С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

Ревю: Allegrini & Masciarelli

София Павлова
13 Април 2023, 20:09
Share Tweet Pin it Share

Изразените впечатления и мнения в това ревю са субективни - както рецепторите на всеки човек.

Това ревю е изцяло независимо и не е финансово обвързано по никакъв начин с производител, дистрибутор или търговец. При нужда то може да бъде актуализирано и в такива случаи редакциите ще бъдат упоменати.

В "Бакхус" вярваме, че е ограничаващо трудът на стотиците хора, участвали в производството на всяка бутилка, да бъде оценен единствено по точкова система. Затова и нашите ревюта се стремят към по-честен, открит и подробен подход.
"Бакхус" призовава: консумирайте с удоволствие, любопитен ум и мярка.

Дегустационната ни среща този път е посветена на две емблематични италиански изби, всяка от които отговорна за развития облик на винените региони, които представлява - Allegrini в апелацията Valpolicella DOC (Венето) и Masciarelli в Абруцо. Прави впечатление, че основателите на избите са мъже, но днес и двете се управляват от жени, които ги държат сред най-търсените и популярни марки - твърдение, подкрепено от факта, че са част от Italian Signature Wine Academy (ISWA) - асоциация между 9 от най-престижните италиански винарни, целяща да развива търговската визия и имиджов успех на националната им продукция по света.

В участък от само 50 км между Апенинските планини и Адриатическо море, 60-те лозя, собственост на имението Masciarelli, са разпръснати във всичките четири провинции на Абруцо и се отглеждат по максимално устойчив начин. Избата е основана през 1978 г. от Джани Машарели, който успява да превърне пренебрегвания регион Абруцо в уважаван и търсен, способен да дава качествено вино. Джани си отива от този свят през 2008 г. и оттогава начело на избата стои неговата съпруга Марина Цветич, чието име носи и една от най-добрите серии на марката. Още от самото начало на своето съществуване Машарели се фокусира върху възможностите и потенциала на местните сортове монтепулчано и требиано, за които ще прочетете след малко.

Историята на семейна изба Allegrini започва още през XVI век. Лозята се намират в центъра на Фумане (провинция Верона), регион Венето. Повратен момент за Allegrini са 60-те години, когато Джовани Алегрини въвежда иновативни лозарски и енологични методи, повишавайки потенциала на вече популярната и престижна Валполичела. След смъртта му управлението на избата е поето от неговите 3 деца, като към днешна дата единствено Марилиса Алегрини е жива. Известна като "Лейди Амароне", Марилиса е първата жена на корицата на Wine Spectator и е настоящ президент на ISWA.

Вносител на вината е Vayk, откриват се в магазини Vinello, по чиято покана присъствахме на дегустацията.
Gianni Masciarelli Trebbiano d'Abruzzo DOC

Реколта: 2021
Сорт: требиано
Регион: Абруцо
Отлежаване: инокс
Вкусове и аромати: нос с ясно доловими плодови аромати на кайсия и жълта ябълка. На вкус е същински пролетен букет от различни цветя и костилкови плодове.
Структура: добри киселини, среден финал, хармонично като цяло. Типични проценти алкохол за това вино - 12,5%
Препоръка за консумация: виното е свежо, пивко и непретенциозно. Отличен спътник както на различни сирена, така и на морска храна и бели меса.
Струва ли си: цената е 21,92 лв., напълно адекватна на съдържанието в бутилката, предвид и историята зад нея - виното е направено от съпругата на Джани в негова чест след смъртта му. Шапката на бутилката е борсалино - приживе запазена марка върху главата на покойния винопроизводител.
Marina Cvetic Trebbiano d'Abruzzo DOC Riserva


Реколта: 2017
Сорт: требиано
Регион: Абруцо
Отлежаване: 18 месеца върху фините утайки, а после 12 месеца в бутилката. Виното е с отличен потенциал за последващо дълго отлежаване.
Вкусове и аромати: приликите между това требиано и предходното приключват със сорта. Второто е дело на коренно различна стилистика, а резултатът е добре развито и комплексно вино с ясно изразен нос на зрели тропически плодове и съвсем усмирена ванилия. На вкус изпъкват овощни плодове (праскова, круша).
Структура: алкохолът определено се усеща - 14%. Добри киселини на фона на очакванията ми, че ще липсват (заради наситено жълтия цвят в чашата) - те удължават финала на виното и го правят пивко.
Препоръка за консумация: бели меса, пикантни ястия, както и със суши и риба.
Струва ли си: Да. За мен това беше сред фаворитите на тази дегустацията, цената е 75,22 лв., абсолютно оправдана предвид спецификите на винификация. Подобни вина напомнят на дъхав мед, но в место в буркан - в чаша.

  • Как изглеждат две различни требиано стилистики

    Как изглеждат две различни требиано стилистики

Allegrini, Valpolicella Classico D.O.C

Реколта: 2022
Сорт: корвина веронезе (70%), рондинела (30%)
Регион: Венето
Отлежаване: инокс, после 2 месеца в бутилката.
Вкусове и аромати: силно плодово и на нос, и на вкус. На мирис доминира зрялата череша с нюанси на пипер и други ароматни подправки, характерни за сорта корвина. На вкус е все още някак неовладяно, все пак е току-що излязло на пазара. След някоя и друга година бих очаквала да се развие добре.
Структура: плътно тяло, алкохол - 13%. Въпреки че има остатъчна захар от едва 1,5 г, послевкусът на тази валполичела стои твърде сладък.
Препоръка за консумация: добра компания на класически средиземноморски ястия - лазаня, сезонни супи, различни видове паста, шунки и салами.
Струва ли си: цената е 32,76 лв., което е очаквано за класическо Valpolicella DOC. Струва си, а и хубавото е, че е подходящо за всеки ден, дори той да е летен - виното търпи да бъде леко охладено.
Allegrini, Palazzo della Torre Veronese I.G.T

Реколта: 2019
Сорт: корвина веронезе (40%), корвиноне (30%), рондинела (25%), санджовезе (5%)
Регион: Венето (Валполичела Класико)
Отлежаване: 15 месеца в дъбови барици, а след това 7 месеца в бутилката.
Вкусове и аромати: аромати на диви горски плодове, допълнени от нюанси на стафиди.
Структура: добре структурирано и балансирано вино с продължителен послевкус. Типични проценти алкохол за това вино - 13%, със сигурност ще допадне на любителите на неангажиращите мармаладени италиански вина. Виното се произвежда чрез техниката на двойна ферментация: по-голямата част от гроздето се винифицира при беритбата, а останалата част се оставя да изсъхне частично (апасименто). Също така блендът от сортове е нетипичен и именно той прави избата популярна още в началото.
Препоръка за консумация: паста и ризото, овкусено с пикантни сосове, печени бели и червени меса.
Струва ли си: цената е 46,88 лв и предвид всички усилия за производството му и легендарен статус, цената е повече от добра. Интересното е, че виното ми допадна повече на дегустацията, отколкото на следващия ден. Макар и да не е сред моите любими тази бутилка ще се хареса на любителите на непретенциозните италиански червени блендове.
Masciarelli, Montepulciano d'Abruzzo Riserva
"Marina Cvetic"

Реколта: 2018
Сорт: монтепулчано
Регион: Абруцо
Отлежаване: година и половина във френски дъб, после още година в бутилката.
Вкусове и аромати: много приятно съчетание на зряла череша и тъмни горски плодове, преплетени със сладки подправки и тютюн.
Структура: плътно и добре структурирано с дълъг и запомнящ се финал. Алкохолът е висок: 14,5%.
Препоръка за консумация: идеално за ризото с морски дарове, меса на скара и паста болонезе. Отворете бутилката 15 минути, преди да го разлеете.
Струва ли си: цената е 69,64 лв. и е съвсем адекватна спрямо качеството и наградите, които има. Това е и едно от най-продаваните и емблематични вина на марката. Има защо.
Allegrini, Amarone della Valpolicella Classico

Реколта: 2018
Сорт: корвина веронезе (45%), корвиноне (45%), рондинела (5%), оселета (5%)
Регион: Венето
Отлежаване: за разлика от типичното за амароне отлежаване в славонски дъб настоящото първо минава за 18 месеца през нов френски дъб, после отива в славонски за 7 месеца, а накрая - още 14 месеца в бутилката.
Вкусове и аромати: комплексен нос, с нотки на черна череша и конфитюр от къпини, последвани от черен шоколад, кафе и тютюн. Как да не обичаш амароне? Необичайният подход тук е присъствието на оселетата - изключително рядък сорт грозде с плътна и тъмна ципа, която придава наситен цвят, аромати на горски плодове и меки танини. Оселетата е и устойчива на болести, което означава, че този производител (за разлика от други в региона), не търси заразяване с благородния ботритис. След още няколко години в бутилката резултатът най-вероятно ще бъде още по-впечатляващ.
Структура: плътно тяло, същевременно балансирано и меко, подсилено от гладки танини. Типични проценти алкохол за това вино - 16,5%. Въпреки това той не се усеща прекомерен заради присъствието на достатъчно киселини.
Препоръка за консумация: всякакви червени и дивечови меса много ще му отиват, както и зрели сирена. Хубаво е да отворите бутилката час, преди да си налеете.
Струва ли си: цената е 170 лв., но за магнум бутилката, от която дегустирахме. Това амароне е знаменосецът на Allegrini и предвид, че колкото повече отлежава, толкова по-хубаво ще става - да, напълно си заслужава.
Masciarelli, Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo

Реколта: 2003
Сорт: монтепулчано
Регион: Абруцо
Отлежаване: инокс, а после френски барици.
Вкусове и аромати: черна череша, сини сливи, къпини. Силни аромати на ванилия и кожа, а по-нататък - карамелени и какаови нотки. Комплексно вино, което със сигурност няма как да остави пиещите го безразлични.
Структура: интензивно и плътно, но едновременно елегантно и балансирано. 14,5% алкохол и много омекнали през годините танини.
Препоръка за консумация: пикантни ястия, пълномаслени сирена, както и с печено агнешко.
Струва ли си: не можем да кажем цена, тъй като реколта 2003 не се предлага за продажба, финалът на дегустацията с тази бутилка беше изключително приятна изненада за всички нас. Villa Gema е най-разпознаваемото монтепулчано на Masciarelli и е единственото вино, отличено с Tre Bicchieri (част от гида Gambero Rosso) 14 пъти. За мен - напълно заслужено.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »