С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Вина към сладкиши: десертни, пенливи и неочаквани

Ефросия Благоева
17 Ноември 2008, 15:02
Share Tweet Pin it Share

Десертните и пенливите вина са отлични със сладкиши, но и някои алтернативни решения могат да бъдат забележителни и да доставят много повече удоволствие със своята неочакваност, а и със своя финес. Добро поле за експерименти са червените вина от по-нетрадиционни сортове.
Сладкишите, които ви предлагам, са с плътна консистенция и дъхав вкус, предпочитани в сезона на късната есен.

Сладкиш на щастието

Това е добра рецепта, за да стоплите духа си в един хладен и мрачен ден. Сладкишът се приготвя от сушени плодове, овесени ядки и медена заливка.
Накиснете във вода двеста грама овесени ядки, отцедете ги и ги разстелете в предварително подмазана с масло тава. Подредете отгоре десетина сушени смокини, шепа стафиди, десетина сушени кайсии и сливи, настърганата кора на един лимон и портокал, цели ядки орехи, лешници и бадеми. Залейте със смес от половин чаша разтопено масло, половин чаша мед, един жълтък и три лъжици ароматен алкохол (аз използвам уиски). Печете около двадесетина минути на средна фурна, докато сладкишът добие златиста коричка и усетите във въздуха фини козуначени ухания. Вкусването на този коктейл от миризми и вкусове на сушени плодове и ядки, захаросани в медени ухания и допълнени от изкусително разтопено масло и уиски е нещо, което зарежда и най-големите песимисти с положителни енергия.

Совиньон блан, Щайнингер, Камптал

Комбинирам го с пенливо вино, направено от совиньон блан на изба Щайнингер, Камптал. Прекрасните му фини нотки на добре узряло цариградско грозде в съчетание с грейпфрутена изява и финия мус от мехурчета добавят към  вкуса на сладкиша още една щедра доза възторг.

Шоколадов мус

Рецептата, която предлагам, е нещо средно между мус и торта. Приготвя се един ден преди да се сервира, но си струва усилията да разпределите времето си точно, така че да го поднесете в подходящия момент.
Сложете да се разтопи на водна баня двеста и петдесет грама масло и двеста и петдесет грама черен шоколад. Отдръпнете сместа от огъня да поизстине. Разделете белтъците от жълтъците на четири яйца и ги разбийте с по половин чаена чаша захар - белтъците на твърд сняг, а жълтъците, докато станат на крем. Прибавете към разтопения шоколад първо жълтъците и след това и белтъците, като бъркате нежно, за да не спаднат. Сложете получената смес в съд за печене с диаметър от 21 сантиметра и го оставете за 45 минути в слаба фурна (около 150 градуса). Оставете да изстине - ще получите блат с течна сърцевина. Поръсете с какао на прах и оставете в хладилник за 24 часа.

Graham`s Tawny Port

Изключително интензивните шоколадови ухания на този сладкиш се комбинират най-добре с чаша порто. Моят избор е двадесетгодишен Graham’s Tawny Port. Загладен и в същото време вибриращ, с прелестен мирис на захаросан портокал, съчетан с опушени тофи тонове и печен бадем, ще накара небцето ви да тръпне в наслада при срещата му с гладкия вкус на какао в сладкиша.

Карамелизирани круши върху ябълково канапе

Късната есен е идеално време за десерт с участие на плодове.
Рецептата идва от Италия, комбинира се с червено вино и е много приятен завършек на  вечеря. Затоплете предварително фурната до 400 градуса. Сложете на котлона на среден огън съда, в който ще печете след това разтопете две лъжици масло и прибавете четири едри круши, разрязани на четвъртинки и почистени от семките. Оставете ги на огъня около десет минути, като държите отрязаната им част към дъното, докато захарта се карамелизира и проникне в сърцевината им. Отстранете кората на крушите, полейте ги обилно с мускато и ги оставете в загрятата фурна, докато омекнат и виното се сиропира (двадесетина минути). Преместете крушите в чинията за сервиране, а в тавата добавете половин чашка ликьор (най-добре  с вкус на круша Poire Williams) и половин чаша сайдер. Оставете сместа във фурната да се редуцира за три минути и добавете една обелена и почистена от семките ябълка, нарязана на тънки шайби. Печете пет минути - ще познаете, че ябълката е готова, когато резенчетата станат полупрозрачни. Сервирайте ябълката като канапе с крушите отгоре и поръсете с канела. Добро допълнение е топка разбита сладка сметана.

Barbera d`Asti Ante, Пиемонт

Този десерт се чувства прекрасно в компанията на чаша барбера. Опитайте с Barbera d’Asti Ante от района на Пиемонт. За всеки, който има отношение към гурме културата, съчетанието ще му се стори, меко казано, нелепо, но ако се престрашите да пробвате, ще запомните предизвикателството. Забележителните киселини, фините танини и чаровната плодова изява на виното прекрасно експонират сладостните карамелени тонове на плодовете от десерта и финия канелен привкус.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, десерт, плодове, шоколад

Реклама »