С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Рекорден брой "Златни ритони" и умерен интерес за Винария 2011

Дария Манова
25 Февруари 2011, 21:30
Share Tweet Pin it Share

С рекорден брой раздадени награди "Златен ритон" и умерено присъствие на участници и посетители започна 19-то издание на най-мащабното винено изложение у нас, Винария. Тридневният форум, който тази година се провежда паралелно с две от другите големи пролетни прояви на Пловдивския панаир - Фудтех (за храни и напитки) и ХоРеКа (за хотелско и ресторантьорско оборудване), ще продължи до 26 февруари.

На 24 февруари, по време на традиционния бал на винарите "Вино и любов", бяха обявени резултатите от ежегодните Национални дегустации. В тазгодишния конкурс за вина и спиртни напитки взеха участие общо 27 български фирми, които предоставиха 435 проби от вина, 86 от ракии и 10 от бренди. Сред вината 108 бели и 112 червени бяха от последната реколта, 42 бели и 131 червени - от по-стари реколти, присъстваха също така 4 вида розе и 10 вида шумящи вина, както и 6 вида ликьорни и 3 вида вермут.

За първи път журито присъди рекорден брой от шест "Златни ритона" на общо пет винарни. Най-висока оценка сред претендентите получи бялото вино Лева совиньон блан 2010 на Винекс Славянци. Черноморско злато отнесе две награди - за розе 2010 и каберне совиньон от по-стара реколта. Останалите три "ритона" отидоха при Винекс Преслав за неговоото шардоне Нови пазар, Синтика за Le Passionnel шардоне и при Винпром Ямбол за Персона каберне фран.

ЛВК Търговище се оказа винопроизводителят с най-много отличени вина - цели 74, като на второ място се нареди Черноморско злато с 59 медала. Сис Индъстрийс взе 37, а Винпром Ямбол - 34. Тази година за пръв път беше връчено и отличие за енолога, оценявал най-точно пробите - наградата отиде при Бойка Стоева от Винпром Русе.

В категорията на ракиите и винените брендита бяха връчени 16 златни, 49 сребърни и 25 бронзови медала. Четири от златните медали отидоха при традиционния победител в тази сфера, Винпром "Пещера".

Тазгодишните Национални дегустации преминаха с частично променени регламент и формат, което според организиращата ги Национална лозаро-винарска камара, значително е повишило ефективността им. Така, оценяващите комисии този път бяха четири - с две повече от миналата година, като всяка от които се състоеше от петима енолози, подбрани за първи път със специален тест. Всяка комисия беше оглавена от старши енолог и включваше и по един чуждестранен експерт. Сред тях беше и световно-признатата Каролайн Гилби, която отбеляза "сериозен напредък" в качеството на вината, състезавали се тази година. В правилата на самите дегустации също имаше промени - така, половината от участвалите в тях вина бяха взети от търговската мрежа.

Същевременно организаторите на Винария отбелязват само умерен интерес от страна на участниците в изложението. "Тенденцията е на отлив от големите родни винопроизводители за сметка на чуждестранните. Основната причина е, че няма възвръщаемост на направените разходи за участие. Затова българските винари предпочитат да се представят в международни конкурси извън страната, където шансът да сключат договори е по-голям", каза председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов.

Share Tweet Pin it Share
5 Коментара
 • Anonymous
  автор
  15, 35, 02 Март 2011, 15:35

  Време е според мен да се спре практиката да се дават проби от бъчви. Само медали се печелят, а после няма такова вино защото като ги купажират правят едни бъркочи, които нямат нищо общо с наградената проба.

  Само от търговската мрежа. и Тва е!

  !
 • Anonymous
  автор
  15, 12, 02 Март 2011, 15:12

  Статията е с малко недомлъвки. Наистина, големите Черноморско злато, Преслав и сателитите, Търговище, СИС и др. нямаха щандове на Винарията, но на самия конкупс участваха с ненормално количество проби, с което обезцениха истинските вина на по-малките. 100 проби вина на Поморие и 114 на Търговище са половината от всички. Къде са тези вина на пазара. Или 60 на Карнобат...да не изреждам.

  !
 • Anonymous
  автор
  16, 26, 28 Февруари 2011, 16:26

  Ритона на Винпром Ямбол, дето го пазариха Пещера, за каберне фран-а беше пълна измишльотина, а виното бозица. Със сигурност имаше много по-свястни вина.
  Le PAssionel-a на Синтика съм го пил и за мен е виното, което най-много си заслужава Ритон.

  А пък за Ритоните на розето и кабернето (май беше) на Черноморско злато изобщо няма да коментирам... пфффуйййй

  !
 • Anonymous
  Любител
  23, 55, 27 Февруари 2011, 23:55

  Тази Винария голяма пародия стана. На всеки дават медал. Съгласен съм скритик че трябва само на топ 30% вината да дават награда, че поне да значат нещо. Все пак има и хубави вина и някой интересни предложения има тази година. Не знам кой колко пари дава, но ми направи приятно впечатление, че тази винарна Синтика втора поредна година взима ритон и то този път е от търговската мрежа,а маи са млада винарна? медали се дават лесно, но Ритон?? пробвах едно вина от тях и беше доста добро. ще го пробва и това шардоне, че да видивм дали етолкоз хубаво [...]

  Read the full comment src="/i/emoticons/face-smile.gif" alt="" border="0" /> наздраве на всички и всеки да пие каквото има

  !
 • Anonymous
  Kritik
  11, 59, 27 Февруари 2011, 11:59

  Абе как може само посредствени производители да вземат награди, такива дето на пазара ги няма. защо не напишете на кои вина са дадени ритони? Май са на проби и такива които не са на пазара с изключение на едно от тях. Я по добре да се обявят цените за всяка награда за да знаем кой колко е платил. Винария е провал, никой от пазарните лидери не участваше, защо ли ???

  !

Реклама »