С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Улицата има нужда от храна

Марина Караконова
02 Юни 2018, 19:16
Share Tweet Pin it Share

Говорим си с Петко, единият от създателите на първия food truck в София – на ъгъла на улиците Парчевич и Ангел Кънчев - Street Chefs. Освен, че сме им редовни клиенти, причината да му се обадим с въпроси е, че видяхме още една каравана Street Chefs...в Букурещ.
Попитахме го откъде е тръгнал и докъде мисли да стигне, като ви напомняме да не пропускате да се отбиете и на неговия щанд на предстоящия Бакхус StrEAT Fest:

Да припомним: как и кога се появи Street Chefs?
То започна на шега. С моя съдружник идваме от съвсем различен бизнес и сфера. Готвеното ни беше просто хоби. Два бяха мотивите за каравана: да сме мобилни /което се оказа, че е невъзможно/. Вторият - че street food предполага една много по-интимна кулинарна сцена с пряк контакт между готвач и клиент. Целият този театър много ни блазнеше. В началото си представяхме менюто доста по-различно, по-лежерно и с повече импровизации. Но бизнесът се наложи като нещо много по-стегнато и сурово - без своеволия и прищявки. Пазарът, търсенето наложи строго стандартизирано меню. Открихме през 2015 г., петък, 13 ноември, на ул. "Ангел Кънчев".
Днес имаме още една на ул. "Козяк" и едно бусче, но то е за фестивални прояви.
През ноември предстои да отворим и първия си стационарен обект в бизнес парк София.

Кои са най-големите трудности в този бизнес?
Да започна с основната трудност: климатът. През зимата замръзва водата, хората мръзнат, през лятото е прекалено горещо. Но това е проблем, който няма как да заобиколим.
Проблем са разпоредбите на Столична община и по-специално тези за преместваемите търговски обекти. Става дума за квадратните метри, работното време, местенето и други. Напълно разбирам желанието да се поизпразнят градинките и парковете от всички тези формати и обектчета, които търгуват с безумни стоки и храни. Но тези павилиончета нямат нищо общо с нашия бизнес модел, който предполага високо качество на храната. Просто не можем да бъдем поставяни под общ знаменател.
А в света мобилният формат на улична храна, караваните, камионите са в невероятен подем. Това е една страхотна платформа за въвеждане на нестандартни кухни и идеи, да не говорим колко по-интересен и цветен става градският живот - като един един постоянно движещ се пъзел. Всяка събота и неделя във Виена, на един от най-красивите площади - Карлсплац - пристига едно бусче за бургери с братиславска регистрация. Вади няколко столчета и масички, и започва да продава бургери през целия ден. Значи има регламент, който позволява да дойдеш, паркираш и да продаваш няколко дни, да платиш на общината някаква такса и да си тръгнеш.

Какъв е пейзажът с уличната храна в България?
Беден. Българското възприятие за street food е пицата на парче и дюнерът. Очевидно като модел храна те са нещо непреходно за нашите ширини и явно няма да си отидат като мода. Няма лошо, но хората трябва в един момент да правят разлика между качествената и нискокачествена храна. Ясно е, че като ценови клас сме нагоре, но трябва да е ясно и какво предлагаме. И все пак много бавно и полека има възходяща тенденция. И това няма как да е по друг начин, защото хората ще започнат все повече да си гледат здравето, а най-пряко му влияе храната.

Разкажете за франчайза с Румъния!
Миналата година дойдоха партньори от Румъния. За нас беше приятна изненада, че две години след като сме се появили, сме направили на някого впечатление, и е готов да инвестира и да работи под нашата марка. Мисля, че в този бранш сме първата българска марка, която предоставя франчайз зад граница. Преди седмица отворихме първата каравана в Букурещ. Преди това наши готвачи обучаваха местния персонал и техният беше тук на обучение. Нашите франчайз партньори имат концепция да работят около големите молове, сега караваната е пред AFI мол, който според тях е най-посещаваният в Букурещ.

Какви са приликите и разликите с техния пазар в този бранш?
По отношение на храната мисля, че има да ни гонят. Същото се отнася и до виното, и до бирите - интересът към крафт бирите там все още е в зародиш.
В същото време в Букурещ има един постоянен street food маркет, много приятно и живо място с десетина различни кухни. А в стария град има food truck маркет с няколко бусчета за храна. Така че тук те са на няколко крачки пред нас. Очевидно някой е стартирал тази култура по-рано там.

Защо участвате в Бакхус StrEAT Fest?
Ами, то ни е в името! Винаги когато има улична проява ни става драго и искаме да се включим. Тези фестивали са много полезно и хубаво нещо. Допринасят да се поразчупи града за нови кухни, да се разбере, че улично по никакъв начин не означава лошо качество или нещо мърляво.

Повече за менюто и изненадите, които ви очаква на Street Chefs, прочетете тук.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
 • Profile preview
  ofe29523420
  15, 04, 11 Юни 2018, 15:04

  С тия найлонови пушилни, дето ги опнаха, мястото им май е на Витошка. Много е тъпо да правиш очевидни мейнстрийм компромиси и да се смяташ за алтернатива.

  !
 • Profile preview
  Наблюдател
  11, 52, 04 Юни 2018, 11:52

  Успех!

  Умерен толераст

  ! Оценка
  -1

Реклама »