С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кристина Иванова, Casavino: Ще отворим 9-литрова бутилка шампанско в събота

Андреа Пунчева
08 Юни 2023, 03:08
Share Tweet Pin it Share

"Ще сте заобиколени от пенливи вина, от различни категории и региони, с непосредствен и лесен достъп до красива тераса и градина, преминаващи в парк." Така най-кратко ще изглежда съботният ден - 10 юни, защото от 13-21 ч. в 2020 Event Space се провежда Taste Champagne & Sparkling Wines - "ходеща" дегустация на Casavino с 27 щанда, посветена на всичко с балончета - от шампанско и креман до пет-нат, зект, кава и, разбира се, просеко.

По този повод разговаряме с Кристина Иванова от Casavino - за събитието, но и за тенденциите и някои любопитни особености на българския пазар.

Кристина, нека започнем с очевидния въпрос: понеже шампанското е кралят на пенливите, този стил ли ще е най-силно представен на събитието? Изобщо, как изглежда разпределението между държавите и стиловете?
Да, разбира се, Шампан е кралят, няма спор. Ето как изглеждат нещата: 27 маси с участници има на събитието, от тях 8 са посветени на шампанското. И нека имаме предвид, че като казвам "маса", на някои от тях се представят до 4 производителя, т.е. за да си го кажем най-просто - 11 къщи са от Шампан, а общо всичките етикети на събитието са над 120.



Предполагам, ще е добра смесица от познати имена и не толкова?
Да, ще ги има тези, които всички сме чували - Louis Roederer, Moet & Chandon, Dom Pérignon, Taittinger, Drappier, Veuve Clicquot, Piper Heidsieck, но заедно с тях ще бъдат представени и великолепни, по-малко известни у нас къщи като Canard-Duchênе и Henriot, например, както и Palmer & Co. - той е на специален фокус, тъй като отскоро е на българския пазар, представят vintage розе с отлежаване тип солера (в контекста на пенливите вина по традиционен метод, каквито са шампанското, креманът, кавата и франчакортата, vintage означава, че виното идва само от една конкретна и много добра реколта - сравнителна рядкост, защото повечето етикети са кюве или микс от различни реколти - бел. авт.).

Това ли са "звездите" на дегустацията? Макар че като колега организатор на събития знам, че всички отказваме да си играем на любимци с участниците, всички са ни скъпи.
Съгласна съм, никой не е тук случайно, всички са избирани и търсени с желание. Но разбирам въпроса. На любимци няма да играем, но ще спомена нещо откровено любопитно: ще отворим 9-литрова бутилка Drappier (този размер се нарича "Салманазар" - бел. авт.) - нещо, което и повечето в екипа на Casavino не сме правили, та и за нас ще е доста интересно. И още нещо: ще отворим 6-литрово пенливо пино гриджо от италианския регион Фриули. Традиционният сорт за пенливи във Фриули e рибола джала, но там по-важното е методът - той е нещо средно между традиционен и шармат (по който се прави просеко - бел. авт.), доста е особено. Ферментира първо в стоманени съдове, после и в дъб, има вторична ферментация, за да се получат вече и балончетата, в хоризонтални автоклавни съдове. А на всичкото отгоре е и vintage, макар и да е странно да ползваме думата извън контекста на традиционния метод, 2017 г. е.

Наистина смело вино - ще се пробва задължително. Хубаво е, че има по нещо и за тези от нас, които обичат експериментите. Шампан вече го разнищихме, но ако нарисуваме цялостната картинка с изложителите, как изглеждат останалите вина, откъде са, какви са?
Откъм държави и стилове изборът е много пищен. Франция с шампанското я споменахме, втората най-застъпена категория е креман - т.е. същият метод, но от други региони на страната, представители има от Елзас, Жура и Лиму, а пак от Франция отделно има и някои предложения от Лоара, които излизат извън ограниченията и затова не могат да се нарекат креман, те са чудесни за по-смели. Испания очаквано е с кава, ще отворим най-високия клас на Codorniu, Villa Conchi и Freixanet също присъстват в градината. Италия е с какво друго, ако не с просеко - ще видите страхотни етикети с престижната апелация Valdobbiadene Superiore. Имаме зект от Германия, най-известната изба на Мозел - Dr. Loosen ще се представи с 3 пенливи ризлинга, включително един с 0% алкохол. Австрия може би ще ви изненада - има бутилка оранжев биодинамичен пет-нат. Малко познатата у нас Португалия се включва с 2 етикета по традиционен метод, същото важи и за двете от България - не сме я забравили, естествено, участниците са Bononia Estate и Villa Yustina.

  • Щанд с пенливите вина, които внасят Casavino

    Щанд с пенливите вина, които внасят Casavino



Изненадана съм, че пет-нат се спомена само веднъж, във винените среди у нас като че ли този стил се обсъжда най-много напоследък.
Ако трябва да сме честни - обсъжда се много, но се пие малко. Поне не сред масовата публика, тя в момента е повече на вълна просеко. В последните 2-3 години при нас в Casavino виждаме двойно увеличение на потреблението, там има и немалко маркетинг усилия вложени на всички нива. Като че ли сега креманът е звездата - нормално е да е така, като се замислим: прави се по метода на шампанското, т.е. има отлежаване върху фините утайки, има ги хлебните, даже бриошени нотки, но пък струва наполовина.

Това събитие е второто на Casavino, което прилага нов начин на дегустиране и пазаруване: сумата, похарчена за билет за дегустацията, ти се връща обратно под формата на ваучер за пазаруване. Как става това?
Да, може да го погледнем и така: купувате вино за вкъщи, а дегустацията в рамките на 8-те часа на събитието - от 13 до 21 ч. - ви излиза безплатно. Нека да обясня, защото не всеки е бил на Taste California, което проведохме в средата на февруари: билетът за събитието е 60 лв. (или вече изчерпаният контингент от 100 лв. за билет за двама), което осигурява вход и дегустации на всички вина, както и ваучер за покупка на вино на стойност 60 лв. от временния магазин на място, където така или иначе вината са с отстъпки. Да, важно е да кажа, че на този късен етап закупуването на билет дава ваучер за 40 лв., но така или иначе смятаме, че стойността е приятна. Всички вина, които ще видите на събитието, са с отстъпки и до 19.06. във всички наши магазини.

Интересен подход, усеща се успешен, на калифорнийското събитие малка опашка се беше заформила даже пред временния магазин.
Много даже е успешен, продажбите ни бяха по-високи от всеки друг такъв "магазин" на събитие, който сме отваряли. Реално това се роди като идея, защото в екипа наблюдавахме как по събития масово се дегустира, но малко се купува за вкъщи. Решихме да обърнем играта и се получи успешно - не само за нас, но и за посетителите. Те веднага си взимат това, което им е харесало, а ние можем да видим кои бутилки са предпочитани.


  • Магазинът по време на събитието Taste California Wines

    Магазинът по време на събитието Taste California Wines



И ще продължите?
Да, ще продължим да го правим и за следващи събития, засега на 30 септември сме предвидили Taste Bordeaux, понеже колкото и да се харесва легендарният френски регион, толкова не го познаваме - у нас се внасят или най-скъпите бутилки, или най-евтините за 5 лв. в супермаркетите. Искаме да променим това и да покажем лицето му.
Мастъркласовете
Два майсторски класа са предвидени на събитието: Vintage Champagne и Premium Prosecco. На тях дегустираните вина - с изключение на 2 етикета просеко - ще са различни от достъпните за общата дегустация, тъй като са внесени минимални количества единствено за класовете. При покупка на билет за майсторски клас не получавате ваучер за покупка от временния магазин, но имате достъп до основната зала на събитието, където можете да опитвате още шампанско и пенливи вина без ограничение. В класа Шампан ще бъдат отворени Crista на Louis Roederer, което от години е буквално неоткриваемо, както и великолепното Dom Perignon P2 Plenitude Brut 2004, чиято бутилка е на цена 999,00 лв и никога не се отваря за дегустация, разбира се, в компанията на не по-малко вълнуващи вина.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »