С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

#ЧревоугодноМиЕНия - градски обиколки през март

Бакхус
24 Март 2022, 12:55
Share Tweet Pin it Share

Певицата Ния Петрова - да, същата, която спечели "Гласът на България", ни показва едно ново амплоа: веднъж преди нейно участие и на по бира се заговорихме за страстта й към кулинарията и я опознахме в светлината на изключителен ценител на всичко, свързано с храна, вино, а и миксология. Така се роди рубриката "Чревоугодно ми е, Ния". В Instagram профила ни очаквайте видео срещи с нови и стари места, познати и непознати ястия, рецепти.


Ако нямате Instagram, то може и да сте прооуснали: по няколко пъти месечно за по 24 часа Ния Петрова "отвлича" профила ни в социалната мрежа и го повежда (а с него - и вас, аудиторията ни) към различна дестинация. Апетитни спирки, сочни сосове и коментари - всеки път темата е различна, но кулинарното любопитство си остава. Март месец донесе еклектика: от рамен до хот дог.
Ново място за рамен: Haikara Ramen & Karaage Bar

София отдавна не може да се оплаче от липса на японски ресторанти. Новото място Haikara обаче е с една идея по-автентично, имайки предвид, че шеф Тошихиро Камбе, главното действащо лице в кухнята, идва директно от Токио и знае как да направи класически японски рамен павилион - и по вкус, и по обстановка.

Първоначално ресторантът залага на два вида рамен - мисо и шою, има и вегетариански вариант. Шеф Тоши работи и съчетава четири вида бульон - пилешки (от кокошка), свински, рибен и зеленчуков.

  • Мисо рамен

    Мисо рамен

    снимка: Личен архив



На снимката е чашу дон, по който "всички почитатели на свинското припадат", описва Ния. Поднася се със студено месо, което се маринова и готви още на предния ден, меко яйце, ориз и шою таре (или иначе казано соев сос).

  • Чашу дон

    Чашу дон

    снимка: Личен архив



Карааге - японски пържени пилешки хрупкави късчета. Сравняват се обикновено с темпурата, но при караагето месото (или зеленчуците) се мариноват предварително поне 10 часа, а в панировката се добавя картофено нишесте. Вместо да разчита на допълнителен сос, маринатата ги прави достатъчно ароматни и вкусни. Поднасят се с парче лимон и обикновено се разбират изключително добре с чаша бира.

  • Карааге

    Карааге

    снимка: Личен архив


  • Карааге

    Карааге

    снимка: Личен архив

Къде е най-хубавият хот дог в София?

По всяка вероятност това е първото от няколко такива включвания, понеже в рамките на денонощие трудно може да се пробва всичко - макар че Ния се опита! 5 различни вида хот дог в 3 различни заведения - всичките препоръчани от вас, аудиторията на бакхусниците. Ния геройски издържа, макар и да преяде на финала и да се закле, че 6 месеца няма да яде. Ето нейните предложения за градски хот дог според различните предпочитания:

Hungry Dog
За това посещение Ния беше с подкрепление и така успя да опита 3 от общо 7 различни вида хот дог: Балкан дог с наденица, лютеница, мус от сирене и люта чушка. Хънгри дог с класически кренвирш, айоли, чедар и червен лук, а за "десерт" - Кенди дог със свинско, карамелизиран лук и барбекю сос.

  • Балкан дог и Хънгри дог

    Балкан дог и Хънгри дог

    снимка: Личен архив


  • Кенди дог

    Кенди дог

    снимка: Личен архив



В Street Chefs резултатът e млечна багета, две телешки наденички, шефс сос, хрупкав лук, глазиран бекон и айсберг.

  • Street Chefs хот дог

    Street Chefs хот дог

    снимка: Личен архив



Rolling Dogs
Тук се предлагат 9 вида хот дог, но Ния е върл почитател на азиатската храна и съответно в чинията ѝ попадна Banh Mi - свински братвурст, пържено яйце, маринован морков, прясна краставица, дайкин и азиатска майонеза.

  • Bahn Mi дог в Rolling Dogs

    Bahn Mi дог в Rolling Dogs

    снимка: Личен архив

Pop-up вечеря: SCRAN
То не става само с ядене на крак, хубаво е човек да седне и да вечеря дълго и продължително. Последната спирка на Ния през март е в SCRAN - поп ъп ресторант, в който менюто се определя от сезона, ясно и стегнато е, а "не се губиш в 288292 страници с ястия", да цитираме нашия пътеводител. Маринована в джин сьомга върху тост с филаделфия и копър е един от примерите за творчески разнообразната кухня. А ето и вечерята на Ния:

  • Тарама, мус от овче сирене, баба гануш и хумус

    Тарама, мус от овче сирене, баба гануш и хумус

    снимка: Личен архив


  • Домашна содена питка

    Домашна содена питка

    снимка: Личен архив


  • Салата от червено цвекло, печено в сол с козе сирене и карамелизирани орехи

    Салата от червено цвекло, печено в сол с козе сирене и карамелизирани орехи

    снимка: Личен архив


  • Филе ципура с домашни пържени картофи

    Филе ципура с домашни пържени картофи

    снимка: Личен архив


  • Шоколадов мус с вишни

    Шоколадов мус с вишни

    снимка: Личен архив



През април гастрономическата обиколка на Ния започва с търсенето на перфектния брънч. Последвайте профила ни в Instagram, за да сте винаги в крачка с #ЧревоугодноМиЕНия.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »