С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Лятото върви с моктейл: три безалкохолни рецепти

Бакхус
18 Август 2021, 16:38, 4093 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Тази статия е част от поредицата ни, посветена на рецепти за коктейли, които може да направите лесно у дома. Вижте и останалите:
3 рецепти с джин
3 рецепти с уиски


През 1783 г. Якоб Швепе, часовникар и изобретател, открива технологията за производство на газирана минерална вода. Той се оказва кръстник на една от марките за безалкохолни, най-разпознаваеми и до днес: тониците и содите на Schweppes са сред най-популярните и през последните десетилетия са се доказали и като най-добър приятел на миксолозите.

Предложенията ни са насочени към всички онези, които поради една или друга причина нямат възможност да пият алкохол. Затова даваме три лесни рецепти за моктейли (от англ. mock - подигравка, но в случая значението е по-скоро за коктейл без алкохол) с продуктите на Schweppes, които да забъркате набързо, но да отпивате бавно. Ключът към хубавия и нескучен моктейл е използването на ароматни ботанически съставки, свежи плодове и качествени сиропи и/или газиран компонент.
Mockmosa

С какво:
45 мл Schweppes Tonic или Schweppes Портокал
120 мл портокалов сок
резен ягода
гренадин (по желание)

Как:
Налейте 120 мл портокалов сок в чаша тип флейта, а след това добавете тоника. Ако искате да постигнете ефект "изгрев", добавете малко гренадин, който ще придаде сладък вкус и червен оттенък на напитката. Гарнирайте с резен ягода и сервирайте.

Dirty Pink Mocktail
С какво:
50 мл сок от грейпфрут
20 мл свеж лимонов сок
100 мл Schweppes Pink Tonic Style
резен грейпфрут
резен ягода или няколко малини

Как:
Напълнете чаша за вино с лед. Добавете сока от грейпфрут и лимон. Долейте с розовия Schweppes и украсете чашата със свеж грейпфрут и ягоди. Сервирайте.

Virgin Mojito
С какво:
40 мл Schweppes Club Soda
2 ч.л. кафява захар
Листа от мента (броят зависи от вкуса ви и размера им)
1 лайм
Как:
В средно голяма чаша с дебело стъкло сложете почистените и добре подсушени листа мента. Намачкайте ги с бар чукче (мъдлър), а ако нямате такова, използвайте обикновено хаванче. Върху тях изсипете сока от лайм и кафявата захар и разбъркайте, докато захарта се разтвори. Напълнете чашата с натрошен лед и сложете 2 резена лайм, след което долейте газираната вода. Може да опитате и с Schweppes битър лимон. Украсете с резен лайм и стръкче мента, сервирайте.

  • снимка: Unsplash



Ако пък предпочитате моктейлът в чашата ви да е приготвен от истински професионалист, то барманите на Schweppes & Coca-Cola ще ви очакват на 11 и 12 септември на Bar & Snack Fest, на алеите пред НДК, до Кино Кабана.

Чаените чудеса на Маш Митака

title На какво с най-голямо удоволствие би се отдал потъналият в нищоправене в Пловдив човек? На пиене на коктейли, разбира се!

Всички сме чували за така типичното за пловдивчани състояние, красноречиво описано като "айляк". Това е нещо като италианското Dolce far niente, но по нашенски. И тук изниква въпросът - на какво с най-голямо удоволствие би се отдал един потънал в нищоправене под тепетата човек? На пиене на коктейли, разбира се! Вече научихме, кой бие камбаната на чаената култура в града. Крайно време е да разберем кой му партнира по отношение на коктейлите.

Запътил съм се към бар "Пощата" - леговището на един от най-именитите зверове на местната миксология, известен на широката общественост с прозвището Маш Митака. Вече няколко години "Пощата" е мястоТО, а благодарение на двамата главни алхимици Михаил Узунов и Маш Митака, коктейлната култура в Пловдив определено качи няколко високи стъпала.

Уговорката ни с Маш Митака е да ми сподели някои тънкости при приготвянето на коктейли, в които активно участие взема чаят. За срещата ни избираме най-айляшкия ден от седмицата, неделя. Моят домакин ме посреща с неизменната си усмивка, а аз го уверявам, че няма да си говорим за "творческата му биография" зад бара. Знам само, че от 15 години се занимава с барманство, а в дълбоките води на миксологията се е гмурнал през проследните 7.

"Все още има потребители, които си мислят, че коктейли се пият
само лятото и предимно от жени",

учудва се Маш Митака. Въпреки всичко той вижда светлина в тунела. "Информираността на гостите в Пловдив видимо се повиши, може би покрай появата на "Капана" като квартал, който събра доста заведения и барове. Хората знаят какво да търсят и какво искат да получат."




Пояснява, че в момента сме в годината на джина и затова всеки залага на него. "Гостите дори да не обичат толкова джин, вече го пият, защото е модерно, а индустрията се разви и предлага доста различни вкусове".

Според наблюденията на Маш Митака в града под тепатата се пият по-сладки коктейли с повече ликьор. Разказва ми как често пътува из Родопите, за да се снабдява с горски плодове от местните баби. "Натуралните и пресни продукти са в основата на всеки добър коктейл. Смея да кажа, че в Пловдив продажбата им се е увеличила двойно спрямо миналата година, а

чаените коктейли са сред най-търсените".

Ето че си дойдохме на думата!

"Чаят дава невероятно широко поле за изява. Различните видове са много богати на аромати, има екзотични вкусове, които не могат да се постигнат с нищо друго. Това е причината смело да експериментирам, правя си собствени сиропи и кордиали, след което започвам тестове с различен алкохол, докато открия оптималните пропорции", споделя опита си Маш Митака.

"Когато започна да изграждам нов коктейл, първо си оформям в главата някакъв определен вкус. Да кажем, при последния ми експеримент исках да създам нещо приличащо на Маргарита, но да е с ново лице. В коктейла да има хем нещо мексиканско, но и нещо българско. Реално тръгнах от базовите вкусове - имаме текила, която ни е за основа, разбира се, тук е и неизменният лайм. Българският елемент беше пюре от кайсии, понеже сме в сезона на този плод. Снабдих се с черен чай с шоколад, от който си направих много приятен сироп. За завършек добавих леко лютата мексиканска чушка анчо, която пък притежава специфичен сладък привкус на синя слива. От всичко това стана една много различна Маргарита, където успешно участваха елементи, характерни за съвсем различни части на света.




Чаят определено е не само мода при коктейлите, но и трайно присъствие". Питам го дали и колегите му го предпочитат за творенията си. "Ще ти дам красноречив пример - на едно от изданията на World Class темата беше хайбол коктейли (уиски и сода). 95% от участниците използваха кордиали от различни видове чай. Уискито се понася много добре с черните и зелени чайове".

Ето и съвета му за бърз и успешен чаен коктейл.

"Най-лесният вариант е следният - имаш за основа шотландско уиски, съчетаваш го с един кордиал от зелен или черен чай с даден привкус, например прасковата много добре подхожда на уискито, и за финал - сода като газиран агент".



Една от коктейлните гордости на бар "Пощата" обаче не е свързана с уискито и содата, а с кокоса. "Нискоалкохалният Ko Ko Ti определено е най-търсеният ни авторски коктейл на база чай", твърди с нескрита гордост Маш Митака. В него в хармонично единство се преплитат вкусовете на кордиал от китайски млечен оолонг, сок от лайм и кокосов ликьор. "Сладостта на кокосовия ликьор балансира киселината на лайма, в същото време имаме млечността от този уникален полуферментирал чай. Само три съставки, но резултататът е зашеметяващ!".



И докато си говорим, неусетно Маш Митака ми е поднесъл прословутия Ko Ko Ti. Свежест и дълбочина - с тези две думи мога да го опиша. Какво друго му трябва на един айляк през лятото?!

Разделяме се с този пловдивски маестро на коктейлите с обещанието скоро да ме изненада с някое впечатляващо питие. Само след няколко дни Маш Митака ми писа: "Идвай в Пощата, ще правя Негрони с оолонг!". Познайте дали отидох.

Лятото върви с коктейл: 3 рецепти с Тенеси уиски

title Поредицата ни от коктейлни рецепти завършва с американската класика Jack Daniel's

Тази статия е част от поредицата ни, посветена на рецепти за коктейли, които може да направите лесно у дома. Вижте и останалите:
3 рецепти с джин
3 рецепти с уиски
3 рецепти с водка
3 безалкохолни рецепти

Вече над 150 години легендарното уиски Jack Daniel's се създава на едно и също място - Линчбърг, Тенеси. Вкусът на Jack се дължи на омекотяването през 3 метра кленови въглени. Това е стъпката, която отличава тенеси уискито от бърбъна и го прави толкова специално.

Подбрани за вас са три коктейла с участието на Jack Daniel's Old N 7, Gentleman Jack и Jack Daniel's Tennessee Honey. А какво ги различава едно от друго:

Gentleman Jack - двойно омекотено премиум уиски. Неговата рецепта включва всички съставки на Jack Daniel's Old No 7. с една единствена разлика: че преминава не един, а два пъти през филтъра от кленови въглени, веднъж преди и веднъж след отлежаване в собствено направени дъбови бъчви.

Jack Daniel's Tennessee Honey - съчетание от Jack Daniel's Tennessee Whiskey и меден ликьор. Този интересен нов бленд е създаден, за да удоволетвори всички стари и нови приятели на марката, които са готови да опитат Jack Daniel's по нов различен начин. Препоръчва се да се сервира винаги изстуден, а през лятото е добър участник в освежаващи коктейли. Характеризира се със сладки нотки на ванилия, опушен дъб и кайсия, финалът е меден, мек и дълъг.
Lynchburg Lemonade
Ако посетим приятелите ни от Линчбърг, Тенеси, те ни гарантират топло посрещане и студена чаша лимонада. Някои може да го нарекат жест на южняшко гостоприемство, но за тях е просто начин да ни кажат "здравей".
С какво:
50 мл Jack Daniel's Old No. 7®
20 мл захарен сироп (2 части захар: 1 част вода)
30 мл прясно изцеден сок от лимон
150 мл Sprite

Как:
Напълнете 3/4 от висока чаша с кубчета лед. Налейте Old No. 7 върху леда и добавете останалите съставки. Разбъркайте енергично. Добавете Sprite-a. Гарнирайте с резен лимон и сервирайте.
Gentleman Sour
Един от най-поръчваните и отличителни коктейли в света.
С какво:
50 мл Gentleman Jack
30 мл прясно изцеден лимонов сок
15 мл захарен сироп
2 капки Angostura битер
1 белтък (по желание)

Как:
Напълнете шейкър наполовина с кубчета лед. Сложете всички съставки и разклатете енергично за 20-30 секунди. Напълнете ниска чаша за уиски наполовина с кубчета лед и изсипете съдържанието в чашата. По желание може да добавите и разбит белтък. Гарнирайте с резен портокал и черешка, сервирайте.

Honey Lemonade
С какво:
50 мл Jack Honey
30 мл фреш лимон
150 мл Schweppes сода

Как:
Напълнете 3/4 висока чаша с кубчета лед. Налейте Jack Honey и фреша. Разбъркайте. Добавете сода, гарнирайте с резен лимон и сервирайте.



Ако пък предпочитате коктейлът в чашата ви да е приготвен от истински професионалист, то барманите на Jack Daniel's ще ви очакват на 11 и 12 септември на Bar & Snack Fest, на алеите пред НДК до Кино Кабана.

Консумирайте Jack Daniel's чист или в коктейл. Винаги отговорно.

Лятото върви с коктейл: 3 рецепти с водка

title Вижте какво може да сътворите в коктейлна чаша у дома с водка Finlandia

Тази статия е част от поредицата ни, посветена на рецепти за коктейли, които може да направите лесно у дома. Вижте и останалите:
3 рецепти с джин
3 рецепти с уиски
3 безалкохолни рецепти

Действието се развива в северната част на Финландия. Вода, слънце, ечемик. Това са факторите, които поставят водка Finlandia във високия сегмент спиртни напитки и я задържат там вече пет десетилетия.

Водата
Finlandia е единствената водка, която се произвежда от водоизточник, който не изисква допълнителна обработка. Водата, използвана за дестилация, тече през образуваните от хилядолетни ледници морени.

Слънцето
Всяко лято във Финландия слънцето не залязва за 72 дни. То свети нощем и лъчите му огряват ечемика на необичайната земя, за което се твърди, че освен интересен имидж придава и допълнителен свеж характер на водката.

Ечемикът
В повечето случаи висококачествената водка се дестилира от зърнени култури като царевица, ръж, пшеница или ечемик.
Финландският ечемик Suomi, от който се прави Finlandia, е шестредов - характеризира се с високо съдържание на протеин и ниско такова на захар. В студените северни финландски земи не може да узрее нито един друг вид ечемик освен него.
Suomi се превръща в каша, която преминава през над 200 стъпки на дестилация
за повече от 50 часа, а през това време е зорко наглеждана от майстори.

Обърнахме се към Finlandia и те ни дадоха тези три лесни и бързи рецепти за коктейли, с които да загрявате до идването на Bar & Snack Fest, където барът на водка Finlandia ще очаква всеки с афинитет към тази напитка.
Salty Dog
С какво:
40 мл Finlandia Grapefruit
120 мл сок от грейпфрут

Как:
Напълнете чаша с лед и надградете със съставките. Добавете сол по ръба на чашата и украсете с резен грейпфрут. Сервирайте.

Herbarium
С какво:
50 мл Finlandia Vodka
30 мл лимонов сок
20 мл захарен сироп
газирана вода
сол
яйчен белтък
пресен босилек

Как:
Добавете съставките в шейкър и разклатете енергично. Изсипете в чаша и украсете с пресен босилек. Сервирайте.

Midsummer
С какво:
50 мл Finlandia Vodka
50 мл малинада*
200 мл газирана вода
листа мента
лайм

Как:
Миксирайте съставките в шейкър и изсипете в чаша. Украсете с резен лайм и малина.
*Малинада: разбира се може да се сдобиете с готова, но ако разполагате с повече време - направете я сами. Най- лесният метод е с блендер: 600 г малини се разбиват с 1,5 л вода и малко захар (100 - 150 г захар). След това през цедка или тензух прецедете напитката, за да премахнете всички останали семки от малините.



Ако пък предпочитате коктейлът в чашата ви да е приготвен от истински професионалист, то барманите на Finlandia Vodka ще ви очакват на 11 и 12 септември на Bar & Snack Fest, на алеите пред НДК, до Кино Кабана.

Консумирайте Finlandia чиста или в коктейл. Винаги отговорно.

Лятото върви с коктейл: 3 рецепти с уиски

title Специално за ценителите на скоча ето какво може да приготвите с Naked Malt и 5 свободни минути у дома

Тази статия е част от поредицата ни, посветена на рецепти за коктейли, които може да направите лесно у дома. Вижте и останалите:
3 рецепти с джин
3 рецепти без алкохол


Шотландия е хубаво да бъде консумирана в студен и мразовит ден, по възможност пред горяща камина. За радост на любителите на уискито, които обитават държави с четири сезона, съществува Naked Malt, чиято гъвкавост, комплексен вкус и плодов аромат го правят подходящ за лятото и то в разнообразни коктейл варианти.

Naked Malt съдържа подбрани отлежали едномалцови дестилати. След като се смесят, те се оставят за допълнителни 6 месеца отлежаване в дъбови бъчви, ползвани еднократно за олоросо шери. Резултатът е комплексен бленд от малцови уискита с леко оксидативен шери профил, карамелен аромат и нотки на череши. Тъкмо тези бъчви са наричани 'naked' - защото никога досега не са били в контакт с друго уиски.



Ето и предложенията ни за 3 коктейла с Naked Malt, които зареждат с нова енергия протежните горещи летни дни . Коктейлите са съвсем семпли, но силно ароматни, с горски или тропически привкус - вие избирате.
Разбира се, и за трите ще ви е необходим шейкър.
Elderflower & Mint Sour
С какво:
50 мл Naked Malt
30 мл лимонов сок
25 мл сироп от бъз*
свежа мента

Как:
Разбийте всички съставки заедно и сервирайте върху лед. Гарнирайте с прясна мента и резен лимон.

*За сиропа: Ако нямате готов, разтворете 300 мл мед в 300 мл вода. Вземете около 10 цветчета от бъз и отстранете всякакви заблудили се животинки по тях. Не ги мийте, за да не се загуби ароматът. Залейте цветчетата с готовия меден сироп и разбъркайте. Покрийте течността и я оставете за 2 дни, а после я прецедете. Готовият сироп може да съхранявате в хладилник за около месец.
Naked Scotsman
С какво:
50 мл Naked Malt
25 мл кокосова вода
25 мл сок от ананас
20 мл сироп от агаве
15 мл лимонов сок

Как: Разклатете всички съставки в шейкър с лед, а след това прецедете течността и сервирайте в чаша с още лед. Гарнирайте с листа от ананас.

The Rhubarb Sour
С какво:
50 мл Naked Malt
25 мл лимонов сок
25 мл сироп от ревен*
белтък (по желание)

Как: По метода на "обратния сух шейк: разклатете всички съставки (без белтъка) с лед в шейкър. Премахнете леда, добавете вече и белтъка и разклатете отново, а след това прецедете течността и сервирайте в чаша с лед. Гарнирайте с няколко стръкчета свеж ревен.

*За сиропа: Нарежете 4 пръчици ревен (около 400 г) на малки парченца и ги добавете в тиган с 300 мл вода. Гответе на умерен огън, докато ревенът омекне, след което прецедете и добавете 300 г захар. Загрейте, докато захарта се разтвори, прецедете отново и оставете да се охлади. Коктейлът e готов, а останалото количество сироп ще оживее в хладилника, но за не повече от месец.

Ако пък предпочитате коктейлът в чашата ви да е приготвен от истински професионалист, то барманите на Naked Malt ще ви очакват на 11 и 12 септември на Bar & Snack Fest, на алеите пред НДК, до Кино Кабана.

Консумирайте Naked Malt отговорно. Чист или в коктейл.

Лятото върви с коктейл: 3 рецепти с джин

title Джинът е най-модерната и бързо растяща категория в света - ето какво може да правите с Bulldog и 5 минути свободно време

В очакване на дебютното издание на Bar & Snack Fest, който ще събере коктейли, хапки, производители и най-важното - ценителите им, сме подбрали 3 рецепти с BULLDOG, които лесно могат да се направят в домашни условия, за да знаете какво ви очаква на 11 и 12 септември в алеите пред "Кино Кабана" в парка на НДК.

Ръчно изработен в английска дестилерия, която произвежда джин с най-високо качество от 250 години насам, BULLDOG Gin неслучайно е отличен с бронз на годишните награди за високоалкохолни напитки Berlin International Spirits Competition.

Произвежда се в традиционни медни казани от 100% британска пшеница, а четворната дестилация и употребата на 12 екзотични билки и висококачествени съставки му дават балансиран аромат и ярък завършек.

3 от съставките в този джин са характерни за марката - китайски лотос, турски бял мак и китайскo драконово око.
Ето какво може да забъркате на практика:

Bulldog Gin Tonic
С какво:
50 мл BULLDOG London Dry Gin
150 мл Schweppes тоник
резен грейпфрут
стрък розмарин

Как:
Напълнете копа чаша с лед и налейте последователно съставките. Гарнирайте с резен грейпфрут и стрък розмарин. Разбъркайте с висока лъжица веднъж и внимателно, за да се запази газировката на тоника. Отпийте.
Bulldog Herbal
С какво:
50 мл Bulldog джин
25 мл пресен лимон
4-5 листа босилек
Schweppes тоник

Как:
Смесете джина, лимона и босилека в шейкър и допълнете с кубчета лед. Разклатете енергично за 10 сек. Прецедете през фина цедка в голяма чаша за червено вино пълна догоре с лед. Долейте тоника и украсете с листа босилек. Отпийте.
Pink Bulldog
С какво:
50 мл Bulldog джин
50 мл пресен сок от грейпфрут
50 мл Schweppes тоник

Как:
Напълнете копа чаша с лед и налейте последователно съставките. Гарнирайте с резен грейпфрут. Разбъркайте с висока лъжица веднъж и внимателно, за да се запази газировката на тоника. Отпийте.

Ако пък предпочитате коктейлът в чашата ви да е приготвен от истински професионалист, то барманите на BULLDOG джин ще ви очакват на 11 и 12 септември на Bar & Snack Fest.

Жабешки бутчета и коктейли под юнското слънце

title Бакхус StrEAT Fest 2021: над 10 000 души, много нови марки и кратки майсторски класове

Обновената част на Женския пазар за пета поредна година бе домакин на най-голямото у нас събитие, посветено на уличната храна и хубавите напитки: Бакхус StrEAT Fest. Близо 13 000 души минаха в рамките на уикенда на 5 и 6 юни през центъра на София, за да пробват жабешки бутчета, охлюви по бургундски, опушени меса, такоси, месни или изцяло растителни бургери, гьоза, зеленчуци с темпура, пролетни рулца, вурстове, коктейли, крафт бири и вина, сладкиши и какво ли още не, излезли от майсторските ръце на над 70 изложителя, представляващи марки от цял свят.


Приблизително един от всеки 5 щанда на шареното събитие под слънчевото юнско небе бе нов - или неприсъствал досега на никое от предходните издания, или дори изцяло дебютиращ на пазара.
Другите две новини бяха свързани с преживяването в рамките на фестивала: с оглед на хигиената, а и по-бързото обслужване събитието беше изцяло безкешово, а плащанията ставаха с карта или през смарт устройство.
За първи път имаше и повече акцент върху програмата под формата на кратки майсторски класове и образователни лекции на открито от сцената, а похапващите гурмани посядаха да слушат в близко разположените тревни площи в къта за отмора на JTI.



Опашки и голям интерес в къта на Mastercard предизвикаха

дегустационните хапки, дело на популярния шеф-готвач Джун Йошида,

които бяха подарък за всеки посетител, участващ в играта на Mastercard и снимал се на специалния им зелен кът.
Освен без пари в брой фестът беше и без еднократна пластмаса: благодарение на партньорството с BeBio чиниите, чашите и приборите им от картофено нишесте и захарна тръстика създадоха спомени, но не и екологичен отпечатък. Там, където все пак имаше опаковки, те бяха рециклирани в специално предоставените от ЕКОПАК контейнери за разделно събиране.



Апетитни ястия, приготвени на момента, предлагаха

16 ресторанта, готвещи в стила и с автентичните съставки на различни кътчета на света -

започвайки от далечни дестинации като Мексико (El Gallo Cantina Mexicana), през Азия (Royal Thai и Hamachi-ni) и емблематичните бургери и барбекю (Skapto, Ham Bar, The Holy Smokes BBQ, Ribs Brothers), за да се върнем на познатата, но безкрайно уютна територия на Европа и конкретно Италия (Caruso Pizza & Salads), Франция (L'Instant) и България (Палачинкарница Тиган, Космос, Meat Some).



Няколко ресторанта пък направиха своя дебют на феста, без дори все още да са отворили врати самите физически обекти. Изложителите, чиято премиера на софийската кулинарна сцена бе на Женския пазар, бяха Vienna Café & Restaurant, пленяващ с австро-германски деликатеси, Chicken X - пържено пиле по тайна рецепта със сос от мед и трюфели, и цветните бургери на Plant.bite, които са изцяло растителни и се правят със заместители на месо от британския бранд The Vegetarian Butcher.



Любопитство предизвика присъствието и на Cookit.bg, чийто щанд макар и да изглеждаше като ресторант, всъщност изигра ролята на платформа за демонстрации. Компанията предлага услуга - доставка до дома на точно премерени количества продукти, нужни за приготвяне на ястие за двама души, и рецепта, по която това да стане в рамките на до половин час. Демонстрациите бяха, меко казано, ангажиращи: веднъж загледали се, минувачи край щанда набързо бяха канени да влязат зад него и да се захванат да готвят с наставления и помощ от екипа.
Друг акцент, който надгради феста и го превърна в по-всеобхватно преживяване, бе

срещата с новата платформа FoodОbox.

Приложението вече е достъпно за Android (скоро и за iOS) и е фокусирано върху преразпределянето на храната така, че тя да не се хвърля. Напълно годни продукти, сготвени или сурови, останали след края на работния ден на заведения от всякакъв вид, намират втори шанс на драстично по-ниска цена, вместо да се озоват в боклука (очаквайте повече за Foodobox вижте ТУК).

Освен предстоящия в края на лятото Bar & Snack Fest, отново дело на екипа на "Бакхус", вероятно StrEAT Fest-ът е събитието, най-богато на коктейли! Не си позволяваме удивителни често, но когато го правим, обикновено това е заради искрено въодушевление: коктейли от номадската каравана на Johnnie Walker, джин с тоник от Tanqueray и Gordon's Gin, уиски коктейли от специална каручка, гостуваща ни от Пловдив, коктейли с ракия, че дори и коктейли от излезлия наяве за два дни първи "таен" бар на България 5L Speakeasy Bar толкова много никога не е имало в предходните издания на феста.
Повод за повдигнати вежди и непринудено любопитство бе китайската ракия Moutai Kweichow, която носи 1200 аромата и полъха на непознатото. И, да, също отлично би играла в коктейли.



За второ поредно издание се мълвеше за градинката на Aperol, където бохемите посядаха уж за по едно питие на пуфовете, но приятната атмосфера просто не им позволяваше да станат с часове.
Пивото също беше сериозно застъпено: от любимците на Чехия Kozel и Pilsner Urquell до крафт бири от България и света, а техният "братовчед", сайдерът, освежаваше ценителите на леката сладост. DiVino отвориха десетки бутилки българско вино на чаша, Seewines пък - пенливи и тихи вина от Италия.
Дебют на феста направиха две безалкохолни напитки: новите на пазара Vidas и още по-новите Пате Мате. За ранобудните кафето бе от Coffero, а жаждата бе утолявана на трите водни бара на Pure-H2O.

В зоната, посветена на производители на сладко и солено, най-добрите десерти, пекарни и джелато в София, както и висококачествени зехтини от Испания и Гърция събраха онези, които имат

не просто любопитно небце, но и любознателен ум.



Тези зони през годините са се доказали като традиционно по-подходящи за семейства и за посетителите, настроени за по-бавно и спокойно изживяване, които предпочитат в разговор да вникнат в детайлите около това какъв е пътят на продуктите. Медове (и трогващи бижута, съдържащи едва една осма от чаена лъжичка мед - колкото произвежда пчела за целия си живот), тахани, бурканчета с морски улов, люти сосове и пасти с трюфел, млечни продукти от мандра със свободно пасящи животни намериха нова публика и съответно - почитатели.
Собственият фермерски магазин на "Женски пазар" също беше отворен за посетители. Той вече предлага доставка на занаятчийски продукти и зеленчуци до дома през онлайн платформата www.e-pazar.bg.

Голямата новина на петото издание на StrEAT Fest бяха

безплатните майсторски класове и кратки лекции на открито.

Целта бе полезно съдържание, подготвено от изложители по покана на "Бакхус" и представено в до 15 минути, да надгради върху преживяването на посетителите и да предостави добавена стойност. Класовете се провеждаха на основната сцена и достъпът до тях бе свободен, без от предварително записване.
Форматът е нов за фестивала и основен фокус бе повишаване на образоваността по темите, свързани с храните и напитките. Темите бяха в сферите на кафето, зехтина, живата бира, енологията и миксологията, както и приготвянето на пица и сурови десерти у дома. Съдържанието бе леко поднесено и достъпно за по-широка аудитория.



Майсторските класове бяха разнообразявани от музика на живо с изпълнители от 3 държави: България, Ирландия и Бразилия. Джаз, поп, латино, акустични изпълнения, етно и самба звучаха в рамките на Женския пазар благодарение на The Peoples (Джейми Макдоналд и Ния Петрова), Ла Миньор, Echoo Balkan Samba и People of Maha.



За втора поредна година

специално внимание получиха домашните любимци,

които си изкараха особено добре на феста заради щандовете с храна и играчки от Husse и пекарна за кучета 4Dogs, а сумите, похарчени на щанда на благотворителния магазин на Animal Rescue Sofia, отидоха за храна и лекарски грижи за животните в приюта.



Събитието Бакхус StrEAT Fest сe организира съвместно с помощта на Пазари "Възраждане" - общинското дружество, което стопанисва "Женския пазар".
Бакхус StrEAT Fest се реализира с безценната подкрепа и партньорство на Mastercard, JTI, Johnnie Walker, Gordon's Gin, Kozel, Pilsner Urquell, Tanqueray Gin, Spark, Vivacom, BeBio, ЕКОПАК и Pure-H2O.