С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Честит Блумсдей. Да четем Джойс и да хапнем бъбречета!

Марина Караконова
16 Юни 2017, 07:50
Share Tweet Pin it Share

16 юни 1904 г.


На тази паметна дата е първата среща на Джеймс Джойс с бъдещата му съпруга Нора Барнакъл.
На тази дата се развива и действието на романа му "Одисей" с главния герой Леополд Блум.
На тази дата започва чудото на едни 838 страници, в които е побран целият човешки живот, и от които се ражда модернизмът.

Блумсдей вече е индустрия. За дъблинчани това е поредният повод за парти, което започва още от сутринта. Днес хиляди ще обикалят Дъблин по стъпките на Блум, както правят от 1954 г. насам. Ще се събират из пъбовете му, и ще го почитат като ядат наденички, бекон, пудинг, и сандвичи с горгонзола и чаша бургундско.
А ние днес ще четем и ще си спомняме Джойс, а защо не и да си приготвим най-известната и смела литературна закуска в света.

Рецептата е готова:

"Господин Леополд Блум ядеше с удоволствие вътрешните органи на зверове и птици. Обичаше гъста супа от пилешки дреболии, воденички с вкус на орех, пълнени печени сърца, дроб на филии, изпържен с галета, пържен хайвер от треска. Най-много обичаше овнешки бъбречета на скара, които гъделичкаха небцето му с острата миризма на урина."

Леополд Блум се отправи към свинскопродавеца Длугач - "с очи на пор и пръсти като саламчета" да си купи свински бъбреци.

След като се връща вкъщи, той "шляпна тигана направо върху живите въглени и се загледа в бучката масло, която се хлъзна по дъното му, после се стопи. Остави оцапаната с кръв хартия да падне на земята и пусна бъбрека в цвъртящото масълце. Сега пипер. Поръси го, като въртеше пръстите си кръгообразно над тигана."
"После набоде мръвката с вилицата и я пъхна в устата, после взе да дъвче апетитно еластичното месо със съсредоточеното изражение на познавач дегустатор. Изпържено точно колкото трябва. Наряза си хляб на кубчета, потопи ги в соса и ги излапа."

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Дъблин, Ирландия, рецепта
5 Коментара
  • Profile preview
    daskal1
    08, 29, 19 Юни 2017, 08:29

    Колкото и да е странно, на времето първият ми опит да прочета"Улисес" (Одисей) беше на полски. Преводачът беше работил над десет години над текста за да направи смислен превод. Едва преди 5-6 години го четох на английски и мисля че започнах да разбирам Джойс.

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    abdelhaqq
    08, 16, 19 Юни 2017, 08:16

    колега Shkembechorba, с този ник сте съвсем тематичен по статията и книгата. "Одисей" е велика книга, но българските издатели направо се оляха с тая цена. и то при условие, че човек може да си я купи чиста нова на английски, на цена 3 пъти по-ниска от българската.

    בני אתה אני היום ילדתיך

    !
  • Profile preview
    Shkembechorba
    22, 05, 18 Юни 2017, 22:05

    В статия за книга се говори за ядене. Кой разбрал - разбрал.
    А "Одисей" е велика книга!

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    man_un
    20, 19, 17 Юни 2017, 20:19

    Всеки харесва нещата по свой вкус и виждане. Аз много обичам дреболии, но никога с мирис на урина. Затова предварително ги обработваме, правим пикантна марината и тогава се готвят. Скоро в къщи преоткрихме пилешката супа, която бяхме позагърбили заради некачественото месо. Става дума за микс от всички пилешки дреболии, нарязани,запържени или леко запечени и тогава поставени в супата. Наред със зеленчука,месото и дреболиите се налива и натурален бульон и става мама мия.Консумира се топла или гореща, люта от ноември до март.

    ! Оценка
    -1
  • Profile preview
    abdelhaqq
    19, 31, 16 Юни 2017, 19:31

    да, кулинарно звучи доста мазно и първично. не ми е любимо - казва човекът, който току-що се е върнал от мое мазно, първично барбекю в ливадите с колегите си от мениджмънт екипа - но пък е културно знаково.

    בני אתה אני היום ילדתיך

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »