С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Рецепта от Noma: яйчен уиски сос

Noma Food Projects
26 Декември 2022, 10:46
Share Tweet Pin it Share

Един от най-известните сосове на датския Noma - неведнъж обявяван за най-добрия ресторант в света според World's 50 best restaurants и носител на 3 звезди Michelin, e сосът с уиски жълтъци.

Той беше част от тазгодишното лятно меню, за което ви разказваме в новия брой на "Бакхус", и подхожда добре на невен. Изискват се само няколко продукта и се прави лесно. Напомня на сос Холандез и може да се използва за всичко от зеленчуци на грил до печени картофи, за пиле или стек.

Продукти:
8 уиски жълтъка*
2 чаени лъжици пушено масло**
1 ч.л. суроватка от пушено масло (цвик)
1/2 ч.л. уиски
сол на вкус

Видео може да видите тук.

Приготвяне:
Изсипвате жълтъците в купичка и ги разбърквате, докато не станат възможно най-гладки. После прибавяте първо пушеното масло, после и суроватката (цвика), и разбърквате до хомогенна консистенция. Поръсете с малко сол на вкус и с 1/2 ч.л. уиски (тази част може да бъде пропусната, макар че отнема от вкуса на соса).

* жълтъците са обработени предварително за около 30 минути в смес от ферментирал гъбен бульон (mushroom garum). За целта на българския пазар в случай, че не можете да откриете такъв, макар и не с точно същия резултат, може да използвате смес от гъбен бульон и малко тамари / соев сос - целта е да имате сос с умами вкус, в който да оставите жълтъка за половин час.

**Може да се използва и обикновено, ако нямате пушено.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  готвене, ресторант, рецепта, СОС

Реклама »