С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

  • О! Котор

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 16 Май 2009, 15:29

    Защо Котор? Защото това е може би най-магическото място на Балканите - мистично, едновременно южно и сурово, с планина, която стремително пада в морето, църкви по островите, меланхоличен стар град и смесица от балканска и средиземноморска кухня, а и история и нрави. През май още няма туристи, водата във фиорда е хладна, но камъчетата по плажовете му се напичат от слънцето и по бреговете му през май цвърчат агнета на шиш. Освен това цените все още са поносими, а в съседната Будва има карнавал.

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Ловеч

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 07 Май 2009, 17:04

    Защо Ловеч? Защото е пълен с изгледи като за пощенски картички, тих е, и е разположен под планинско възвишение, което през цялото време ви напомня, че сте близо до природата. Май е сред най-красивите месеци в този великолепен и много български град, тъй като градините на къщите вече започват да се засенчват от листата на дърветата и малко удоволствия могат да се сравнят с обяд на дървена маса в някоя от тях. Потъвате в блажен ленив следобед в зеленината на Вароша и се отдавате на пълно безгрижие, пазени от крепостна стена, Васил Левски и Стара Планина.

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Балчик

    Текст Ваня Райнова, фотография Светослав Стоянов
    снимки: Бакхус 18 Април 2009, 20:04

    Защо Балчик? Защото цъфналите червени лалета и макове срещу тъмносиния фон на водата са запомняща се гледка и защото след зимата няма нищо по-освежаващо от малко слънце и солени пръски по лицето на брега на морето. Разположен по склоновете на белите Балчишки скали, градът не е толкова обезобразен от масивното строителство, което унищожи някои от чаровните градчета по южното ни крайбрежие. Освен това Балчик е отлична отправна точка за кратка разходка до места като Калиакра, Яйлата или ресторантите около мидената ферма Дълбока. Нарастващо популярен сред румънските туристи, градът придоби и малко по-космополитен характер, а по празниците движението на моменти е направо на тълпи.

    Share Tweet Pin it Share
  • О, Льовен!

    Текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 18 Април 2009, 20:00

    Защо Льовен? Защото през април там настъпва мълниеносна пролет, небето над бързите облаци става бистро-синьо, цветя заливат тротоарите и студентите започват да обикалят с велосипедите си без шапки и шалове, да сядат по "терасите" по площадите и да пият плодова бира. Възникнал около най-стария, основан преди 600 години, белгийски университет, Льовен е нещо като Оксфорд на Белгия. 30 км на изток от Брюксел, достъпен за 15 минути от Bruxelles Central с влак, това е един от най-младите и с най-бохемска атмосфера градове на Фламандия. Когато през 1968 г двете големи етнически групи решават да си поделят територията на страната и Льовен остава във фламандски ръце, валонците до такава степен са разстроени, че решават да построят алтернативен свой град - Льовен-ла-Нов, на 20 км югоизточно от Брюксел и да пресъздадат там своя половина от университета (включително отнасяйки половината от заглавията в библиотеката!) Все пак, за тяхно голямо съжаление фламандският Льовен остава верният избор за всеки бохем.

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино от фронта

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 18 Април 2009, 19:54

    Лозя и изби под обсада. Реколти, пропаднали заради бомбардировки. Винари, арестувани за шпионаж. Да правиш вино в Ливан иска повече от познания по енология.

    Share Tweet Pin it Share
  • Някога в Баалбек

    Текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 18 Април 2009, 19:15

    Монументален memento mori, римските руини в долината Бекаа напомнят откъде тръгва историята на виното. А и тази на църквата "Света София" в Константинопол.

    Share Tweet Pin it Share
  • Истанбул от птичи поглед

    Албена Шкодрова
    05 Март 2009, 16:42

    Пет ресторанта, с които да преоткриете най-близкия до София мегаполис.

    Share Tweet Pin it Share
  • Willkommen в голямото кабаре на Берлин

    Веселина Маринова
    09 Февруари 2009, 13:42

    Ако е в града през февруари, човек има сериозен шанс да обядва до Джак Никълсън или Пенелопе Крус. Стига да успее да си пробие път до маса в някой от любимите на кинаджиите от Берлинале ресторанти.

    Share Tweet Pin it Share
  • 4 "Мишлен" ресторанта на 4 часа от София

    Албена Шкодрова
    снимки: - 01 Декември 2008, 13:09

    Да хванеш самолета, за да се нахраниш на някое ултраспециално място, не е нещо, което повечето от нас правят. Няма спор, че това е скъпо удоволствие и няма как да се превърне в ежедневие. Но може би точно това му е хубавото.

    Share Tweet Pin it Share
  • На коне из Кишкуншаг

    Веселина Маринова
    30 Октомври 2008, 10:02

    Известна като земята на Петьофи, унгарската пуста е географската метафора на меланхолията. Невъзможно равна, тя е озвучавана само от поривите на вятъра, и от време на време - от тропота на коне. Дивеч, люти чушки и езда са единствените развлечения, а притегателната й сила е "самотата унгарска"

    Share Tweet Pin it Share
  • Bruxelles bruxellait

    Албена Шкодрова
    25 Септември 2008, 16:18

    Ако Европа построи Вавилонската кула, Брюксел ще заеме панорамния ресторант. Площадката с малките, претъпкани маси ще се върти, сервитьори ще разнасят тежки бири и оранжеви раци, и ще звучат шансоните на Жак Брел

    Share Tweet Pin it Share
  • От чаша вино и биковете им политат

    Албена Шкодрова
    03 Септември 2008, 11:07

    Докато обикаля пазарите на Южна Франция, Албена Шкодрова открива неортодоксални практики как да се отървеш от излишното вино

    Share Tweet Pin it Share
  • Сирената на Ардеш

    Албена Шкодрова
    29 Август 2008, 15:42

    С невъобразимото си разнообразие от сирена този район на Южна Франция предлага върховно гурме преживяване. Стига да знае кое какво е, човек може да намери десетки видове ароматни непастьоризирани млечни продукти - от тези, които по никакъв начин вече не могат да проникнат до супермаркетите на страните в Европейския съюз, а са сред емблемите на френската кухня.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »