Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Макар да признава, че в последно време рядко му се случва да ходи по ресторанти, защото няма време, Еял Тахор има много ясен поглед към процесите в ресторантьорството у нас. Освен, че е собственик на заведения като "Да Види", "Анет" и "Дани’с" името му стои зад повече от 20 проекта, сред които Olive’s и Spaghetti Company, само че като дизайнер и автор на концепцията. Една съботна сутрин израелският ресторантьор и дизайнер Еял Тахор отдели време за разговор с "Бакхус".
Леополдо Джерборе е собственик на семейния ресторант Aux Routiers във Вале д’Аоста. Леополдо е човек, който много добре знае какво и как е постигнал и с радост споделя опита си. Той иска клиенти му да се чувстват като гости в ресторанта му, но държи да знаят, че домакинът е той и ако например е решил да постави някоя маса на определено място, това означава, че за него то е най-доброто. Леополдо Джерборе преподава и води различни курсове за начална подготовка на готвачи, както и майсторски класове. В момента е сред най-търсените и ценени готвачи в Италия като взима участие в различни инициативи за представяне на италианското кулинарно изкуство по света. Именно с тази цел той бе в София и разказа пред "Бакхус" за себе си.
Целта на неотдавнашното ми пътуване до Япония съвсем не беше свързана с опознаване на японските кулинарни традиции и ресторанти. Поводът беше друг, но ясно е, че по време на двуседмичния ми престой трябваше да се храня. Посетих десетина ресторанта в средната част на Япония, в района на Нагоя, които ми дадоха идея какво да очаквам, ако отида там на кулинарен туризъм. За радост, някои от ресторантите бяха истински шедьоври.
Ники Боруков е едно от най-приятните изключения, което някак изпъква на иначе сивкавия фон на българското ресторантьорство. Защото, за да превърнеш един ресторант, разположен в индустриалната зона на Пловдив, в храм на кулинарията, се иска нещо повече от умение да готвиш. Може би точните думи тук са страст и упоритост. При това в големи дози. Ники е самоук, никога не е учил готварство в школа. Всичко се случва много случайно, в казармата, където го разпределят в кухнята и там той открива истинското си призвание. После готви в първия италиански ресторант в Пловдив и научава основата от неговия собственик - италианеца Рафаеле. Следва четене на много книги, после няколко други ресторанта, за да попадне най-накрая във "Фадо", където той е практически всичко - и готвач, и доставчик, и мениджър. Ники Боруков споделя, че всеки ден ходи на пазара, за да си избира сам продуктите, а с клиентите си е на "ти", като в едно голямо семейство. От известно време той е член и на Българската асоциация на професионалните готвачи.
Поканихме на разговор трима утвърдени пловдивски ресторантьори: Иво Проданов - собственик на "Хемингуей" и "Скадарлия", Николай Боруков - мениджър и шеф-готвач на "Фадо" и Георги Ташев - собственик на "Хеброс", който стана и наш домакин. Те споделиха пред нас своите виждания за състоянието на ресторантите и кулинарията в своя град, както и за вкусовете на публиката. Изразихме някои негативни впечатления от средното ниво на храната в заведенията, а също и недоумението ни от оскъдицата на добри ресторанти в такова изключително място като Стария град. И мнението, че класните ресторанти в Пловдив са наистина твърде малко. Все пак това е град на панаири, бизнесът се развива и идват все повече чужденци. А има и богати пловдивчани, които пътуват.
Какво е общото между Hyatt, InterContinental, Le Meridien, Relais & Châteaux, Marriott и Sun International? Това, че в ресторантите на тези прочути хотелиерски вериги е работил белгийският готвач Патрик Вербрюге, който в момента е екзекютив шеф на Кемпински в Златни пясъци. Разговорът с човек като него може да бъде сравнен с докосването до една жива енциклопедия. Няма да е пресилено, ако кажем, че Патрик Вербрюге е обиколил кажи-речи целия свят и притежава умението да се отнася с уважение и по изключително човешки начин към хората около себе си. Работил е с представители на най-различни култури, но винаги е бил верен последовател на класическата френска кулинарна традиция и не се разделя с готварската книга на Огюст Ескофие, превърнала се в истинска реликва заради многото пожелания и посвещения, изписани по нея от прочути личности, с които се е срещал. Патрик Вербрюге, който е амбасадор на «Ордена на 33-мата белгийски готвачи» (Ordre des 33 Maîtres-Queux de Belgique) и е носител на кралско отличие за заслуги, бе така любезен и отдели време за среща с екипа на "Бакхус".
по материали от специализирания печат и интернет страницата www.elbulli.com
В центъра на Рим, около площад Campo dei Fiori кварталният дух е непокътнат. Хората се познават, пият кафе навън по любимите си кафенета и две-три поколения от едно семейство купуват хляб от една и съща фурна... Roscioli - от името на една от най-старите фурни в Италия не само ти замирисва на току-що изпечен хляб. Roscioli е и синоним на най-доброто от великата традиция и култура на хранене в една от люлките на средиземноморската цивилизация. Защото Алесандро Рошоли, освен наследник заедно с брат си и сестра си на старата фурна Roscioli, е и собственик на един от онези магазини за най-качествени сирена, прошуто и вина, в които храната и виното са като редки бижута. И ресторант, пак там, в магазина, който е отправна точка в кулинарията не само на Вечния град, ами на цяла Италия - интересно и нестандартно място, където може да се опитат невероятни ястия и вина. Срещнахме се с г-н Рошоли в La Capannina, където той гостуваше на главния мениджър, г-жа Жана Банкова и консултираше екипа на ресторантите относно печенето на хляб. Показаха ми току-що изпечен pane caserecho (домашен хляб): голям, кръгъл, с примамливо напукана кора - такъв хляб е добре да се държи далеч от очите на диетиците.