Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
От пиле мляко, славееви езици, ябълка на познанието, вълшебно месалче... Културната история на човечеството сякаш винаги минава под триумфалната арка на небцето. Ето малка подборка от литературни и митологични специалитети, които може и да не стават за ядене, но засищат сетивата по алтернативни пътища
Една жена, за която зеленчуците са персонажи, а храната е лесен вход към света, незабавно успокоение, дреха на енергията на човека, който я приготвя
Днешната руска кухня е сред броящите се на пръсти положителни последствия от създаването преди век на Страната на съветите
Етно ресторантите от бившите съветски републики в днешната руска столица показват колко приятно място можеше да е бившият СССР, ако соцът не беше съсипал изоснови бонвиванството
В Европа стекът си е стек, в Аржентина той е патриотичен дълг, казва един от героите на Филип Кер в романа му "Кротък пламък". Нейните ресторанти за асадо са места, където късовете телешко са поглъщани в съсредоточено мълчание - такова, което е в състояние да разтревожи дори кожата на обувките ти.
Ако не разпознавате испанските турони в българските карамелени блокчета с ядки, наследени от Отоманската империя, значи не гледате добре
За сладкото, което определя нивото на Аржентина в човека
Докато Европа от близо хилядолетие насам се радва на дъхавата бадемова паста, наречена марципан, българинът и до днес не може да се отърве от спомените си за неудачните имитации на шоколад с привкус на нафта, носели по не съвсем ясни причини същото име
Допреди десетина години хората тук отнасяха подигравки за това, че употребяват думата густо. Тя обаче беше една чудесна заемка от италиански, изразяваща цялата наслада от вкуса на живота, която "народите" на другите градове не бяха в състояние да постигнат. Подсказваше и за един космополитен дух, макар и принадлежащ на по-стари времена. Днес той се е съхранил в мирното кулинарно съжителство на няколко пъстри диаспори
Бавната, но цялостна революция на Карло Петрини превърна Slow Food в по-съществен феномен от McDonald's
Slow Food в България се опитва да защити дузина ендемични продукти и да осигури законна продажба за домашните производства
Загърбвайки табута и правила, Le Fooding се опитва да отвори очите на французите за собствената им кухня
Лионските майки, три дузини топ готвачи сред които Пол Бокюз, 40 пазара за храна и още толкова звезди на Мишлен, Лион е запечатан в множество умове и стомаси като кулинарната столица на Франция – и в проза, и в стихове
В опит да види отвъд стереотипните плескавици, чевапчичи с кълцан лук и карирани покривки Мила Попова откри два Белграда и една речна дунавска култура без български аналог
10 рибни мезета към питиета с вкус на анасон
Българското Черноморие е разделено между Хемингуей и Фицджералд, луксозни курорти срещу народни, инфинити басейни срещу дървени маси на плажа, голф срещу риболов, гурме срещу кръчма
Разчитането на картите на Франция или Италия като менюта или винени листи е едно от големите удоволствия на хората с вкус към добрата храна и вино. Вглеждането в готварската книга като в исторически роман е другото
Когато доматите навлизат в Европа, те са заклеймени като "вълчи ябълки", сметнати за отровни, макар и любопитни на вид растения. Днес това изглежда смешно, но познанията ни за "пришълците" на българския пазар често не надхвърлят тези на средновековните европейци за доматите. Артишоци, аспержи, фенел или цикория – "новите" зеленчуци, се случва да предизвикват конфузни ситуации в собствените ни кухни и още по-неприятно – около коктейлните маси
Летните колецкии шоколад са сравнително нова идея и градове като Брюж, Париж или Брюксел, където има традиционна и целогодишна шопинг треска за бонбони, са сред нейните пионери
Маршрут за хора с вкус към пътуванията и тяхното вкусване. За хора, които обичат полезни съвети, и за онези, които никога не ги следват