С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

Тъй рече лятото. Реколта за всички (и никого)

Бакхус
23 Октомври 2013, 12:55
Share Tweet Pin it Share



Сирата е отлична навсякъде. "Домейн Бойар" и "Росиди" се радват на доброто лято в района на Сливен, "Мидалидаре" имат големи очаквания от своя каберне фран, "Катаржина" са събрали чудесни мерло, шардоне и совиньон блан. След бедствените измръзвания от 2012, "Беса Вали" и "Юстина" с облекчение съобщават за добър добив

За vitis vinifera в България 2013 не се оказа типичната отлична година. Отлична тя, изглежда, е. Но не и типична.

Чудесна и изненадващо топла пролет, влажно лято с умерени температури чак до август, и после – засуха, но без големи горещини. В повечето райони времето тази година ще се отрази добре върху българските вина – гроздето се е развило почти безупречно през отделните си фази, като се изключат проблемите на някои места и за някои сортове от сухата топлина през август. За втора поредна година обаче лозите преминават през целия цикъл необичайно рано, още по-рано от 2012.

Дали става дума за тенденция, може би признак на глобалното затопляне, или пък за нормална флуктуация в температурите на сезоните от година на година – енолозите са на различни мнения. Със сигурност обаче те отдавна не са събирали своето каберне толкова рано – ако изобщо някога са го правили.

Rossidi:
Всяка година е все по-непредсказуема


Според Едуард Куриян, собственик на малката бутикова изба в Сливен, става дума за климатични промени, които тази година са довели до почти два месеца изместване. "Всяка година е все по-непредсказуема реколтата и доста сортове се разместиха във времето си на зреене. През 2011 г. например беряхме първо пино ноар, сира и приключвахме с мерло и каберне – чак през октомври. Сега започнахме да берем мерлото в началото на септември, за втора поредна година."
"Росиди" отглеждат лозя на 400 декара, но продават голяма част от добива си и задържат най-доброто грозде за бутиковото си производство на вина с характер – 15 до 20 хиляди бутилки, във високия клас. Тази година те са започнали да берат по-рано от обичайното и белите си сортове.
Според Едуард Куриян решаващи са били достигналите до 30 градуса температури в края на април – всички процеси от този момент нататък са се развили по-рано от обичайното.
"На 10 август попитах агронома ни как върви прошарването на гроздето, а той каза – "какво прошарване"? Пино ноарът е черен! Говорих и с колеги в Македония, и там това е минало за ден-два."
"Росиди" работят само във високия клас, със сортови вина и с политика на минимална намеса при обработката на гроздето, което прави вината им особено чувствителни към качеството на реколтата. "Гледаме да държим гроздето на лозата възможно най-дълго, за да постигне максимална фенолна зрялост и за да могат да се случват след това нещата в избата. Ако на лозята не е свършена работата, в избата чудеса не могат да се правят. Може да се прави "алхимия."

"Мидалидаре":
Повече структура и мекота, по-добър баланс


Според Николай Катеров, технолог в "Мидалидаре" край Чирпан, също става дума за тенденция. "Все по-рано и по-рано настъпва гроздоберът... Преди четири години започнахме на 22-23 септември, тази година – на 10 август. А има и изби, стартирали на 8 август!" Колегата му Александър Алексиев казва дори, че според него в България вече е станало твърде топло, за да се отглеждат сортове за бели вина. "Мидалидаре" е в сравнително устойчива климатична зона с добри температурни разлики – изглежда, заради въздушни течения, слизащи от Стара планина. Това намалява донякъде ефекта върху лозята на избата и все пак изместването във времето е факт и тук.

Белите сортове тази година се развиват подобно на предходната, казва Александър Алексиев. Совиньон бланът, който е основен бял сорт за винарната, в средата на септември още се изчакваше да постигне по-високи стойности на Ph и захари, за да бъде събран.

"Годината не е много благоприятна за мерлото, което твърде бързо трупа захари – като миналата година. И има свиване, дори стафидиране. Сирата затова пък се получава прекрасна – с отлични показатели и добра киселинност." Друг сорт, който както предишни години, и сега се развива отлично, е каберне франът. "От него никога не сме се оплаквали. Сигурно тук му е мястото – много добре узрява, с много добър баланс между фенолна зрялост и киселини."

Макар и да е трудно да се прави обобщение за всички сортове и вина, които избата ще произведе от реколта 2013, като цяло технолозите предвиждат "малко повече структура и мекота, а и малко по-добър баланс – включително защото лозята вече са по-стари".

За много български изби, които почти едновременно садиха лозята си преди седем-десет години, сегашната и предстоящите реколти бележат навлизането на лозите им в най-добрата им форма. Този факт се очаква да се отрази на целия пейзаж на българското вино през следващите години – подпомогнат и от нарастващия опит на професионалистите с нови сортове, почви, технологии и всевъзможни други нововъведения. "Очакваме възходящо качество от година на година", казва Николай Катеров за "Мидалидаре".

"Катаржина":
Инвестирахме много в лозята и резултатът е налице


Това са очакванията и в "Катаржина" близо до Свиленград. "Лозята ни навлязоха в много добра възраст и през следващите десет години трябва да дават най-доброто от себе си. Всяка следваща реколта да е все по-добра", казва Цветелина Николова, изпълнителен директор на избата и на "Белведере груп България". Земите на винарната са разположени около и във някогашната ничия земя, където се събират България, Турция и Гърция. Значителните инвестиции в лозята тази година, изглежда, ще се изплатят добре.

"При бялото грозде имаме между 45 и 50% ръст в добива в сравнение с миналата година. От една страна, отдаваме това на добрата реколта, но от друга тази година инвестирахме около 450 евро средно на декар (миналата година, за сравнение – 280 - 300 евро) - за защита от поява на болести и вредители. От миналата година имаме и капково напояване по всички лозя. И в момента се радваме на много добри резултати. При червеното грозде в количеството също има ръст – не така висок като при бялото, но към 35%."

В "Катаржина" гроздоберът е започнал с над 10 дни по-рано и качеството на гроздето според агрономите е с много по-добри показатели от предходната година. "Казват, че от шест-седем години не е имало в нашите лозя реколта с такива добри показатели", казва Цветелина Николова. Според нея тази година особено добре са се развили шардонето и совиньон бланът от белите сортове и мерлото и сирата от червените.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    12, 22, 24 Октомври 2013, 12:22

    Сега малко студ за да стане готино виното:)

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    07, 52, 24 Октомври 2013, 07:52

    очакваме чудесни вина

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +2

Реклама »