С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

"КА&ТА българското вино" 2022 с награда Gourmand

Бакхус
09 Юни 2023, 10:24
Share Tweet Pin it Share

Двуезичният каталог "КА&ТА българското вино" 2022 получи международната награда Gourmand World Cookbook Awards за 2023 година в категорията винен гид. Престижното отличие се връчва за книги, телевизонни предавания, сайтове в областта на културата на хранене, вино и винен туризъм. Зад изданието, което има десетгодишна история, стоят познатите имена в сферата Катя Йончева и Цвета Тановска.

Това е първият каталог, посветено изцяло и единствено на темата българско вино, получил отличието, и включва почти всички български етикети на пазара, дегустирани и описани, както и подробна информация за избите и възможностите за такъв туризъм в България.

Наградите Gourmand World Cookbook Awards
В края на месец май в шведския град Умеа се проведе 28 издание на Food Symposium. В него участваха над 400 представители от над 70 страни, разказа Цвета Тановска. В рамките на симпозиума бяха раздадени годишните награди Gourmand в различни категории и те са със статут на Оскар в областта на гастрономията. Наградите Gourmand са основани през 1995 г. от Едуар Коантро и годишната церемония по връчването им е повод за среща между автори, издатели, политици, дипломати, шеф-готвачи, производители, винари.

Победителите в различните категории са излъчени след селекция от над 100 000 печатни и дигитални публикации от 230 страни. Всяка категория има своите строги критерии на подбор, но водещият принцип е значимостта на всяка една от публикациите от международна гледна точка.

Награденият каталог включва в себе си оценените с 5 звезди български вина за 2022 г., индекс на избите по азбучен ред и тяхното популярно наименование. В гида може да бъдат открити 10-те най-посещавани винени дестинации в Европа и да се видят любопитни четива - 10-те най-популярни винени запушалки, десет малко известни факта за хората с титла Master Sommelier и др.



През 2021 г. не една, а две награди Gourmand бяха връчени на церемонията в Париж на българския фотограф Илиан Илиев, а екипът на "Бакхус" присъстваше на церемонията. Илиан е автор и на една от последните корици на списанието.

Междувременно, новият 11-и каталог "КА&ТА българското вино" 2023 вече е на пазара в специализирани магазини за вино в страната и онлайн. Предговорът е написан от американеца Джеф Йенсен, един от Wine Guys, винен колумнист за Robb Report, Wine Enthusiast, Forbеs и международен съдия за Concours Mondial de Bruxelles от години.

За българските вина той споделя:

"Винаги, когато хората ми казват "Аз пия само вино от Стария свят", аз ги питам дали някога се опитвали българско вино? Техният отговор обикновено е "не" и аз учтиво обяснявам, че вино се прави в Тракия (днешна България) през последните 6000 години. От археологически доказателства знаем, че виното се е произвеждало в древна Тракия. [...] Веднъж споделиха с мен, че хубавият мавруд трябва да е толкова гъст, че да се носи в носна кърпа, и макар да смятам, че някога това може да е било вярно, опитът ми показва, че българското вино днес има много повече елегантност и финес. Мавруд винаги е бил предпочитаното българско вино за много американски потребители, но аз се радвам да видя как рубин, гъмза и много други местни сортове си проправят път към американските брегове. Много ми е интересно да наблюдавам как винопроизводители смесват български сортове с така наречените френски и европейски сортове като мерло и каберне совиньон. Въпреки че съм склонен да бъда пурист и привърженик на работата с местни сортове, тези купажи създават много интересни вина и са по-познати на международните потребители."

Share Tweet Pin it Share

Реклама »