом на дебютното издание на GourmEAT the future. Кокетни павета, на които ще са разположени ресторантите и няколко бара, а по стълбичките - в индустриалното пространство около старата Поща - бири, канелени ролца, тахани, бурканчета със собствено фермерско производство и уиновативни услуги и продукти за дома.

Ще бъде интересно, провокативно и много, много вкусно.
И да, ще има за ядене и за пиене на място. Бакхус сме, все пак.
Ресторанти, барове, иновативни продукти и услуги за дома и заведението. Ще бъде толкова епично, че приятелите ви, които посрещат Джулая на морето, ще завиждат на ВАС.