С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Места

  • Ресторант Еврокитай

    Албена Шкодрова
    19 Февруари 2010, 10:22

    Китайската кухня в Европа е аналог на американския текс-мекс: в Китай не са и чували за някои от рецептите, готвени на Стария континент

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Костенковци

    Марина Караконова
    снимки: Явор Стефанов 07 Декември 2009, 17:38

    Защо Костенковци? В близост до Етъра, Боженци и Арбанаси, Костенковци притежава красотата на старинните севернобалкански села, без да е засегнато от масовия туризъм и да се е превърнало в етно резерват. То е мястото, където човек може да намери тишина, красива природа, топли къщи и евентуално - истински снежни преспи.

    Share Tweet Pin it Share
  • O! Сибиу

    Мария Абаджиева
    02 Декември 2009, 15:58

    Заради своя магнетизъм и характер Сибиу през 2004 г. е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а през 2007 г. заедно с Люксембург е избран за културна столица на Европа.

    Share Tweet Pin it Share
  • Един живот така приятен

    Албена Шкодрова
    02 Декември 2009, 14:21

    София, Истанбул, Виена, Лисабон или Рим - декември е месец, в който Европа излиза във ваканция специално за да се отдаде на малките радости на живота. В дългите нощи светлините на градовете осветяват като в изящни камеи повтарящи се от древността сцени - хора, взрени в удоволствията на своите дни

    Share Tweet Pin it Share
  • аРОМАт на кафе

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 30 Октомври 2009, 13:37

    Ако за австрийците кафенетата са места за общуване, за италианците те са нещо като човешки бензиностанции – помпи за адреналин, в които влизаш, колкото да заредиш дневната доза. Затова пък каква е тя!

    Share Tweet Pin it Share
  • "Гарсон, едно кайве, моля!"

    текст Невена Панайотова, илюстрации - Общински музей "Стара София" и www.lostbulgaria.com
    снимки: www.lostbulgaria.com 30 Октомври 2009, 13:23

    Без историческите кафенета на София Йовков и "Тютюн" щяха да са различни, а литературния кръг "Мисъл" може би изобщо нямаше да го има

    Share Tweet Pin it Share
  • Вкусът на Дунав

    текст и фотография Адриана Андреева
    снимки: Адриана Андреева 09 Октомври 2009, 15:50

    Русе е най-великолепният български град на река. Но на река ли е? Адриана Андреева търси изплъзващите се следи от речна (и рибна!) култура из неговите пазари, дворове, домашни кухни и крайбрежни ливади

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Гран Орну

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 02 Септември 2009, 14:38

    Да посетите изоставено миньорско селище, вместо да се излежавате на нагорещения плаж с крака, потопени в хладки морски вълни, може да ви се види ексцентрично. Но ако мината е Гран Орну, може и да не съжалявате.

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Албена

    текст и фотография Росица Илиева
    снимки: Росица Илиева 01 Септември 2009, 14:30

    Защо Албена? Защото нищо не може да се сравни с глътка познат черноморски въздух, водата по това време е чай, а септемврийското слънце не пари.

    Share Tweet Pin it Share
  • Вечеря на Виенското колело

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 15 Юни 2009, 23:19

    Пратерът е основан не като лунапарк, а като място за веселие. А във Виена – и преди, и сега, това означава продължително ядене и пиене, съпроводено от оживени разговори. Атракциите... те трябва да са смайващи. Иначе едва ли ще отвлекат чието и да е внимание от приятния обяд.

    Share Tweet Pin it Share
  • коВАРНА ГУРМЕ клопка

    текст Спас Спасов, илюстрация Чавдар Гюзелев
    снимки: Чавдар Гюзелев 05 Юни 2009, 01:18

    Славата разваля само онези, които не я заслужават. Варна, която взе настойчиво да оглавява класациите за най-добър за живеене град в България, явно не е в тази група. От месец на месец тя се усъвършенства, и ресторантите й започнаха сериозно да застрашават с класата, многообразието и броя си първенството, което досега държеше София.

    Share Tweet Pin it Share
  • СОЛун И ПИПЕР

    Албена Шкодрова
    снимки: Чавдар Гюзелев и Емил Кожухаров 16 Май 2009, 15:49

    Сутрин в почивните дни на крайбрежната улица на Солун се разиграват еднообразни сценки: търсещи чужда среда българи се натъкват на тълпа други българи със същите намерения, прехвърчат леки искри на досада. От късна есен до ранно лято тук българската реч се чува едва ли не по-често от гръцката. Дежурна дестинация за уикенди и малки ваканции, градът привлича с морето, с по-мекия си климат, с приятната си градска оживеност, с умерените си цени и с различната си храна.

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Котор

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 16 Май 2009, 15:29

    Защо Котор? Защото това е може би най-магическото място на Балканите - мистично, едновременно южно и сурово, с планина, която стремително пада в морето, църкви по островите, меланхоличен стар град и смесица от балканска и средиземноморска кухня, а и история и нрави. През май още няма туристи, водата във фиорда е хладна, но камъчетата по плажовете му се напичат от слънцето и по бреговете му през май цвърчат агнета на шиш. Освен това цените все още са поносими, а в съседната Будва има карнавал.

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Ловеч

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 07 Май 2009, 17:04

    Защо Ловеч? Защото е пълен с изгледи като за пощенски картички, тих е, и е разположен под планинско възвишение, което през цялото време ви напомня, че сте близо до природата. Май е сред най-красивите месеци в този великолепен и много български град, тъй като градините на къщите вече започват да се засенчват от листата на дърветата и малко удоволствия могат да се сравнят с обяд на дървена маса в някоя от тях. Потъвате в блажен ленив следобед в зеленината на Вароша и се отдавате на пълно безгрижие, пазени от крепостна стена, Васил Левски и Стара Планина.

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Балчик

    Текст Ваня Райнова, фотография Светослав Стоянов
    снимки: Бакхус 18 Април 2009, 20:04

    Защо Балчик? Защото цъфналите червени лалета и макове срещу тъмносиния фон на водата са запомняща се гледка и защото след зимата няма нищо по-освежаващо от малко слънце и солени пръски по лицето на брега на морето. Разположен по склоновете на белите Балчишки скали, градът не е толкова обезобразен от масивното строителство, което унищожи някои от чаровните градчета по южното ни крайбрежие. Освен това Балчик е отлична отправна точка за кратка разходка до места като Калиакра, Яйлата или ресторантите около мидената ферма Дълбока. Нарастващо популярен сред румънските туристи, градът придоби и малко по-космополитен характер, а по празниците движението на моменти е направо на тълпи.

    Share Tweet Pin it Share
  • О, Льовен!

    Текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 18 Април 2009, 20:00

    Защо Льовен? Защото през април там настъпва мълниеносна пролет, небето над бързите облаци става бистро-синьо, цветя заливат тротоарите и студентите започват да обикалят с велосипедите си без шапки и шалове, да сядат по "терасите" по площадите и да пият плодова бира. Възникнал около най-стария, основан преди 600 години, белгийски университет, Льовен е нещо като Оксфорд на Белгия. 30 км на изток от Брюксел, достъпен за 15 минути от Bruxelles Central с влак, това е един от най-младите и с най-бохемска атмосфера градове на Фламандия. Когато през 1968 г двете големи етнически групи решават да си поделят територията на страната и Льовен остава във фламандски ръце, валонците до такава степен са разстроени, че решават да построят алтернативен свой град - Льовен-ла-Нов, на 20 км югоизточно от Брюксел и да пресъздадат там своя половина от университета (включително отнасяйки половината от заглавията в библиотеката!) Все пак, за тяхно голямо съжаление фламандският Льовен остава верният избор за всеки бохем.

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино от фронта

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 18 Април 2009, 19:54

    Лозя и изби под обсада. Реколти, пропаднали заради бомбардировки. Винари, арестувани за шпионаж. Да правиш вино в Ливан иска повече от познания по енология.

    Share Tweet Pin it Share
  • Някога в Баалбек

    Текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 18 Април 2009, 19:15

    Монументален memento mori, римските руини в долината Бекаа напомнят откъде тръгва историята на виното. А и тази на църквата "Света София" в Константинопол.

    Share Tweet Pin it Share
  • Истанбул от птичи поглед

    Албена Шкодрова
    05 Март 2009, 16:42

    Пет ресторанта, с които да преоткриете най-близкия до София мегаполис.

    Share Tweet Pin it Share
  • Willkommen в голямото кабаре на Берлин

    Веселина Маринова
    09 Февруари 2009, 13:42

    Ако е в града през февруари, човек има сериозен шанс да обядва до Джак Никълсън или Пенелопе Крус. Стига да успее да си пробие път до маса в някой от любимите на кинаджиите от Берлинале ресторанти.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »