С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Смилянското царство на сирената

Любомир Бояджиев
23 Юни 2008, 10:55
Share Tweet Pin it Share

Доколкото ми е известно смилянският "Млечен дом" е единственият хотел със собствена мандра. За много хора това място е познато и с името на съсобственичката - Милкана, която сърдечно посреща гостите и ги предразполага да се чувстват приятно. До самото хотелче (защото наистина става дума за малък хотел) са намира мандрата с името "Родопа милк", където се правят невероятно вкусни кашкавали и сирена, много от които са по чужда технология, като пармезан, тилзит, гауда, едам, грюер, кефалотири, пекорино... В това няма нищо странно, тъй като мандрата е изградена със средства от швейцарското правителство. Съчетанието на пари от Швейцария с български труд и желание е дало действително чудесен резултат. Главният технолог Венета може да разказва увлекателно с часове за мандрата и правенето на сирене и кашкавал. Продукцията на "Родопа милк" е предназначена за българския пазар, тъй като се преработва малко мляко - около 2,5 тона дневно. Цялото количество се събира от района на Родопите, в радиус от 50 км. "През летния период преобладава производството на кашкавал, защото киселинността на млякото е по-висока, а кашкавалът си иска по-зряло мляко. Зимата, когато млякото не е толкова живо, разказва Венета, правим повече от чуждите сирена. При тях пък добавяме повече различни култури, за да оформят аромата и вкуса на сиренето." От началото на май до края на август на почит е овчето мляко, от което правят традиционно местно сирене, наричано "бито". Интересното при него е, че се прави от овче мляко и извара. По принцип се приготвя като жълтите сирена, но се смесва с извара. "Навремето се е съхранявало в мехове и така е издържало от единия до другия сезон", разказват домакините от млечния дом.
Със сигурност не сме единствените, които любопитстват за чуждите сирена, които произвежда мандрата. "Швейцарските технолози редовно контролират продукцията ни и дори признават, че нашите сирена са с по-наситен вкус, заради по-богатия тревен", обясни ни Венета.
Интересно е, че първа на бял свят се появява мандрата, през 1994 г., а къщата за гости шест години по-късно, през 2000 г. Като се замисля, няма нищо по-естествено от това, защото би било грехота, ако хората не можеха да се докоснат на място до вкуса на истинското сирене на фона на родопските склонове, с които е заобиколен млечния дом. Между другото, когато седнахме на масата, под навеса на старата мандра, установих, че съм позабравил истинския вкус на кашкавала и сиренето... А и никога не се бях замислял колко разнообразно може да е менюто, основано на млякото и млечните продукти.
Още преди да се настаним около масата обаче старият майстор в мандрата, бай Валентин, ни беше подготвил за предстоящото кулинарно преживяване, като извъртя пред нас, в буквалния смисъл, специалитета "сюндюрме". Царевично брашно и вода се бъркат на печката, като се добавя кашкавал. Изключително просто ястие, напомнящо за качамака, което обаче си има свой вкус. Разбира се, най-важното нещо са продуктите, а тук качеството им е превъзходно. Убедихме се в това, докато се наслаждавахме и на "запеченото сирене". Различни видове сирена се настъргват, разбъркват се с яйца и прясно мляко и всичко това се запича. Със сигурност, вкусът няма да е същият, ако си го приготвя вкъщи, защото тук сирената си имат вкус, а яйцата са с наситено жълт цвят... Всъщност, продуктите са много важно нещо, но за приятната атмосфера допринасят всички хора от млечния дом. Обещахме си, че пак ще дойдем, но за по-дълго.


"Млечен дом" , село Смилян
7 двойни стаи
1 апартамент
тел:
03026 2241
03026 2265
0888 759102
0889 811257Още по темата на бр. 106 на списание "Бакхус"

Share Tweet Pin it Share
5 Коментара
 • Anonymous
  Вили
  19, 05, 04 Декември 2010, 19:05

  Ние също посетихме това уникално място в нашия родопски тур,искам да ви кажа че наистина продуктите на"Родопа милк"са със страхотен вкус,което подсказва,че са направени от истински продукти без консерванти.Ако можех да си поръчам по интернет с удоволствие щях да го направя,защото ми доста далечко тази дестинация,но за съжаление ще си остана със спомена от вкуса на кашкавала,маслото и сиренето.

  !
 • Anonymous
  СОНЯ
  12, 43, 26 Май 2010, 12:43

  НЯКОЛКО ПЪТИ СМЕ ХОДИЛИ СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ ДА ПАЗАРУВАМЕ ОТ МАНДРАТА В С. СМИЛЯН. ПРОДУКТИТЕ НАИСТИНА СА ИСТИНСКИ - НЕЩО КОЕТО РЯДКО СЕ СРЕЩА В ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ. ДАНО ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПРЕДЛАГАТ ПОДОБНИ ХРАНИ.
  СЕЛОТО СЪЩО Е РАЗПОЛОЖЕНО НА МНОГО ХУБАВО МЯСТО КРАЙ РЕКА АРДА. ИМАМ ЧУСТВОТО , ЧЕ ТАМ Е ДРУГА БЪЛГАРИЯ.ПОЛУЧАВАШ ПОЗДРАВ ОТ НЕПОЗНАТИ ХОРА . ОСТАВАШ И ПРИЯТНО ИЗНЕНАДАН И ОЗАДАЧЕН..............

  !
 • Anonymous
  Искрен Росенов
  18, 26, 11 Януари 2010, 18:26

  Да, това е едно истинско място за релакс и единственото място, където човек може да усети вкуса на хубавия кашкавал и другите сирена. БРАВО !

  !

Реклама »