С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

  • Удоволствия във въздуха по британски

    Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Еял Тахор - ресторантьор или дизайнер?

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 14:31

    Макар да признава, че в последно време рядко му се случва да ходи по ресторанти, защото няма време, Еял Тахор има много ясен поглед към процесите в ресторантьорството у нас. Освен, че е собственик на заведения като "Да Види", "Анет" и "Дани’с" името му стои зад повече от 20 проекта, сред които Olive’s и Spaghetti Company, само че като дизайнер и автор на концепцията. Една съботна сутрин израелският ресторантьор и дизайнер Еял Тахор отдели време за разговор с "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Леополдо Джерборе: "Ако работата в ресторанта не ти носи наслада, по-добре не я върши"

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 14:28

    Леополдо Джерборе е собственик на семейния ресторант Aux Routiers във Вале д’Аоста. Леополдо е човек, който много добре знае какво и как е постигнал и с радост споделя опита си. Той иска клиенти му да се чувстват като гости в ресторанта му, но държи да знаят, че домакинът е той и ако например е решил да постави някоя маса на определено място, това означава, че за него то е най-доброто. Леополдо Джерборе преподава и води различни курсове за начална подготовка на готвачи, както и майсторски класове. В момента е сред най-търсените и ценени готвачи в Италия като взима участие в различни инициативи за представяне на италианското кулинарно изкуство по света. Именно с тази цел той бе в София и разказа пред "Бакхус" за себе си.

    Share Tweet Pin it Share
  • Летен следобед на Ситняковския пазар

    Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:16

    Share Tweet Pin it Share
  • Да похапнеш в Япония

    Емил Коралов
    01 Септември 2007, 14:09

    Целта на неотдавнашното ми пътуване до Япония съвсем не беше свързана с опознаване на японските кулинарни традиции и ресторанти. Поводът беше друг, но ясно е, че по време на двуседмичния ми престой трябваше да се храня. Посетих десетина ресторанта в средната част на Япония, в района на Нагоя, които ми дадоха идея какво да очаквам, ако отида там на кулинарен туризъм. За радост, някои от ресторантите бяха истински шедьоври.

    Share Tweet Pin it Share
  • Къде вечерят ангелите

    Екатерина Геловска
    05 Юли 2007, 19:41

    Share Tweet Pin it Share
  • Николай Боруков - шеф-готвач и мениджър на ресторант "Фадо" в Пловдив

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:33

    Ники Боруков е едно от най-приятните изключения, което някак изпъква на иначе сивкавия фон на българското ресторантьорство. Защото, за да превърнеш един ресторант, разположен в индустриалната зона на Пловдив, в храм на кулинарията, се иска нещо повече от умение да готвиш. Може би точните думи тук са страст и упоритост. При това в големи дози. Ники е самоук, никога не е учил готварство в школа. Всичко се случва много случайно, в казармата, където го разпределят в кухнята и там той открива истинското си призвание. После готви в първия италиански ресторант в Пловдив и научава основата от неговия собственик - италианеца Рафаеле. Следва четене на много книги, после няколко други ресторанта, за да попадне най-накрая във "Фадо", където той е практически всичко - и готвач, и доставчик, и мениджър. Ники Боруков споделя, че всеки ден ходи на пазара, за да си избира сам продуктите, а с клиентите си е на "ти", като в едно голямо семейство. От известно време той е член и на Българската асоциация на професионалните готвачи.

    Share Tweet Pin it Share
  • За града, ресторантите и тяхната публика

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 19:19

    Поканихме на разговор трима утвърдени пловдивски ресторантьори: Иво Проданов - собственик на "Хемингуей" и "Скадарлия", Николай Боруков - мениджър и шеф-готвач на "Фадо" и Георги Ташев - собственик на "Хеброс", който стана и наш домакин. Те споделиха пред нас своите виждания за състоянието на ресторантите и кулинарията в своя град, както и за вкусовете на публиката. Изразихме някои негативни впечатления от средното ниво на храната в заведенията, а също и недоумението ни от оскъдицата на добри ресторанти в такова изключително място като Стария град. И мнението, че класните ресторанти в Пловдив са наистина твърде малко. Все пак това е град на панаири, бизнесът се развива и идват все повече чужденци. А има и богати пловдивчани, които пътуват.

    Share Tweet Pin it Share
  • Носталгия и възраждане сред тепетата

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 19:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Салата с име на римски император

    Веселина Маринова
    05 Юли 2007, 18:27

    Share Tweet Pin it Share
  • Пловдивски кръчми от стария албум

    Атанас Танев, Мимо Райчев
    05 Юли 2007, 18:23

    Share Tweet Pin it Share
  • La Pergola – съвършенство по италиански

    Жоро Иванов, шеф-готвач на българското посолство в Рим и на Грандхотел "София"
    05 Юли 2007, 13:59

    Share Tweet Pin it Share
  • Патрик Вербрюге: "Добре да се храним, добре да пием и добре да се обичаме"

    Любомир Бояджиев
    05 Юли 2007, 13:50

    Какво е общото между Hyatt, InterContinental, Le Meridien, Relais & Châteaux, Marriott и Sun International? Това, че в ресторантите на тези прочути хотелиерски вериги е работил белгийският готвач Патрик Вербрюге, който в момента е екзекютив шеф на Кемпински в Златни пясъци. Разговорът с човек като него може да бъде сравнен с докосването до една жива енциклопедия. Няма да е пресилено, ако кажем, че Патрик Вербрюге е обиколил кажи-речи целия свят и притежава умението да се отнася с уважение и по изключително човешки начин към хората около себе си. Работил е с представители на най-различни култури, но винаги е бил верен последовател на класическата френска кулинарна традиция и не се разделя с готварската книга на Огюст Ескофие, превърнала се в истинска реликва заради многото пожелания и посвещения, изписани по нея от прочути личности, с които се е срещал. Патрик Вербрюге, който е амбасадор на «Ордена на 33-мата белгийски готвачи» (Ordre des 33 Maîtres-Queux de Belgique) и е носител на кралско отличие за заслуги, бе така любезен и отдели време за среща с екипа на "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Легендата марципан

    "Бакхус"
    01 Май 2007, 13:53

    Share Tweet Pin it Share
  • Велин Великов, шеф-готвач на "Мусала палас" във Варна

    Веселина Маринова
    01 Май 2007, 13:07

    Share Tweet Pin it Share
  • Съкровищата на Истрия

    Ани Крумова
    снимки: Arno Senoner, Unsplash 01 Май 2007, 12:47

    Share Tweet Pin it Share
  • Монреал - кулинарен пътеводител

    Лили Големинова
    01 Април 2007, 15:40

    Share Tweet Pin it Share
  • Сферификацията

    "Бакхус"
    01 Април 2007, 11:01

    по материали от специализирания печат и интернет страницата www.elbulli.com

    Share Tweet Pin it Share
  • Алесандро Рошоли: "Тайната е във всеотдайността"

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 18:13

    В центъра на Рим, около площад Campo dei Fiori кварталният дух е непокътнат. Хората се познават, пият кафе навън по любимите си кафенета и две-три поколения от едно семейство купуват хляб от една и съща фурна... Roscioli - от името на една от най-старите фурни в Италия не само ти замирисва на току-що изпечен хляб. Roscioli е и синоним на най-доброто от великата традиция и култура на хранене в една от люлките на средиземноморската цивилизация. Защото Алесандро Рошоли, освен наследник заедно с брат си и сестра си на старата фурна Roscioli, е и собственик на един от онези магазини за най-качествени сирена, прошуто и вина, в които храната и виното са като редки бижута. И ресторант, пак там, в магазина, който е отправна точка в кулинарията не само на Вечния град, ами на цяла Италия - интересно и нестандартно място, където може да се опитат невероятни ястия и вина. Срещнахме се с г-н Рошоли в La Capannina, където той гостуваше на главния мениджър, г-жа Жана Банкова и консултираше екипа на ресторантите относно печенето на хляб. Показаха ми току-що изпечен pane caserecho (домашен хляб): голям, кръгъл, с примамливо напукана кора - такъв хляб е добре да се държи далеч от очите на диетиците.

    Share Tweet Pin it Share
  • Виктор Ангелов, Ивайло Петков и Евгени Ганчев - ресторант Chef's, Пасарел

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 18:07

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »