С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

ОТ БРОЯ: Ритуални събирания

Съдържание от Ritual Gatherings
02 Януари 2023, 11:43
Share Tweet Pin it Share

Парти вълната, която се надига през последните години с десетки събития между май и септември, поставя един ключов въпрос: "На кой фестивал ще ходим?".

Всъщност фестивалите са една обновена, но много стара традиция, наричана в миналото събор. Родена от потребността на хората да се обединяват в ритуал, който създава общност около музиката, храната, танците или пък специфичен обичай, като кукерство или нестинарство, тази традиция живее в XXI век и дори процъфтява като отражение на нас самите. Вече ги наричаме фестивали и те стават важна част от живота ни, ако сме между 20 и 40, или по-скоро част от начина ни да избягаме от реалността и да търсим свобода и свързаност.

Фестивал на еклектиката
Какво е общото между съвременното изкуство - често оставащо неразбрано, традиционните ритуали - незнайни за повечето от нас, електронната музика - в необятния й спектър, природата - все по-далече от всекидневието ни, и храната, която сме свикнали да ядем далеч от корените й? Има един фестивал, който събира всичко това, а вие може би вече се досещате, че става дума за Ritual Gatherings. Организаторите приканват още отсега да започнете да планирате бягство в началото на лято 2023 за 3 от най-запомнящите се фестивални дни, на защитен плаж Камчия, близо до Варна.

  • снимка: Ивайло Дончев


  • снимка: Ивайло Дончев

Преживяване за небцето и сърцето
Освен електронната музика, която остава в главната роля на Ritual Gatherings, фестивалът прави и едно от най-запомнящите се откривания - Ритуалната вечеря на плажа, за която разказахме от първо лице през лятото на bacchus.bg. Това е елемент, който присъства в концепцията още от 2017, а това лято на 70-метровата маса, разположена между морето и огромната бяла дюна на Камчия, седнаха да вечерят заедно 100 души. Храната се приготвя на място в изключително трудни условия, но зад гърба си в това начинание Ritual Gatherings винаги имат сериозен екип от професионални и популярни шеф готвачи. Тази година това бяха Владислав Пенов от "Космос" (през ноември той готви в ресторант Trigo с една звезда Michelin) и Филип Спасов, създател на "Улицата на Готвачите" във Варна, а отскоро - и #БакхусПосланик, за което разказваме в този брой.

  • снимка: Ивайло Дончев



Ritual Gatherings се опитва да построи мост между онези стари и позабравени във времето традиции, включвайки ги органично в програмата си със заявката, че това е фестивал, който представя съвременен поглед върху музиката, изкуството и храната, а точно там, в ритуалите, се корени възприятието ни за тях.

  • снимка: Виктория Раю



Трудно се разказва силна емоция - точно това е, което Ritual Gatherings се стреми да дава. И не се интересува нито какво работите, нито на колко години сте, нито пък откъде идвате - земя на приемане, ритуален събор в нов прочит. Точно толкова пъстър и различен, колкото всички човеци. Съвсем скоро ще разберем с какво ще ни изненада и през предстоящата година - очакваме първите билети за фестивала още през януари.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »