С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

L’Instant е "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&San Pellegrino"

Весела Николаева
01 Април 2015, 18:23
Share Tweet Pin it Share

L’Instant е "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&San Pellegrino". Победителят в 13-тата поред надпревара беше обявен вечерта на 31 март на специална церемония, наречена "Вечеря от бъдещето", на която гостите опитаха шестстепенно меню, приготвено от български топ готвачи.

Френският ресторант в центъра на София се пребори за приза в оспорвана надпревара, изпреварвайки другите номинирани – миналогодишният победител "Преди 10", варненският DiWine, Rose в Бургас и столичните Chef’s и Lazy.

Наградата връчиха Соня Щърбева, бранд мениджър на Acqua Panna&San Pellegrino в "Авенди" - генерален партньор на конкурса и Ани Коджаиванова, заместник-председател на дегустационното жури.

"И тази година журито на конкурса посети над 50 ресторанта в общо три тура, за да открие този, който предлага най-цялостно и пълноценно изживяване на клиентите си. Храната, разбира се, е във фокуса на вниманието, но много важни за голямата категория са и обслужването, концепцията, интериорът, напитките и други фактори, като например дали ресторантът позволява на клиентите си да пушат. За съжаление заради компромис със забраната за пушене тази година отпаднаха няколко ресторанта с голям потенциaл. Надявам се да не ни се налага повече да взимаме подобни решения", коментра тя. По думите й победителят тази година е спечелил сърцата на журито с постоянството си, прецизността и финия нюх към детайлите.

В началото на полета на Гастрономическия кораб гостите бяха посрещнати с шампанско Veuve Clicqout, а вечерята започна с обявяването на категорията "Дебют 2014 МЕТРО". Номинирани бяха три ресторанта, отворени официално през 2014 година и работили минимум шест месеца - "Щастливото прасе", "33 гастронавта" и Grape Central. Управителят и Директор продажби в METRO Cash&Carry Владимир Данев обяви победителя - "Щастливото прасе", чиито екип получи и допълнителна награда от търговската верига – ваучер за обучение в "МЕТРО Академия". "Нашата основна мисия е да подкрепяме ресторантьорския бизнес в България", обясни Данев.

Собственикът и шеф-готвач на "Щастливото прасе" Джун Йошида бе и авторът на първото ястие от менюто на шестстепенната вечеря . То се наричаше Eastern Fusion - чауанмуши от гъши дроб и пушено магре, поднесено с водка Beluga Noble.

Наградата "Млад готвач" бе присъдена на Стоян Караиванов от Lazy, който изпревари колегите си Любен Койчев от "Таланти", Теодор Тодоров от "Бодега" и Ваня Найденова от DiWine. Наградата връчи Ангел Ангелов от HRC Кулинарна академия, която е и партньор на "Бакхус" при отличаването на младите таланти.

Вечерята продължи с ястието Super Green на Юри Велев, шеф-готвач на "Метро Академия" - пресни аспержи с пармезанови такос и шот от грах и мента. Придружаваше го бяло вино Ormarine Cuvee du Cheval des Mers, реколта 2012 г.

В категория "Вкусно място" бистро Sage в Бистрица спечели за втора поредна година, изпреварвайки "Мармо", "Клуб на архитекта", Atelier, L'etranger. Наградата, заедно с ароматна кутия с подправки, връчи Мария Лазарова, представител на подправки Kotanyi.

Третата част от дегустационното меню на вечерята бе поверена на Петър Йоргов, шеф-готвач на ресторант DiWine. Йоргов комбинира див лаврак в собствен сос, чипс от цикория, булгур с лимец и пресен спанак, крем от черни миди, сепия и фенел, заедно с шафранов домат и пуканки от амарант. Храната беше придружена с бяло вино Esporao Verdelho, Alentejo, реколта 2014 г.

По време на вечерята бяха представени отново и всички любители - готвачи, участвали в поредицата на "Бакхус" - "12 вечери на любителите-готвачи". За един от тях Chivas Regal осигуриха специална награда - галон уиски, което след жребий се падна на Бисер Боев, един от първите участници в тематичните вчери. Наградата връчи Мирослава Симова, Изпълнителен директор на Перно Рикар, благодарение на които стартира проекта.

Още за вечерите на любителите в демонстрационния ресторант ShowHow на вносителя на професионално ресторантско оборудване "Томеко" може да прочетете на Bacchus.bg.

За "Ресторант на читателите" чрез гласуване беше избран "Щастливото прасе", който се конкурираше с миналогодишния победител "Преди 10". Наградата връчи Мария Михайлова, Директор Маркетинг и бизнес развитие "Икономедиа".

Наградата за най-добър хотелски ресторант получи Shades of Red на Grand Hotel Sofia, връчена от Георги Георгиев, съсобственик в "Томеко" . Останалите номинации в категорията бяха за "Амброзия" в хотел Premier Luxury Mountain Resort, Банско и "Хеброс" на едноименния хотел в Пловдив.

Тематичното ястие, свързано с тази категория, бе приготвено от Андрей Стоилов, шеф-готвач на "Кемпински хотел Маринела". Стоилов поднесе сфера от пилешко с пастет от гъши дроб и телешко, заедно с гарнитура от гъби смръчкула и зеленчуци. Компания на храната правеше виното Laroche Chablis, Chablis от реколта 2014 г.

В категорията "Най-добра селекция на напитките" наградата получи младият столичен вино-бар Grape Central, в оспорвана надпревара с "Хеброс" и DiWine.Наградата връчи Цветан Бешевишки, управител на Трансимпорт.
Гостите изслушаха избора с последната част от основното меню – Surf & Turf - тeлешко и омар в салца "Ромеско", пюре от три кореноплодни зеленчука, полента с пистачо бисквити и бонбон с "Фоагра", приготвени от Петър Петров, шеф-готвач на "Култ Гурме Кетъринг". Акомпанимент на храната бе изключителното вино Quinta Dos Murcas Reserva – D.O.C. Douro от 2009 г.

Доказателство за трудността да избереш най-добрите в отделните категории е "Авторската кухня". В нея имаше пет номинации, които са били в толкова оспорвана конкуренция помежду си, че журито тази година е оценило еднакво високо трима топготвачи – Петър Йоргов от DiWine, Ивайло Петков от Lazy и Виктор Ангелов от Chef's. Наградите връчи Габриела Сярова, реклама и събития сп. Бакхус.

Това бе и последната категория, представена заедно с десерта Cosmos на Милен Панев, шеф-готвач и Александър Иванчев, шеф-сладкар на ресторант Magus – София. Комбинацията от манго с шафран, млечен шоколад с кокос и ром представляваше визуално самия космос и бе поднесена с Hennesy Fine de Cognac.

За изпращането на гостите се погрижиха представителите на уиски Chivas Regal, които поднесоха от 12-годишната напитка, а цялата вечеря бе съпроводена от дегустационните води Acqua Panna и San Pellegrino, които са и генерален партньор на събитието. 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »