Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Защо Котор? Защото това е може би най-магическото място на Балканите - мистично, едновременно южно и сурово, с планина, която стремително пада в морето, църкви по островите, меланхоличен стар град и смесица от балканска и средиземноморска кухня, а и история и нрави. През май още няма туристи, водата във фиорда е хладна, но камъчетата по плажовете му се напичат от слънцето и по бреговете му през май цвърчат агнета на шиш. Освен това цените все още са поносими, а в съседната Будва има карнавал.
Защо Ловеч? Защото е пълен с изгледи като за пощенски картички, тих е, и е разположен под планинско възвишение, което през цялото време ви напомня, че сте близо до природата. Май е сред най-красивите месеци в този великолепен и много български град, тъй като градините на къщите вече започват да се засенчват от листата на дърветата и малко удоволствия могат да се сравнят с обяд на дървена маса в някоя от тях. Потъвате в блажен ленив следобед в зеленината на Вароша и се отдавате на пълно безгрижие, пазени от крепостна стена, Васил Левски и Стара Планина.
Защо Балчик? Защото цъфналите червени лалета и макове срещу тъмносиния фон на водата са запомняща се гледка и защото след зимата няма нищо по-освежаващо от малко слънце и солени пръски по лицето на брега на морето. Разположен по склоновете на белите Балчишки скали, градът не е толкова обезобразен от масивното строителство, което унищожи някои от чаровните градчета по южното ни крайбрежие. Освен това Балчик е отлична отправна точка за кратка разходка до места като Калиакра, Яйлата или ресторантите около мидената ферма Дълбока. Нарастващо популярен сред румънските туристи, градът придоби и малко по-космополитен характер, а по празниците движението на моменти е направо на тълпи.
Защо Льовен? Защото през април там настъпва мълниеносна пролет, небето над бързите облаци става бистро-синьо, цветя заливат тротоарите и студентите започват да обикалят с велосипедите си без шапки и шалове, да сядат по "терасите" по площадите и да пият плодова бира. Възникнал около най-стария, основан преди 600 години, белгийски университет, Льовен е нещо като Оксфорд на Белгия. 30 км на изток от Брюксел, достъпен за 15 минути от Bruxelles Central с влак, това е един от най-младите и с най-бохемска атмосфера градове на Фламандия. Когато през 1968 г двете големи етнически групи решават да си поделят територията на страната и Льовен остава във фламандски ръце, валонците до такава степен са разстроени, че решават да построят алтернативен свой град - Льовен-ла-Нов, на 20 км югоизточно от Брюксел и да пресъздадат там своя половина от университета (включително отнасяйки половината от заглавията в библиотеката!) Все пак, за тяхно голямо съжаление фламандският Льовен остава верният избор за всеки бохем.
Лозя и изби под обсада. Реколти, пропаднали заради бомбардировки. Винари, арестувани за шпионаж. Да правиш вино в Ливан иска повече от познания по енология.
Монументален memento mori, римските руини в долината Бекаа напомнят откъде тръгва историята на виното. А и тази на църквата "Света София" в Константинопол.
Пет ресторанта, с които да преоткриете най-близкия до София мегаполис.
Ако е в града през февруари, човек има сериозен шанс да обядва до Джак Никълсън или Пенелопе Крус. Стига да успее да си пробие път до маса в някой от любимите на кинаджиите от Берлинале ресторанти.
Да хванеш самолета, за да се нахраниш на някое ултраспециално място, не е нещо, което повечето от нас правят. Няма спор, че това е скъпо удоволствие и няма как да се превърне в ежедневие. Но може би точно това му е хубавото.
Известна като земята на Петьофи, унгарската пуста е географската метафора на меланхолията. Невъзможно равна, тя е озвучавана само от поривите на вятъра, и от време на време - от тропота на коне. Дивеч, люти чушки и езда са единствените развлечения, а притегателната й сила е "самотата унгарска"
Ако Европа построи Вавилонската кула, Брюксел ще заеме панорамния ресторант. Площадката с малките, претъпкани маси ще се върти, сервитьори ще разнасят тежки бири и оранжеви раци, и ще звучат шансоните на Жак Брел
Докато обикаля пазарите на Южна Франция, Албена Шкодрова открива неортодоксални практики как да се отървеш от излишното вино
С невъобразимото си разнообразие от сирена този район на Южна Франция предлага върховно гурме преживяване. Стига да знае кое какво е, човек може да намери десетки видове ароматни непастьоризирани млечни продукти - от тези, които по никакъв начин вече не могат да проникнат до супермаркетите на страните в Европейския съюз, а са сред емблемите на френската кухня.