Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Веднъж попаднах в "Къщата с часовника" на вечеря, без да съм особено гладна. Видях в менюто калмар с доста учудващ пълнеж от моркови, сирене, броколи, девесил, аншоа, белтък... Не можех да си представя съвсем ясно що за комбинация се получава и си го поръчах от любопитство. Оказа се изключително фино и вкусно приготвен. Майстор му е Юлиан Харалампиев, който от две години е шеф-готвач на елегантния ресторант на ул."Московска".
На първото издание на WineCreator - новосъздаден международен форум на винари и винени журналисти, Джансиз Робинсън нарече винените критици "паразити" и ги прикани да бъдат по-скромни и честни.
Темата на брой 104 на "Бакхус" наистина ме накара да се замисля върху някои неща. Не бих искала да изпадам в сладникави откровения от типа на "срещите ми с новото поколение български винари ми дадоха силни надежди за бъдещето на нашето вино" и тем подобни. Според мен българското вино така или иначе си има бъдеще, а причината да ви покажем точно тези момчета е, че вярваме в тяхната ключова роля за това бъдеще. Причината да подхвана това обръщение по-скоро бе фактът, че за пръв път изпитах към тях лека завист. Благородна, разбира се!
Ново риалити шоу пуска в ефир американската фирма Doc City Productions – The Wine Maker или "Винарят". Вдъхновени от успехите на други професионални риалити-шоута, като The Apprentice ("Стажантът") на NBC, The Amazing Race ("Голямото надбягване") на CBS, "Frontier House" ("Къща на границата") на PBS и "Top Chef" ("Топ шеф-готвач") на Bravo, момчетата от Doc City си помислили защо пък да не си направят вино на живо.
Совиньон блан е един от много малкото винени сортове на днешното време, които самостоятелно, разбирай чисто сортово, са успели да покорят толкова изразителни и звънтящо чисти висини и които могат да са сигурни в любовта и поклонничеството на почти целия винен свят. Родината на сорта е, както често става в света на виното, Франция и по-точно Бордо, за изненада на свързващите го предимно с вината от Лоара. Често в него могат да бъдат доловени сходни с тези на каберне фран и каберне совиньон аромати: на треви и билки. Нищо чудно, тъй като става дума за едно семейство, в което совиньон блан е единият от родителите, а каберне совиньон - не.
Избата на Паскал Жоливе е една от най-младите и най-динамичните в Долината на Лоара, а самият Паскал е сред най-известните биопроизводители на вино във Франция. Специалитет на Maison Pascal Jolivet са вината от Sancerre и Pouilly Fumé, които присъстват в най-добрите ресторанти не само във Франция, а и по целия свят.
Освен различните риби, мекотели, ракообразни и други морски твари, основни продукти в страните от Източна Азия са водораслите. Всяка година в Китай се консумират над 8 милиона тона от тях, а японците за същото време използват поне 9 милиарда листа нори, за да завиват с тях суши. При все че естествените морски ресурси изглеждат неизчерпаеми, азиатците благоразумно, и то още през ХVІІ век, са започнали да разработват начини за култивирането на онези видове водорасли, които ги вълнуват кулинарно.
Александър Велянов е единственият от представените тук уайнмейкъри, който е присъствал многократно на страниците на "Бакхус". И макар че в момента, в който подготвяхме този материал Сашо физически отсъстваше от България (както всяка година по това време, той винифицира поредната си реколта вина в Австралия, където кампанията е в разгара си), той се съгласи да отговори на въпросите ни по имейл. Това е причината да го няма и на общите снимки. Ще го представим накратко за читателите ни, които не познават неговата самобитна личност. Както споменахме, Александър Велянов прекарва половината от времето си в Австралия, за да прави вино. За 33-те си години той може да предизвика благородна завист у много винари, а пък ние получихме порицание от него, задето все още го смятаме за млад винар. Ще разберете защо след малко. Сашо разказва, че се е запалил по винопроизводството като дете и още пази спомена за шума от бутилки, които се движат по бутилиращата линия и за хората в бели престилки, които правят нещо с тях. Решава твърдо, че ще се отдаде на виното когато е на 16, а днес вече има 21 гроздобера зад гърба си.
Димитър Грозев е шеф на екипа от технолози в изба "Тера Тангра". Избата, в която тази година спокойно можем да кажем, че се ляха награди и вино. Те обраха всички международни отличия от всевъзможни конкурси по света. Освен това станаха носители на "Златен ритон" на "Винария 2008" в категорията "Червени вина - стари реколти" за своето мерло, партида 0106М. Митко Грозев е завършил техникума по хранително-вкусова промишленост в Пловдив и е свързан с производството на ферментационните продукти. Това е причината за неговото решение да кандидатства не друго, а технология на виното. Признава с усмивка, че както при всеки българин, така и при него първите срещи с виното са били в домашна атмосфера. Но истински го запалил фактът, че виното е продукт, в който човек влага много идеи и творчество. Помага да се изяви потенциала на самия човек, който стои зад направата на една бутилка. "Професията на винаря ти позволява да твориш", споделя той.
Пламен Козарев е шеф енологът на винарско имение "Санта Сара". Започва да се занимава с вино напълно случайно, без дори да знае, че това ще се превърне в негова професия за цял живот. Всичко се дължи на познанството му с Ивайло Геновски и Димитър Димитров, с които започва да работи през 2001 година - първата реколта на избата. Заедно с караваните, постепенно превърнали се в символ на "Санта Сара", Пламен прави първите си стъпки в проекта и във виното изобщо. Казва, че Иво Геновски го е запалил още с гроздобера на първата реколта. От негови приятели и помощници, Пламен и Димитър се превръщат във водещи фигури. Откакто преди няколко месеца Митко Димитров напусна избата, Пламен Козарев е начело на екипа, който разработи емблематичните вина под марките Santa Sarah, Privat, BIN-овете 40, 41, 42 и 44, Ивайло Геновски и Black C.