С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Приключенците

Младен Петров
20 Ноември 2013, 20:58
Share Tweet Pin it Share

Виното ще привлича все повече производители

Причината може да е истинският интерес към него или обикновената сметка - в Полша то е продукт, обещаващ висока възвращаемост, което не може да се каже за картофите или морковите. В малкото магазини, до които полските вина достигат, цените започват от около 25 лева и могат да минат дори 60. Не е евтино. За сравнение - добро вино от Чили може да се намери и за 10 лева -  минималната цена, на която полското вино излиза от избата. Предвид високите разходи, данъци и проверки, с които трябва да се съобразяват производителите, цената не може е бъде по-ниска, обобщава в своето наскорошно изследване Войчех Босак от полския Институт за лозята и виното. Цената и климатичните трудности, възпрепятстващи производството, поставят полските вина в една категория с тези от Англия, Белгия и Холандия - не масови, сравнително скъпи и разчитащи на патриотизма на консуматорите.

Засега поведението на полските консуматори е повлияно от патриотизъм, "но дори и той ще престане да действа един ден като аргумент. Трябва да сме готови за този ден с наистина добър продукт, който да се продава именно затова - защото е добър, а не защото е полски", коментира енологът Пиотр Стопчински. Хващам го в последния ден от отпуската му, затова можем и да поговорим. Работният график на Пиотр по неговите думи изглежда така: "В Полша има 16 области. В осем от тях се отглеждат лозя. Аз работя в шест от тях." Той е енолог на няколко фирми, които заедно имат 40 хектара. Въпреки заетия му график той е най-често откриваем в Двореца Миеженчин (на откриващата снимка) в Западна Полша, до който се стига по-бързо от Берлин (200 км), отколкото от Варшава (450 км). Полската преса бързо кръщава района полската Тоскана - сравнение, което Пиотр като че приема с голяма резерва. Има право. Образован в Калифорния, с опит в добри винарни в щата, в това число и в Napa Valley, Пиотр пристига в Полша на почивка със съпругата си, също енолог. Работната му виза предстои да бъде подновена, но това, оказва се, не е необходимо. Дворецът се приготвя за първата си реколта и си търси енолог. Пиотр приема предложението за ужас на родителите си, които предпочитат синът им да е енолог в държава с истински развит винен пазар.

Дворецът е първият, и всъщност единственият, полски винен курорт. Тук гроздето и виното са всичко - ще ги намерите на масата, като питие или ястие, или в спа центъра като главна съставка в маската, приготвена само няколко минути преди разкрасяващата процедура. Вината на Двореца стигат и до един друг дворец - този на президента в центъра на Варшава. Ако не сте на прием при президента, за да опитате тези вина, ще се наложи да попътувате - стратегията на фирмата е да не продава вино в специализираните магазини. "Така то се превръща в по-особено преживяване. А и гостите ни така вместо 50 лева за една бутилка харчат по 1000 - 1500 лева за една седмица в нашата компания", казва Пиотр.

През добра година Дворецът произвежда максимално 15 хиляди бутилки вино - от сортовете ризлинг, шардоне, пино гриджио, рондо, регент. Пиотр си позволява да е изключително капризен - ако  един хектар дава 2 - 2,5 тона грозде, той използва около един тон. Времето е изключително решаващ фактор в работата на избата - преди две години Дворецът произвежда само... 400 бутилки вино. Наистина толкова ли е силна любовта към виното в Полша, че малката група производители продължава да се сражава със суровата зима и честите летни бури и градушки?  "Студеният климат има своите предимства", убеден е Пиотр и започва да разказва за богатите аромати, които само чакат времето да застуди, за да се разкрият напълно. "Ние ги затваряме в бутилка, в която алкохолното съдържание е по-ниско, но пък ароматите напълно компенсират разликата."

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    22, 56, 21 Април 2014, 22:56

    Наздраве! Дано да им се поучи на поляците ;)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    k.petrov
    18, 04, 09 Април 2014, 18:04

    Браво на поляците,вървят в правилната посока

    !

Реклама »