С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

Французи за седмица-две

Албена Шкодрова
20 Ноември 2013, 21:28
Share Tweet Pin it ShareАз лично така срещнах лице в лице бреските пилета – на пазара, опаковани като за погребение с военни почести, със знамето на Франция на гърдите и опитах как в Брес готвят прескъпото им месо.

Така, в една ферма в Бретан, установих разликата между вкуса на полово стерилизираната и нестерилизираната стрида.

Така се натъкнах на Ким Кук, дизайнер на храна, и Морис Алекси, главен готвач в Елисейския дворец, и получих шанса да изгоря една тенджера в тяхната кухня – край куп колосани кърпи и пред готварска книга с любимите ястия на Марсел Пруст, разтворена върху пюпитър и съпроводена от бележките на Морис.

Така пробвах Блу д’Оверн, Пелардон, Комте, Епуасе де Бургон, Сен-Нектер и десетки други френски сирена направо от ръцете на производителите им.

Така се запознах със "сламените" вина на Жура, с праволинейните производители на Лоара, с жизнерадостните розета на Лангедок, с шардонето от Шардоне, с импозантните "Шатоньоф дю пап", на които възрастта им отива, и със списък вълнуващи етикети, на които човек не попада извън Франция.

Да не говорим, че така се озовах в подземния замък Брез, видях единствения оцелял портрет на прототипа на Синята брада, ходих на разходка с фазан, взех разхлаждаща баня заедно с щастливата тълпа на тротоара в нажеженото Бордо и се запознах с Божидар и компания, които прекарват летата в бране на кайсии и грозде в района на Ришельо. Няма изобщо да споменавам за тамплиерите, градините на Виландри, дизайнерските консерви с риба, най-голямата дюна в Европа и десетките блажени преживявания из ресторантите на Франция.

Накратко, последните години прекарвам доста от ваканциите си в тази страна. Не съм намерила тракийско златно съкровище в двора си. Намерих нещо друго – в интерес на истината пак с ровене, само че не с лопата в пръстта, а в интернет. Оттам научих чудесно

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вила под наем, Франция, хотел
2 Коментара
 • Profile preview
  murttle
  16, 03, 25 Януари 2014, 16:03

  Французите са мили и любезни хора, но ненавиждат фамилиарниченето, а у нас представата за любезност често се покрива с него. Оттам и утвърдилото се мнение, че французите са арогантни и високомерни.

  ! Оценка
      +6
 • Profile preview
  orio
  18, 05, 03 Януари 2014, 18:05

  Трябва да се изпробва...

  ! Оценка
      +4

Реклама »