Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Топготвачът Емил Минев пред "Бакхус":
Между 80 и 90 на сто от продажбите на сладолед в България се реализират от 15-те фирми, които са обединени в Сдружението на производителите на сладоледи. Основна цел на сдружението е да защитава интересите на фирмите от сладоледената индустрия и да издига техния имидж сред обществото. Сдружението е отворено за всички, за които е водещ стремежът към повишаването на качеството. Собственикът на "Дарко" Петър Цветков бе любезен да отговори на въпросите на "Бакхус" в качеството си на председател на управителния съвет на сдружението.
Вкусните френски кроасани на Варна наистина са френски. Зад тях стои името на Жорж Лагард. Трето поколение готвач, Лагард се е установил в Оберж дьо Клошмерл във Воз-ан-Божоле. Днес Оберж дьо Клошмерл е задължителен гастрономически етап при обиколката на избите и дегустациите в северните части на Божоле. Преди петнайсетина години Жорж Лагард посещава за първи път България и остава привлечен от чара на Варна. През 1999 създава в морската ни столица фирмата "Жорж Лагард" и започва да произвежда хляб, кроасани и най-различни видове сладкарски изделия. Клиенти на френския производител са големи търговски вериги като "Метро", "Пикадили", над 40 хотела на Златни пясъци, Ривиера, Свети Константин, но и много собственици на малки магазини, които ежедневно се зареждат с продуктите на фирмата. Ето как изглежда Варна през очите на един френски шеф-готвач:
Трудно е да се повярва, но съвсем наскоро Ники Кънев навърши 80 години. Кореняк варненец, театрален режисьор, който цял живот е "с единия крак в спорта", той е известен като един от основателите на подводния риболов у нас. Да се говори с него за някогашна Варна е интелектуално приключение, а да се опита лично приготвен от него хайвер е кулинарно предизвикателство. И досега за него лятото е най-дългият сезон, гмуркането - задължително удоволствие, а морето - извор на живот.
Заливът Дълбока между Каварна и нос Калиакра се прочу през последните години с мидите си. Хората разправяха чудеса за затънтения залив и първата мидена ферма у нас. Времето там сякаш било спряло. От една варосана каменна къща на брега с няколко сковани дървени маси и пейки, под сянката на дърветата, на самия бряг, сервират миди, приготвени по десетки начини, на две крачки отзад зреят домати, морето леко се плиска, просто се забравяш... Докато успеем лично да се убедим в съществуването на тази вкусна романтика и да се срещнем със създателя на първата частна мидена ферма у нас, Веселин Прокопиев (или бате Весо, както му викат всички), мидените полета по черноморския ни бряг станаха към двайсет. Това разбира се е радостен факт за хората, които ценят качествата и вкуса на прекрасните черупчести мекотели. Ресторантите, които първи започнаха да предлагат пресни миди - "Бистро Европа" във Варна или "Добро" в София, държат много на името "Дълбока". Истината е, че то им дава гаранция за качество, а и зад това име вече има история. Иначе, както казва и бате Весо, "за качеството на мидите сам кон не може да се надбягва, а и на това море има място за всекиго".
Двама възрастни варненци бяха така любезни да ни разкажат за някои прочути ресторанти и кръчми, играли съществена роля в светския живот на красивия ни морски град до национализацията. Георги Кацарски пише цялостна история на града, а адвокат Михаил Даскалов е трето поколение кореняк от Варна и като млад е бил чест клиент на някои от местата, за които разказва.
Четирите ресторанта, за които разказваме по-долу, и техните шеф-готвачи са истинският повод да посветим настоящия брой на град Варна. Те са свидетелство за един качествен скок в ресторантьорството и кулинарията на стария ни морски полис. Бурното раздвижване в строителството, търговията и бизнеса явно са направили възможно съществуването на ресторанти от класа, каквото до скоро се срещаше само в столицата ни, и то в изолирани случаи. Започваме с "Капитол", тъй като работи най-отдавна и вече е печелил наградата на читателите на сп."Бакхус" за 2004 и тази за авторска кухня през същата година.
Поканихме на разговор шеф-готвачите на топ ресторантите във Варна. С Георги Сикулидис от "Капитол", Пламен Станев от Silver Gourmet, Пламен Петров от La Famiglia, Велин Великов от "Мусала" и Георги Котев, който отскоро е шеф-готвач на Kempinski Hermitage в Златни пясъци, обсъдихме някои наболели въпроси, свързани с ресторантьорството у нас и конкретно във Варна. Благодарим на домакините ни от гранд хотел "Мусала палас", че ни приеха да проведем дискусията при тях.
За разлика от останалите европейски страни консумацията на сладолед във Франция през последните години намалява. Това се дължи на втълпяваното у французите схващане, че сладоледите са много калорични, както сподели пред "Бакхус" Кристиан Мийе, генерален секретар на Асоциацията на производителите на сладоледи и сорбета във Франция.
Той е един от обещаващите млади шеф-готвачи, който с появата си първо в ресторант Sommelier, а след това и в новия Classic Gourmet Club веднага направи впечатление. Макар образованието му да е свързано с дизайна, той бързо разбира, че призванието му е да готви. Така попада в курса на "Интерхотели" за готвачи и веднага след това заминава на пасажерския лайнер "Роял Кариби". Оттам съдбата го отвежда във Франция, където получава най-солидната част от своята подготовка. Готви в ресторант Pavillon в Мец, след това в ресторанта на хотел L'Europe и за финал, макар и за един месец, в Crocodile в Страсбург (три звезди по Michelin).