С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Вино за културисти

    Джансиз Робинсън
    01 Октомври 2006, 11:49

    Share Tweet Pin it Share
  • Сагата "Сахер"

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 11:48

    Share Tweet Pin it Share
  • Правилното съхранение на вино

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 11:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Съхраняване или стареене

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 11:43

    Share Tweet Pin it Share
  • Враговете на виното: светлина, вибрации, температурни колебания

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2006, 11:40

    Share Tweet Pin it Share
  • Втори шанс за всяка бутилка

    Карън Макнийл
    01 Октомври 2006, 11:37

    Карън Макнийл е директор на винената програма на Американския кулинарен институт в Напа вали, Калифорния, и е един от най-големите световни експерти по виното. Наред с много други специализирани книги тя е автор на популярната Wine Bible (Библия на виното).

    Share Tweet Pin it Share
  • Как съхраняват виното в ресторантите

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2006, 11:34

    Share Tweet Pin it Share
  • Българската реалност

    Юлия Костадинова
    01 Октомври 2006, 11:17

    Share Tweet Pin it Share
  • Най-добрият сомелиер на Квебек

    Лили Големинова, Монреал
    01 Октомври 2006, 11:15

    Share Tweet Pin it Share
  • Съхранението в домашни условия

    Юлия Костадинова
    01 Октомври 2006, 11:13

    Share Tweet Pin it Share
  • Цветовете и ароматите на Лесбос

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 11:10

    Share Tweet Pin it Share
  • Традицията на гасконците

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 10:58

    Share Tweet Pin it Share
  • Грапа - италианската връзка

    Юлия Костадинова
    01 Октомври 2006, 10:55

    Share Tweet Pin it Share
  • Карлови Вари - киноеуфория с бехеровка

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2006, 10:50

    Години наред подценявах средноевропейската кухня. Винаги съм харесвала средиземноморската храна и цял живот предпочитам риба и морски дарове, паста, домати, патладжани, маслини, зехтин... А към чешката кухня, признавам, имах силни предубеждения. В един дъждовен пражки ден преди двайсетина години търсих четири часа салата и накрая ми сервираха прозрачни резени краставица плуващи свободно в сладникаво-блудкав сос. Обаче с годините проумях, че да кажеш за една национална кухня "отвратителна е, тежка е, нищо не се яде" е, като да твърдиш, че всички французи до един са надменни и арогантни или че англичаните са студени. Петнайсет години по-късно прекарах цяла седмица в чудно красивата чешка столица и разбира се, опитах легендарните "узени коленко", "свичкова с кнедли", "дръшткова полевка", "парки" и какво ли още не. Въпреки че са малко тежички, те са изключително вкусни. Едва след тазгодишното ми юлско пътуване на кинофестивала в Карлови Вари трябва да призная, че коренно промених отношението си към чешката кулинария. От една страна, Чехия си е вече една развита европейска държава и там се усеща влиянието на кулинарната глобализация. Така че навсякъде предлагат богати свежи салати с фини заливки, а и разнообразни ястия от зеленчуци. Изобщо чешката кулинарна култура явно е на изключителна висота и с впечатляващи корени. Факт е, че буквално където и да влезеш, каквото и да си поръчаш, то е приготвено от прекрасни съставки и е изключително вкусно, без претенции за финес. Шницелът с картофено пюре и малки гарнитури - моркови, цвекло или друго, е просто вълшебен. Телешкото е крехко, а сосовете към него - неустоими. И кнедлите са чудни. В случаен ресторант в крайпътно село опитах майсторски приготвена прясна бяла риба. Местното сирене hermelin подобно на камембер, е много добро. И десертите си ги бива - все пак Чехия е била част от Австро-Унгарската империя.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дестилацията в историята

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2006, 10:48

    Share Tweet Pin it Share
  • България се пробуди

    Джансиз Робинсън
    01 Октомври 2006, 10:46

    На 3 октомври в Лондон за пръв път се проведе годишна дегустация на български вина, както вече "Бакхус" писа в своя 86 брой. В музея на виното Винополис 12 български компании: "Вила Любимец", "Винпром Русе", "Дамяница", "Домейн Бойар", "Домейн Менада", "Загрей", "Логодаж", "Оряховица", "Сакар", "Тера Тангра", "Тракия Естейт" и "Хан Крум", изложиха свои вина пред търговци и журналисти от Острова. Ето какво написа по повод това събитие Джансиз Робинсън, предизвиквайки противоречиви чувства в българската винена публика:

    Share Tweet Pin it Share
  • Ракията и узото в Гърция, или защо алкохолът не е нищо без образа, който стои зад него

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 10:39

    Share Tweet Pin it Share
  • Разходка из останалата част от света

    Юлия Костадинова
    01 Октомври 2006, 10:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Коняк или за хубавите неща, които често стават случайно

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 10:29

    Share Tweet Pin it Share
  • Илзе Дюпоншиил: Концепцията преди всичко

    Веселина МАРИНОВА
    01 Септември 2006, 23:40

    Илзе Дюпоншиил е изпълнителен директор на Dolce Far Tutto - компания за професионални консултации в ресторантьорството, а също и президент на белгийската секция на Lеаder's Club, който свързва собствениците на концептуалните ресторанти в цяла Европа. Първото й посещение у нас беше по повод официалното парти, отбелязало членството на България в престижната кулинарна организация Euro-toques. Заедно с известния белгийски шеф-готвач Рей Бенс те представиха съвместната работа на Euro-toques с Dolce Far Tutto и с Lеаder's Club, както и смисъла и целите на тези две организации. При втората си професионална визита у нас г-жа Дюпоншиил беше така любезна да отговори подробно на някои наши въпроси.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »