С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • География на пелопонеското вино

    Емил Коралов, Юлия Костадинова
    снимки: ЮлияКостадинова, Емил Коралов 28 Август 2008, 14:26

    На юг от Коринт, на север от Аркадия, три винарни произвеждат напълно различни вина из митичните земи на най-южния гръцки полуостров. Обединяват ги само стремежът към съвършенство и интересите към българския пазар

    Share Tweet Pin it Share
  • Студеният извор, от който блика Бароло

    Веселина Маринова
    снимки: Любомир Бояджиев 28 Август 2008, 13:57

    Макар и наследство от Виторио Емануеле II, известен като обединител на Италия, Fontanafredda e като държава в държавата. Със собствен бог - виното

    Share Tweet Pin it Share
  • Наздравици 10 000 метра над земята

    Веселина Маринова
    снимки: British Airways 26 Август 2008, 15:35

    Открит неотдавна, шокиращо луксозният Терминал 5 на лондонското летище "Хийтроу" прикова вниманието към нова тенденция - възвръщане към пътуването като луксозно преживяване сред авиокомпаниите на Западното полукълбо.

    Share Tweet Pin it Share
  • Прекрасният нов свят

    Юлия Костадинова, Ясен Захариев
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 14:07

    Още от времето на Колумб европейците се обръщат към новия свят с две противоположни чувства. Едното е позитивно и се изразява в надеждата, че някъде далеч съществува едно по-добро място на изобилие и неограничени възможности. Другото чувство е негативно и почива върху недоверието и страха, че новият свят ще обезцени добрите стари традиции на Европа. Тези две чувства се борят и в различните светове на виното.

    Share Tweet Pin it Share
  • Севиче: рибарски обяд под Андите

    Людмил Хайдутов
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 14:03

    Какво е севиче? Отлично доказателство за егоцентричността на европейската кулинарна култура. Ястие от маринована сурова риба, то е за Южна Америка нещо като пастата за Италия - древно, изключително популярно и вездесъщо. Както е казал перуанският поет Антонио Сиснерос, "единственото истинско ястие на всички обществени прослойки".

    Share Tweet Pin it Share
  • Рибните ресторанти на София

    Веселина Маринова
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 13:29

    Ако за утеха на следморската тъга малко узо и калмари вършат работа, новините за софиянци са добри - вече има къде да се яде прясна риба. От черноморски сафрид и миди до малайзийски скариди, морските продукти вече са достъпни добре сготвени, на доста места, на които човек може да попадне и без резервация.

    Share Tweet Pin it Share
  • Трахули, трахапас и матрапази

    Любомир Бояджиев
    снимки: Драгомир Матеев 26 Август 2008, 13:01

    Докато търсеше есенни гурме удоволствия из Южното Черноморие, Любомир Бояджиев се натъкна на неочаквани лингвистични препятствия и се върна с една добра и една лоша новина

    Share Tweet Pin it Share
  • Трапиче Трибуто малбек 2003

    Бакхус
    снимки: - 12 Август 2008, 13:30

    През 2008 година aржентинската изба Трапиче представи на най-новото си вино от високия ценови сегмент - Трапиче Трибуто, един ултра примиум малбек, реколта 2003 г.

    Share Tweet Pin it Share
  • Учен призова винопроизводителите на САЩ да отчетат климатичните промени

    Бакхус
    снимки: creative commons 01 Август 2008, 17:24

    Климатът ще повлияе драстично на лозаро-винарската индустрия, а в САЩ не предприемат никакви мерки, твърди американският изследовател на глобалното затопляне проф. Грег Джоунс.

    Share Tweet Pin it Share
  • В Напа определиха Bottle Shock като "филм с превъзходен финал"

    Бакхус
    снимки: www.bottleshockthemovie.com 31 Юли 2008, 14:34

    Противоречивият филм Bottle Shock, който оживи през януари филмовия фестивал Sundance с историята на "Парижкото възмездие" от 1976 г., беше показан за първи път в центъра на калифорнийската винена индустрия Напа вали.

    Share Tweet Pin it Share
  • Австралийско лозе в центъра на Лондон

    Бакхус
    снимки: Емил Коралов 24 Юли 2008, 12:52

    Макар и със сравнително кратка история, McGuigan Wines е една от прочутите австралийски винарски компании, и несъмнено се справя блестящо в страната си и по света в избраната от нея пазарна ниша с вина от ниския и среден ценови ранг. За представянето на новите им вина, които са специално подбрани за британския вкус, в Централен Лондон амбициозните австралийци засадиха лозе с 50-годишни лози от Хънтър Вали в Източна Австралия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Ресторант на годината

    Бакхус
    09 Юли 2008, 08:57

    Share Tweet Pin it Share
  • Българско вино на годината

    Бакхус
    08 Юли 2008, 18:32

    Списание "Бакхус" постави началото на новия си проект - "Българско вино на годината". Състезанието има за цел да определи най-доброто българско вино за съответната година според списанието.

    Share Tweet Pin it Share
  • Посредственото вино

    Ясен Захариев
    27 Юни 2008, 17:46

    Посредственото вино е като посредствения човек. Няма значение дали е добро или лошо, защото по-скоро е нито едното, нито другото. Белег на тази посредственост е липсата на характер и ярко открояващи се особености. Винаги е по-лесно да кажем какви качества му липсват, отколкото да опишем онези, които с трудност едва различаваме.

    Share Tweet Pin it Share
  • В памет на Робърт Мондави

    Юлия Костадинова, Петя Петкова
    снимки: - 24 Юни 2008, 15:21

    В 3 часа сутринта на 16 май 2008 г. в болница в Напа вали на 94-годишна възраст почина калифорнийският винен колос Робърт Мондави. Без съмнение най-важната личност в историята на калифорнийското винарство, той бе известен в целия винен свят като "Бащата на Напа" и още "Бащата на калифорнийското каберне".

    Share Tweet Pin it Share
  • Южното полукълбо - по възходяща линия

    Бакхус
    снимки: - 24 Юни 2008, 12:14

    Винопроизводството в страните от южната половината на земното кълбо ще отчете 4,9-процентен ръст за 2008 г. спрямо 2007. Общият обем на производство възлиза на 51, 434 млн хл. Такива са предвижданията, обявени в началото на юни от Международната организация на лозата и виното (OIV), в Париж.

    Share Tweet Pin it Share
  • Чудният плод

    Юлия Костадинова
    снимки: - 23 Юни 2008, 17:38

    Представете си да отпиете сос табаско и да си помислите, че е захарен сироп. Или глътка горчива бира, сигурни, че вкусвате шоколадова напитка. Представете си да имате вълшебно хапче, което да превръща лимона в бонбон... Такова чудо съществува и носи напълно подходящото име Miracle fruit, тоест чудният плод.

    Share Tweet Pin it Share
  • Бургундия си е Бургундия

    Ефросия Благоева
    23 Юни 2008, 17:25

    На въпроса кое вино бихте взели на самотен остров, повечето виноценители ще отговорят вероятно "бутилка бургундско". И това е така, не само защото доброто бургундско е изключително (то си е), или защото има феноменален вкус (какъвто има), а защото бургундското като никое друго вино по света е наситено с емоция и интрига. Едва ли е достатъчно едно пътуване до френската област, за да бъдат разбрани вината, но и няколко дни стигат, за да се усети тяхната мистерия. Под мистерия нямам предвид само цената им. И все пак какво прави тези вина толкова скъпи?

    Share Tweet Pin it Share
  • Иса Бал: "Виното и винената култура не се градят за един ден"

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 16:37

    Най-добрият сомелиер на Европа за 2008 г. е от Турция. Това беше истинска сензация на конкурса, който тази година за пръв път се проведе в България между 15 и 19 май и събра участници от 31 страни на Стария континент. Едно истински оспорвано състезание, в което победител стана Иса Бал.

    Share Tweet Pin it Share
  • На чаша с Жорета Николова

    Ефросия Благоева
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 16:15

    Докато работех върху този материал се изправих пред трудността да пресъздам с помощта само на буквите интонациите, емоцията в изказа, вълнението, които насищат разговора ми с Жорета Николова.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »