Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Какъв по-добър начин да попаднеш на най-вкусните места в Париж от това да разбереш къде един кулинарен критик би прекарал рождения си ден?
Идеалният пазар съществува само във въображението на гурманите. Все пак по света са пръснати достатъчно вдъхновяващи негови първообрази, които сега греят във всички цветове под септемврийското слънце.
Самолетът се готви за кацане. Въздухът е кристално ясен, няма нито едно облаче. Със съвършената си геометрия градините на замъците, пръснати из тази green and pleasant land, приличат на изящни брошки.
Най-съхранената част от българското Черноморие - на север от Балчик, е за отшелници с вкус към добрата храна
Сланина с яйца или зърнена кашица, светът се върти във вековен спор какво е най-добре да закусва
"А сам Йоан [Кръстител] носеше дреха от камилска вълна и кожен пояс на кръста си; а храната му беше акриди и див мед", разказва Новият завет за един от най-известните (и продължителни) пикници в историята на човечеството. Днес тази сцена прави впечатление с драматичната красота на пустинята, в която се развива, и с неприлично семплото си меню.
Трима души с по три любими места за започване на деня в София
1. Бърза закуска с лъв. Според историците буквално на всеки ъгъл в античен Рим има щандове за храна и вино - свидетелство, че римляните са доста привързани към бързата закуска.
На 12 юни 2009 сл. Хр. в центъра на София готвачът Ивайло Рангелов направи експеримент: върна времето назад. Пренесе кухнята си, заедно с всички наблюдаващи и работещи в нея, в деня 12 юни 95 сл. Хр. Задачата му беше да приготви пет ястия, спазвайки точно рецептите, както те са описани в De re coquinaria, най-известната готварска книга от онази епоха.
Юли в София, жега, прахоляк. Ресторант-градините са не просто приятното място, където да изпием питие и да вечеряме, а убежище. Те са състояние на духа. Като се замисли човек, те са среща на две грандиозни постижения на цивилизацията, които в дъното си опират до едно и също: усилията да се внесе ред и красота в хаоса на природата, независимо дали с аранжиране на храсти или сирена.
Всички ядат сладолед в Рим. Юлските 38°С на сянка са само една от причините за това
Автентичните български храни – ценни, но забранени, бяха показани на de jure незаконно събиране в София. Вижте ги на снимките. И ги разгледайте добре, защото може още дълго да ги гледате само на картинка
Людмил Фотев, най-авторитетният бирен журналист в България, предлага близък поглед към плодовите бири и към една от техните възможни употреби - прелъстяването
Никой не е по-голям от хляба, дори от малките хлебчета. Особено когато те са обиколили света и, надживели създателите си и променени до неузнаваемост, са се върнали там, откъдето са тръгнали
С май идва Гергьовден, а с него - агнешко на зелена поляна, най-добре в близост до някоя спокойна, скрита сред разлистили се дървета монашеска обител. Чуруликане на птици, звук на камбана или клепало, гласовете на смирен хор и ромон на бистра вода, а след това апетитната миризма на добре опечено месо и свежа салата – идилия, която често опитваме да превърнем в реалност, и често зрелищно се проваляме.
Ако през този месец още не са ви вбесили с въпроса "а хляб искате ли, колко филийки", то или още не сте ходили на ресторант, или имате много здрави нерви. Или ходите във верния ресторант. Абсолютно неясно е, защо толкова много български ресторантьори отказват да проумеят колко абсурдна е тази практика, каквато, можем от опит да твърдим, няма никъде по света. (Ако в Северна Корея ядяха хляб, може би щяха да я прилагат там.) Феноменът "колко филийки хляб ще желаете", жалък остатък от балкантуристката традиция, се оказа по-труден за преборване от секретните досиета. Все пак напоследък се появиха ресторанти, които се придържат към по-цивилизовани практики, а някои от тях дори си пекат хляба сами. Ето някои от най-добрите примери, които със своето пионерство заслужават нашето облекчено: "Благодаря!"
Фурната - покрито съоръжение за печене на хляб, е изобретена на територията на днешна България, казват международните енциклопедии. Две хилядолетия и половина по-късно столицата ни е с най-лошия стандарт за хляб на Балканите. В повечето ресторанти продължават да сервират "филийки" само при поискване, а класическите квартални фурни с характер, с каквито се изхранва цяла Европа, са сведени в центъра на почти двумилионния град до... четири. Една от тях е холандска и една - алтернативна.
Светлорозово до бяло месо и деликатен, изплъзващ се вкус - размразени в чинията, морските продукти излъчват почти стерилност. Нищо във вида им не издава натоварените с цветовете на Гоген сцени, в които те са изваждани от морето и продавани по пазарите на Югоизточна Азия
Като дете мразех юфка. Тъй като баба ми не зачиташе думата "мразя" по отношение на храната, се налагаше да съм изобретателна.