С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

  • Балкански кулинарни войни

    Албена Шкодрова, Марина Караконова
    снимки: Албена Шкодрова 21 Май 2010, 14:28

    Има един психологически феномен, който Зигмунд Фройд нарича нарцисицъм на малките различия. Вероятно тъкмо той стои в дъното на кулинарните спорове, които изригват периодично между балканските страни.

    Share Tweet Pin it Share
  • Шкембе без граници

    Албена Шкодрова
    15 Април 2010, 14:28

    Надзъртаме в света на противоречивата и силно обичана или мразена гозба

    Share Tweet Pin it Share
  • По-скъпи от злато

    Албена Шкодрова
    23 Март 2010, 11:56

    Share Tweet Pin it Share
  • Всякакви гостби, според Цариград

    Марина Караконова
    снимки: Бакхус 22 Март 2010, 13:25

    Надничайки из кухните на истанбулските домове, през 1870 г. Петко Славейков съставя първата готварска книга на български език. Дава рецепти как да превърнем червеното вино в бяло и лошото – в добро. Описва и разликите между говеждо, кравешко, телешко, до младо волско месо – познание, което през 2010 г. липсва в българските кланици

    Share Tweet Pin it Share
  • Сладка ОРИЕНТация

    Нева Мичева
    снимки: shutterstock 22 Март 2010, 11:49

    Не е ли красиво: да се "ориентираш" означава да намериш себе си в пейзажа, а думата идва от латинския глагол за "раждам се". Осъзнаваме положението си спрямо изтока – мястото, където се ражда слънцето...

    Share Tweet Pin it Share
  • Името ми е черен

    Албена Шкодрова
    19 Март 2010, 15:18

    Спирка за всички подправки по Пътя на коприната, Египетският пазар на Истанбул три столетия е утъпкван от атлазените чехли на доставчици и босите крака на носачи за императорския двор. Днес възкресяването на дворцовата кухня може да възвърне славата му

    Share Tweet Pin it Share
  • Бакхус връчи наградите Ресторант на годината 2010

    "Бакхус"
    снимки: Ивайло Добрев 11 Март 2010, 01:58

    «Акант Руж» е Ресторант на годината, Валери Нешов е отличен за авторска кухня, «Мусала Палас» - за селекция на напитките. Ego спечели наградата за дебют, а Leo's — за вкусно място и ресторант на читателите

    Share Tweet Pin it Share
  • Haute cuisine Thai Style

    Албена Шкодрова
    19 Февруари 2010, 10:26

    Полирана от модерните готварски техники, една от най-пищните азиатски кухни засия с благородния блясък на старо сребро

    Share Tweet Pin it Share
  • Ресторант Еврокитай

    Албена Шкодрова
    19 Февруари 2010, 10:22

    Китайската кухня в Европа е аналог на американския текс-мекс: в Китай не са и чували за някои от рецептите, готвени на Стария континент

    Share Tweet Pin it Share
  • В настроение за китайски ресторант

    Елица Ангелова
    снимки: Яне Голев 19 Февруари 2010, 10:20

    Петте най-популярни ресторанта в София имат малко общо със своите аналози в Гуанджоу или Хонконг, с естетиката на Кар Уай Уонг, пък и с гурме културата изобщо. Те са проста производна на китайската кухня на Европа

    Share Tweet Pin it Share
  • Пет стъпки да вбесиш келнер

    Любослава Русева
    снимки: Shutterstock 07 Декември 2009, 17:35

    Всеки, който ходи горе-долу редовно на ресторант, знае, че освен да обслужват, много сервитьори развиват професионални умения да дразнят клиентите.

    Share Tweet Pin it Share
  • Гражданинът К

    Мариета Ценова
    02 Декември 2009, 15:51

    Възрастният мъж влезе в сградата. Целият беше в сняг. Беше чакал около час на улицата за такси и накрая се прибра с една от онези туристически карети, с които разхождаха гостите на Ritz-Carlton Hotel из нощен Ню Йорк.

    Share Tweet Pin it Share
  • Сан Себастиан на клечка

    Нева Мичева
    02 Декември 2009, 15:47

    Увлечена от големите истории зад малките баски хапки пинчос, Нева Мичева потъва в градските спомени за мъже в сини гащeризони и гадае как се приготвя "лъх на зелен чай"

    Share Tweet Pin it Share
  • Мадрид: Докато смъртта не ги умири

    Албена Шкодрова
    02 Декември 2009, 15:42

    По 25 часа на ден, 365 дни в годината, Мадрид се е заклел да празнува. Живота.

    Share Tweet Pin it Share
  • Пейзаж, нарисуван с кафе

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 30 Октомври 2009, 17:40

    "Избери внимателно и след това се отдай на пълна наслада", препоръчва менюто на кафене "Ландтма". Това напътствие е полезно на всяка крачка във Виена

    Share Tweet Pin it Share
  • аРОМАт на кафе

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 30 Октомври 2009, 13:37

    Ако за австрийците кафенетата са места за общуване, за италианците те са нещо като човешки бензиностанции – помпи за адреналин, в които влизаш, колкото да заредиш дневната доза. Затова пък каква е тя!

    Share Tweet Pin it Share
  • Вечерята на Патрисия Кутюр

    Невена Панайотова, фотография Елена Спасова
    снимки: Елена Спасова 30 Октомври 2009, 13:14

    Пораснало дете на някогашни хипита, канадската журналистка донесе в България здравословното хранене и своя дял от концепцията на софийския ресторант CRU

    Share Tweet Pin it Share
  • Вкусът на Дунав

    текст и фотография Адриана Андреева
    снимки: Адриана Андреева 09 Октомври 2009, 15:50

    Русе е най-великолепният български град на река. Но на река ли е? Адриана Андреева търси изплъзващите се следи от речна (и рибна!) култура из неговите пазари, дворове, домашни кухни и крайбрежни ливади

    Share Tweet Pin it Share
  • М като Мъдеяда

    текст и фотография Марина Караконова и Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 02 Октомври 2009, 13:18

    Сиви пушеци се носят нагоре към синьото небе. Дворовете са зелени, пътят – прашен, а от саксиите преливат мушката в яркочервено и розово. От дърветата падат ябълки, удрят по ламарините на старички юго,

    Share Tweet Pin it Share
  • Тъй рече Xocolatl

    Бакхус
    01 Октомври 2009, 13:58

    Шоколадът заслужава по-почтително отношение от това да се използва вместо кал в спа процедури. Той е достоен да му се издигат храмове.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »