Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Какво да правите с черупките, костите и корубите на деликатеса пред вас? Ако не знаете - просто проявете здрав разум.
Първият мит, който се пропуква още сутринта, е, че американците ядат по много и лоша храна. В бучащото нюйоркско море от звуци, светлини и миризми бързо изплува култът към здравословното хранене.
Мнозина имат поне един ден в годината, в който им се иска да са Феран Адриа или макар за малко да заемат дясната му ръка, за да се завъртят виртуозно в кухнята и да приготвят най-магическия десерт, изработван някога в домашни условия.
С излизането си, авторитетният кулинарен пътеводител "Мишлен" 2008 предизвика тъга в Париж и триумф в Марсилия.
Неизбежно ще умрете, при това по-скоро рано (от ваша гледна точка), отколкото късно. Затова, постарайте се да преживеете своето парти на века. Ето шест примера на някои, които вече са го направили, и са останали в историята - за добро или лошо
Досега в "Кампания": "Допитване събра през 2007 г. 33 номинации за национален символ. Сред тях девет бяха на храна: баница; боб чорба; бяло саламурено сирене; кисело мляко; кюфте, кебапче; луканка; лютеница; питка с шарена сол; шопска салата. Тези изделия като че са обединени от трудността човек да ги открие с добро качество."
Под ски-пистите на Пирин Банско бавно се разраства в голям курортен град. Най-добрият начин да преглътнеш този преход е да го прекараш из добрите стари механи
Докато холандският свети Никола пълни чорапчета с канелени курабии, българският е с шаран в джоба
Tърсенето на курабийки, шоколад и сладкиши рязко нараства, а това автоматично отваря нуждата от нови идеи за вина.
Турските ресторанти често се оказват едно от онези места, в които човек съжалява, че няма няколко стомаха. Фино настроена смесица от арабско, персийско, тюркско, арменско и още сигурно дузина други влияния, турско-анадолската кухня съдържа толкова доведени до съвършенство рецепти, колкото готвачи някога са живели - придворни, домашни или каквито и да било други.
Магдалена Ран изследва как вечната пролет и космополитна общност от 7500 студенти са повлияли на кулинарния пейзаж в южния български град.
Ако Ирландия е свързвана с четирсетте нюанса на зеления цвят по земите си, Турция може спокойно да потърси национална идентичност в четирсетте традиционни начина за приготвяне на патладжани. От забъркването им в мезета, салати и зеленчукови пюрета, до вариациите в пълнежите им и божественото им смесване в имамбаялдъ, той е добра метафора на турската традиционна кухня.
Известна като земята на Петьофи, унгарската пуста е географската метафора на меланхолията. Невъзможно равна, тя е озвучавана само от поривите на вятъра, и от време на време - от тропота на коне. Дивеч, люти чушки и езда са единствените развлечения, а притегателната й сила е "самотата унгарска"
"Бакхус" продължава кампанията, с която се опитваме да издирим и насърчим производството на автентични български продукти, а също и да насочим общественото внимание към някои морални престъпления срещу тях.
Белгийска пивоварна се събра с колекция африканско и азиатско изкуство и копие на Махалото на Фуко. Всичко това - в Централния Балкан.
Храната в индийските ашрами трябва да е лека, прясна и силна. Благословена е, и не бива да се отказва.
Остър нож и средно изпечен къс телешко в чинията. Какво друго му трябва на човек? Да знае къде се предлагат най-добрите стекове в София
Ако Европа построи Вавилонската кула, Брюксел ще заеме панорамния ресторант. Площадката с малките, претъпкани маси ще се върти, сервитьори ще разнасят тежки бири и оранжеви раци, и ще звучат шансоните на Жак Брел
Речна риба, много гъби, а също рогатник, марудници и люто. От гледна точка на храната, Родопите са районът с най-изразена идентичност в България. Не само имената, но и ястията са действително регионални.
Един ресторант не би бил това, което е без шеф-готвача. Именно той вдъхва живот на всяка кухня, а кухнята е душата на ресторанта. Човекът, който стои зад успеха на Gourmet Club Classic, носителя на наградата "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal" за 2007 г. се казва Димо Димов.