С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Тримата хедонисти Милен, Милен и Илиан

Андреа Пунчева
29 Декември 2023, 12:18
Share Tweet Pin it Share

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Когато през октомври научих, че книгата The Food Hedonists, посветена на модерната българска кухня и дело на трима българи, е номинирана за наградите Gourmand Awards честно казано, не се изненадах. А преди броени дни, на 29 ноември, стана ясно, че наградата отива именно при тях - отличието е за съвместна работа (Team Work) между няколко автори. Конкуренцията беше в лицето на The Durian Cookbook (Masters of Malaysian Cuisine) от Малайзия и на Milpa Grafica, Libro en colectividad от Мексико.

Признанието, разбира се, е важно за българската гастрономическа гилдия и може да й вдъхне куража и самочувствието, от които много от нашите шеф-готвачи се нуждаят. Но понеже знам как работи фотографът и един от тримата автори Илиан Илиев (чието дело е и нашата корица на зимния брой 2021 г.), и знам, че той вече е носител на награди от Gourmand, не бих очаквала нищо друго от него. Другите двама автори са шеф-готвачите Милен Златев и Милен Панев, доказали се отдавна у нас и в чужбина. Разговарям с тримата и бързо мисленето им показва защо наградата не е чак такава изненада - просто това са професионалисти от най-високо ниво. И е време и останалата част на света да види накъде се е запътила България.

Книгата е издадена с подкрепата на Mastercard, които от години заставят за гурме общността на България, а тримата автори подаряват на читателите и една рецепта, която може да се намери в зимния ни брой.
За авторите
Шеф Милен Златев е бил шеф-инструктор в кулинарна академия HRC, готвил е за посланици, има международен опит в Катар, Нидерландия и Англия.

Шеф Милен Панев има богат опит у нас и в чужбина, бил е капитан на Кулинарния отбор на България, носител е на титлата "Готвач на България" за 2012 г.

За кулинарния фотограф Илиан Илиев, който вече 2 десетилетия нарича Великобритания свой втори дом, това е десета издадена книга, като няколко от тях са носители на награди Gourmand.

Честита награда! Тhe Food Hedonists е отличена в категория Team work, признат е колективният творчески дух. Какво е книгата за всеки от вас и как изглеждаше отборният път към създаването й?
Милен Панев: Книгата за мен е една споделена задача и осъществена мечта. Сътворена с усмивки, приятелства и много позитивна енергия.
Милен Златев: Събирахме се и готвeхме като приятели и като колеги, споделяхме мечти, опит и поглед към кулинарията и фотографията. Снимахме и сготвихме доста ястия, и в един момент решихме да ги съберем в книга.
Илиан Илиев: Книгата има предистория: идеята се роди, на първо място, от познанството ни първо с Милен Златев, с когото бяхме колеги в кулинарната академия HRC, a той ме запозна веднъж с Милен Панев. Така в началото на 2017 г. се заформи бъдещият екип. Започнахме тримата да се събираме в почивните дни и да си играем като малки момчета. Готвехме, снимахме, забавлявахме се. Е, имаше и бира! (смее се)

  • Илиан Илиев

    Илиан Илиев



Явно лесно сте се сработили, щом и бира е имало. Това ли беше най-приятното от работата с останалите двама и кое беше най-предизвикателното?
Милен Панев: Най-приятните моменти са тези, които са споделени с хора, които уважаваме и ценим, и няма значение дали готвиш за кулинарна книга или за семейството си. Относно предизвикателствата, те са в целия процес от пазаруването на продуктите до подреждането на чинията.
Илиан Илиев: Трудност беше, че макар и да имахме много материал, той все пак не беше достатъчен за книга, и затова през лятото на 2021 г., криейки се от ковид пандемията, се събрахме да довършим снимането в МЕТРО Академия, които бяха много мили и ни приютиха в тяхната прекрасна кухня. Работихме вдъхновено и много организирано като добре смазана машина и това може да се усети на страниците на книгата.

  • Милен Панев

    Милен Панев



Какъв е обликът на модерната българска кухня, откъде идва и накъде върви?
Милен Панев: Много обичам този въпрос. Обликът на модерната българска кухня е цветен като фолклора ни, затова и, мен ако питате, трябва да се тълкува не според регламентирани правила, а според това кой изпълнява ястията. Това е и причината да има различни мнения относно това как се развива.
Илиан Илиев: От години правя всичко възможно да покажа на света, че освен кьопоолу и баница, които са фантастични, нашите готвачи правят храна на достойно ниво с прекрасна визия и качество.
Милен Златев: Българите имаме уникални продукти, с които може да развием сферата. През последните няколко години виждам доста колеги, които експериментират и се стремят да създадат модерни ястия. Мисля, че има лъч надежда за развитието на българската кулинарна култура.

  • Милен Златев

    Милен Златев



Ако обърнем внимание на заглавието на книгата - The Food Hedonists какво е хедонизмът за вас?
Милен Панев: Всичко красиво, в буквален и преносен смисъл, би могло да олицетвори хедонизма. Тълкуванието е толкова дълбоко, колкото е разбирането ни за живота и за храната като част от него.
Илиан Илиев: Преследването на удоволствието. Човешките същества, откакто съществуваме, използваме изкуството като средство за удоволствие и за бягство от реалността. Независимо дали чрез грандиозни религиозни картини, красиви скулптури или ослепителна мода, през вековете хората са се обръщали към изкуството като източник на радост. Храната също е част от това.
Милен Златев: Понеже говорим за удоволствие, за мен лично книгата като такава е прекрасна сбъдната мечта от много години. Винаги съм искал да оставя следа след себе си за бъдещото поколение.

Значи има повод и за следващи книги. Ако трябва да си помечтаете, за какво биха били те?
Милен Златев: Някой ден бих се радвал да направим още една книга, а защо не и повече. Като тема отново бих заложил на модерни техники и презентации.
Милен Панев: Истината е, че е трудоемка задача. Обаче когато видиш първите страници в печатницата, си готов на всичко, за да изпиташ пак подобни емоции.
Илиан Илиев: Всъщност аз мога да се похваля по темата. Сега на Коледа излизат две мои нови книги: "Вкъщи, аромати от домашната фурна" и "Светлана, моят кулинарен свят".

Не една, а две книги? Какво представляват?
Да, две. Първата е посветена на домашните печива, направихме я съвместно с Биляна Владимирова. Другата е втора книга на популярния шеф-готвач Светлана Илиева, дебютната й отново я сътворихме заедно. Могат да се открият по книжарниците и в големите супермаркети.

В броя ще откриете и рецепта за патешко магре с цикория, глазирана с балсамов оцет, и крем от карфиол с черен пипер Борнео от шеф Панев.

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    lat021213736
    08, 25, 10 Януари 2024, 08:25

    Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

    !
  • Profile preview
    Костадин Иванов
    16, 09, 31 Декември 2023, 16:09

    И аз съм хедонист, но на младини не ми стигаха парите, а сега - здравето.

    Еретик

    !

Реклама »