Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Христо Белев е шеф-готвач на ресторант Capannina на площад "Народно събрание". Работи там от пет години, а три пъти в годината кара курсове в училището Gambero Rosso в Рим и междувременно е стажувал в много италиански ресторанти. По принцип Capannina се слави с един от най-добрите сладоледи у нас, който по нищо не се отличава от италианския сладолед в родината му. Всъщност за трите ресторанта Capannina сладоледът се прави в работилницата в "Захарна фабрика". Естествено, за тази цел внасят почти всички съставки от Италия. Изключение прави млякото например. Христо смята дори за излишно да казва, че добрият сладолед се получава от качествени продукти. И алтернатива на този факт не съществува. Ваниловият сладолед в Capannina не се прави с есенция, а с натурална ванилия на пръчка. Лешниковият също съдържа истински качествени лешници. Внасят дори италианската коинвертна захар (на принципа на глюкозата).
Темата за дългия път на сладоледа не може да бъде изчерпателна, ако не се спомене за "ледените хранилища", които били необходими за съхраняване на готови запаси от лед както през зимата, така и през лятото.
Топготвачът Емил Минев пред "Бакхус":
Между 80 и 90 на сто от продажбите на сладолед в България се реализират от 15-те фирми, които са обединени в Сдружението на производителите на сладоледи. Основна цел на сдружението е да защитава интересите на фирмите от сладоледената индустрия и да издига техния имидж сред обществото. Сдружението е отворено за всички, за които е водещ стремежът към повишаването на качеството. Собственикът на "Дарко" Петър Цветков бе любезен да отговори на въпросите на "Бакхус" в качеството си на председател на управителния съвет на сдружението.
Вкусните френски кроасани на Варна наистина са френски. Зад тях стои името на Жорж Лагард. Трето поколение готвач, Лагард се е установил в Оберж дьо Клошмерл във Воз-ан-Божоле. Днес Оберж дьо Клошмерл е задължителен гастрономически етап при обиколката на избите и дегустациите в северните части на Божоле. Преди петнайсетина години Жорж Лагард посещава за първи път България и остава привлечен от чара на Варна. През 1999 създава в морската ни столица фирмата "Жорж Лагард" и започва да произвежда хляб, кроасани и най-различни видове сладкарски изделия. Клиенти на френския производител са големи търговски вериги като "Метро", "Пикадили", над 40 хотела на Златни пясъци, Ривиера, Свети Константин, но и много собственици на малки магазини, които ежедневно се зареждат с продуктите на фирмата. Ето как изглежда Варна през очите на един френски шеф-готвач:
Трудно е да се повярва, но съвсем наскоро Ники Кънев навърши 80 години. Кореняк варненец, театрален режисьор, който цял живот е "с единия крак в спорта", той е известен като един от основателите на подводния риболов у нас. Да се говори с него за някогашна Варна е интелектуално приключение, а да се опита лично приготвен от него хайвер е кулинарно предизвикателство. И досега за него лятото е най-дългият сезон, гмуркането - задължително удоволствие, а морето - извор на живот.
Заливът Дълбока между Каварна и нос Калиакра се прочу през последните години с мидите си. Хората разправяха чудеса за затънтения залив и първата мидена ферма у нас. Времето там сякаш било спряло. От една варосана каменна къща на брега с няколко сковани дървени маси и пейки, под сянката на дърветата, на самия бряг, сервират миди, приготвени по десетки начини, на две крачки отзад зреят домати, морето леко се плиска, просто се забравяш... Докато успеем лично да се убедим в съществуването на тази вкусна романтика и да се срещнем със създателя на първата частна мидена ферма у нас, Веселин Прокопиев (или бате Весо, както му викат всички), мидените полета по черноморския ни бряг станаха към двайсет. Това разбира се е радостен факт за хората, които ценят качествата и вкуса на прекрасните черупчести мекотели. Ресторантите, които първи започнаха да предлагат пресни миди - "Бистро Европа" във Варна или "Добро" в София, държат много на името "Дълбока". Истината е, че то им дава гаранция за качество, а и зад това име вече има история. Иначе, както казва и бате Весо, "за качеството на мидите сам кон не може да се надбягва, а и на това море има място за всекиго".