Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
по материали от специализирания печат и интернет страницата www.elbulli.com
В центъра на Рим, около площад Campo dei Fiori кварталният дух е непокътнат. Хората се познават, пият кафе навън по любимите си кафенета и две-три поколения от едно семейство купуват хляб от една и съща фурна... Roscioli - от името на една от най-старите фурни в Италия не само ти замирисва на току-що изпечен хляб. Roscioli е и синоним на най-доброто от великата традиция и култура на хранене в една от люлките на средиземноморската цивилизация. Защото Алесандро Рошоли, освен наследник заедно с брат си и сестра си на старата фурна Roscioli, е и собственик на един от онези магазини за най-качествени сирена, прошуто и вина, в които храната и виното са като редки бижута. И ресторант, пак там, в магазина, който е отправна точка в кулинарията не само на Вечния град, ами на цяла Италия - интересно и нестандартно място, където може да се опитат невероятни ястия и вина. Срещнахме се с г-н Рошоли в La Capannina, където той гостуваше на главния мениджър, г-жа Жана Банкова и консултираше екипа на ресторантите относно печенето на хляб. Показаха ми току-що изпечен pane caserecho (домашен хляб): голям, кръгъл, с примамливо напукана кора - такъв хляб е добре да се държи далеч от очите на диетиците.
Лалета, вятърни мелници, канали, сабо и разбира се, сирене - символи на старата европейска Холандия, страна с характер, с история и с много поводи за гордост. Гаудата е без съмнение сред най-достойните такива поводи. Защото и гауда е сирене с характер, а и с богата история. Земя като тази на Холандия, която е отвоювана от морето, с така плодородна почва и солен въздух, е прекрасна за производство на мляко и млечни продукти. Холандия произвежда общо над 655 хиляди тона сирене годишно, от които се изнасят над 500 хиляди. А на гауда се падат 60% от общото производството на сирена в Холандия.
Шестима шеф-готвачи от Европа, всички те с по три звезди от Мишлен, се бяха събрали в средата на февруари в Банкок, за да приготвят изключителна вечеря в Mezzaluna, прочутия ресторант на покрива на State Tower Building. Французите Ален Соливерес, Антоан Вестерман, Жан-Мишел Лорен, Марк Мено, германецът Хайнц Винклер и италианката Ани Феолде приготвиха 10 ястия за 40 любители на изтънчения вкус, дошли от всички краища на света. Съвсем не без основания някои се питаха дали става дума за кулинарно изкуство или за безогледно прахосничество, като се има предвид, че цената за един човек бе 25 000 долара! Трябва да се отбележи обаче, че част от приходите бяха предназначени за "Лекари без граници" и фондацията Chaipattana, създадена от краля на Тайланд.
По традиция и тази година публикуваме разговор с хората, които стоят зад успеха на победителя в конкурса "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal 2006", Грандхотел "Мусала палас" във Варна. Наши събеседници са Любомир Стоянов, Maitre d'Hotel и Велин Великов, шеф-готвач.
По материали на сп. Restauradores