Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Ново изследване на шотландски психолози доказва, че вкусът на виното се променя под въздействието на музика. Парчетата на музиканти като Джими Хендрикс или Ролинг Стоунс са подходящи за едно мощно каберне совиньон, докато за любителите на операта по-добрият избор е сира. Според авторите на откритието, то е от голямо значение не само за приложната психология, но и за ресторантьорския бизнес.
Въпреки застоя в икономиката, консумацията на вино в САЩ за 14та година подред отбелязва покачване. През 2007 г. американците за пръв път са изпили повече вино от италианците.
Финансовото министерство на САЩ в лицето на агенцията отговаряща за акцизите и търговията с алкохол и тютюневи изделия TTB удължи с две седмици срока, в който италианските производителите на Брунело ди Монталчино трябва да докажат, че за производството на виното са използвали единствено и само грозде от сорта санджовезе.
Бернхард От е синоним на монументалност -собствена и на вината си -високо ценена от международната винена сцена. Австрийското списание "Фалстаф" реши да отдаде своята почит на симпатичния епикуреец и важен посланик на австрийското вино, обявявайки го за "Енолог на годината 2008".
HRC International и Висше училище "Международен Колеж" създадоха нова кулинарна академия в Добрич.
На 16 май в Напа вали на 94 годишна възраст почина най-влиятелната личност в калифорнийското винарство Робърт Мондави. Известен като "бащата на Напа", той е човекът, проправил пътя към суперкабернетата от Калифорния, които смайват света през 70-те и 80-те години на миналия век.
Световното потребление на вино през 2007 възлиза на около 240 млн хектолитра, съобщиха от Международната организация на лозата и виното (OIV). Данните сочат известно затишие в търсенето, като ръстът остава умерен - около 1,5 млн хл годишно.
Французите са решили да подобрят вкуса на училищната храна и хич не си поплюват. Обърнали са се към шеф-готвач, който прави мекици с течен азот, течни баници, и е известен с деконструкцията на лангуста. Ако британските ученици, които отхвърлиха подобряването на тяхната храна под отговорността на Джейми Оливър и накараха майките си да им внесат хамбургери и "фиш енд чипс" през главния вход на училището, са си мислели, че са в кофти положение, трябва да видят Тиери Маркс, натоварен да въведе истинска nouvelle cuisine във френските училищни столове.
На 17 май в Кемпински хотел Зографски 31 участници започнаха борбата за титлата за най-добър сомелиер на Европа за 2008. В първия тур те дегустираха два вида вина и три вида спиртни напитки.
Тази седмица, в четвъртък и петък - 15 и 16 май, в павилион 18 на Международния панаир в Пловдив ще се проведе първия Кулинарен национален конкурс "Отбор на годината 2008", организиран от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ).
От 15 до 20 май в софийския хотел "Кемпински Зографски" ще се проведе конкурсът "Сомелиер на Европа 2008" и Генералната асамблея на ASI (Международната асоциация по сомелиерство). Организацията е създадена през 1969 г. във Франция и има за цел да развива и усъвършенства професията сомелиер. На всеки три години организира в различна държава международен конкурс "Най-добър сомелиер на света", а на всеки две години - "Сомелиер на Европа". Сега за пръв път това състезание ще се проведе извън Франция!
На първото издание на WineCreator - новосъздаден международен форум на винари и винени журналисти, Джансиз Робинсън нарече винените критици "паразити" и ги прикани да бъдат по-скромни и честни.
Британското специализирано издание "Restaurant" публикува за седми пореден път дългоочакваната класация на 50-те най-добри ресторанта в света. Тази класация се смята за най-авторитетната в областта и в съставянето й участват журналисти, ресторантьорски критици, издатели и коментатори, представляващи конкретни региони.
Започват снимките на филм, който ще разказва живота на прочутия винен гуру Робърт Паркър, съобщи професионалният сайт за вино decanter.com. Биографичният филм е с работно заглавие The First Emperor ("Първият император") и ще разказва за живота на прочутия американски винен критик, който със своята система на оценяване изцяло размести световната винена конюнктура, и най-вече оспори първенството на френските вина. "Историята е за това как едно провинциално момче от Америка се превръща в най-влиятелната личност в света на виното. Този човек наистина може да бъде наречен император!", казва един от продуцентите на филма.
Ново риалити шоу пуска в ефир американската фирма Doc City Productions – The Wine Maker или "Винарят". Вдъхновени от успехите на други професионални риалити-шоута, като The Apprentice ("Стажантът") на NBC, The Amazing Race ("Голямото надбягване") на CBS, "Frontier House" ("Къща на границата") на PBS и "Top Chef" ("Топ шеф-готвач") на Bravo, момчетата от Doc City си помислили защо пък да не си направят вино на живо.
Едва ли има някой, който да не е чувал за пивоварските традиции на Словакия. Със сигурност обаче са по-малко онези, които имат представа от словашките вина. Географското положение на страната определя и характера на местните вина, които се произвеждат от сортове познати и в съседните Австрия и Унгария.
Давиде Скабин, италиански шеф-готвач начело на ресторант Combal.Zero в Риволи край Торино, е известен с ексцентричната си кухня, в която присъстват ястия като кибер яйце, виртуални стриди или млечен шейк от гъши дроб. Смятан едновременно за откачен учен, артист и кулинарен лудетина, Скабин разбива на пух и прах италианските норми. Определящи за провокативната му кухня са стремежът към съвършенство на вкуса и желанието клиентът да изпита истинско удоволствие. За да го постигне, Скабин прави разработки за вкуса на храната, изследва усещанията, които тя предизвиква, и как те се възприемат и тълкуват.
По време на срещите си с преди изборите през 2007 г. френският президент Никола Саркози обеща на винарите и лозарите, че ще преразгледа т. нар. закон "Евен". Става дума за текст от 1991 г., който силно ограничава рекламата на виното в рамките на борбата с алкохолизма. През пролетта на 2007 Саркози, че иска да превърне виното от "от обвиняем в продукт на тероара".
Прочутият френски шеф-готвач Ален Дюкас, с общо 14 звезди в кулинарния гид "Мишлен" за 2008, представи в Ню Йорк новия си ресторант. Наречено Adour, по името на река в Югозападна Франция, новото заведение се намира в хотел St Régis, в Манхатън.
Преди около месец ресторант "Стара София" стана домакин на винена дегустация на македонската изба "Тиквеш", организирана от самата изба и от официалния й представител за България, фирма "Ситекс". За първи път бяха представени на нашия пазар продуктите на тази най-голяма като обем производство винарска изба на Балканите. Един от водещите български сомелиери, Михаил Марковски, представи пред гостите 5 подбрани вина: Tamjanika рек. 2004, специална селекция; Chardonnay рек. 2004, лимитирана селекция; Merlot рек. 2004, специална селекция; Cabarnet Sauvignon рек. 2004, лимитирана селекция; Vranec рек. 2004, лимитирана селекция.