Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Световното потребление на вино през 2007 възлиза на около 240 млн хектолитра, съобщиха от Международната организация на лозата и виното (OIV). Данните сочат известно затишие в търсенето, като ръстът остава умерен - около 1,5 млн хл годишно.
Дали ресторантите, които вдигат цените на виното, правят услуга на клиенти си? Едно изследване разкри, че хората, които плащат по-висока цена за даден продукт, му се наслаждават повече. Няколко човека, на които били предложени едни и същи вина на различни цени, отсъдили, че им е харесало много повече онова, за което знаели, че е по-скъпо. Скенерите на мозъка също потвърдили, че центърът им за удоволствие се активира много повече при по-скъпите вина. Явно че голяма част от действителното удоволствие се поражда в по-голяма степен от платената цена, отколкото от качеството на реколтата.
Французите са решили да подобрят вкуса на училищната храна и хич не си поплюват. Обърнали са се към шеф-готвач, който прави мекици с течен азот, течни баници, и е известен с деконструкцията на лангуста. Ако британските ученици, които отхвърлиха подобряването на тяхната храна под отговорността на Джейми Оливър и накараха майките си да им внесат хамбургери и "фиш енд чипс" през главния вход на училището, са си мислели, че са в кофти положение, трябва да видят Тиери Маркс, натоварен да въведе истинска nouvelle cuisine във френските училищни столове.
От 15 до 20 май в софийския хотел "Кемпински Зографски" ще се проведе конкурсът "Сомелиер на Европа 2008" и Генералната асамблея на ASI (Международната асоциация по сомелиерство). Организацията е създадена през 1969 г. във Франция и има за цел да развива и усъвършенства професията сомелиер. На всеки три години организира в различна държава международен конкурс "Най-добър сомелиер на света", а на всеки две години - "Сомелиер на Европа". Сега за пръв път това състезание ще се проведе извън Франция!
Веднъж попаднах в "Къщата с часовника" на вечеря, без да съм особено гладна. Видях в менюто калмар с доста учудващ пълнеж от моркови, сирене, броколи, девесил, аншоа, белтък... Не можех да си представя съвсем ясно що за комбинация се получава и си го поръчах от любопитство. Оказа се изключително фино и вкусно приготвен. Майстор му е Юлиан Харалампиев, който от две години е шеф-готвач на елегантния ресторант на ул."Московска".
На първото издание на WineCreator - новосъздаден международен форум на винари и винени журналисти, Джансиз Робинсън нарече винените критици "паразити" и ги прикани да бъдат по-скромни и честни.
Темата на брой 104 на "Бакхус" наистина ме накара да се замисля върху някои неща. Не бих искала да изпадам в сладникави откровения от типа на "срещите ми с новото поколение български винари ми дадоха силни надежди за бъдещето на нашето вино" и тем подобни. Според мен българското вино така или иначе си има бъдеще, а причината да ви покажем точно тези момчета е, че вярваме в тяхната ключова роля за това бъдеще. Причината да подхвана това обръщение по-скоро бе фактът, че за пръв път изпитах към тях лека завист. Благородна, разбира се!