С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

  • Ан-Софи Пик: "Най-важното за мен е равновесието между вкусовете и продуктите"

    Интервюто взе Любомир Бояджиев
    01 Ноември 2007, 10:33

    Share Tweet Pin it Share
  • Здраве и традиции от Гърция

    "Бакхус"
    01 Октомври 2007, 14:02

    Share Tweet Pin it Share
  • Пламен Петров, шеф-готвач и мениджър на La Famiglia, Варна

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2007, 13:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Вкус на пари

    Никълъс Ландър, сп. Business Life (British Airways)
    01 Октомври 2007, 13:35

    След като наскоро Обединеното кралство зае третото място в световната класация за качествено хранене в ресторанти, бизнесът на най-добрите лондонски ресторантьори, овладели до съвършенство изкуството да предлагат вкусна, евтина храна, процъфтява.

    Share Tweet Pin it Share
  • Орлин Попов: "Ресторантьорството за мен е и хоби"

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2007, 13:03

    Изненадах се при запознанството си с Орлин Попов. Заради неволни клишета на въображението си представях улегнал бизнесмен. А човекът, който стои зад най-голяма българска верига ресторанти Happy, рибните Captain Cook и Tambuktu плюс три ресторанта в Барселона, се оказа енергичен и непринуден млад мъж. Ресторантьорството е бизнес, който, ако не се оставиш да те зароби, непрестанно те обогатява. Точно такъв е случаят на г-н Попов. А причината е, че работата в този бранш му е изключително интересна и завидно успешно му се удава да управлява съществуващите заведения. И да създава нови. Един предприемчив варненец с усет към този бизнес, който без неудобство разказва и за неизбежните грешки, през които е минал. Разбира се, започнахме разговора с въпроса за началото.

    Share Tweet Pin it Share
  • В търсене на истинското капучино

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2007, 12:54

    Да направиш добро капучино, си е истинско изкуство. Нещо повече, в Италия са подготвили проектозакон, според който напитката ще получава "Сертификат за автентичност" само в онези заведения, които строго спазват нормите за приготвянето й. По определението на експертите капучиното не е кафе с мляко, нито кафе със сметана, а винаги има гъста пяна, при поднасяне не бива да пари и задължително съдържа прясно мляко.

    Share Tweet Pin it Share
  • Най-богатата трапеза в Лондон

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2007, 12:47

    Share Tweet Pin it Share
  • Удоволствия във въздуха по британски

    Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Еял Тахор - ресторантьор или дизайнер?

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 14:31

    Макар да признава, че в последно време рядко му се случва да ходи по ресторанти, защото няма време, Еял Тахор има много ясен поглед към процесите в ресторантьорството у нас. Освен, че е собственик на заведения като "Да Види", "Анет" и "Дани’с" името му стои зад повече от 20 проекта, сред които Olive’s и Spaghetti Company, само че като дизайнер и автор на концепцията. Една съботна сутрин израелският ресторантьор и дизайнер Еял Тахор отдели време за разговор с "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Леополдо Джерборе: "Ако работата в ресторанта не ти носи наслада, по-добре не я върши"

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 14:28

    Леополдо Джерборе е собственик на семейния ресторант Aux Routiers във Вале д’Аоста. Леополдо е човек, който много добре знае какво и как е постигнал и с радост споделя опита си. Той иска клиенти му да се чувстват като гости в ресторанта му, но държи да знаят, че домакинът е той и ако например е решил да постави някоя маса на определено място, това означава, че за него то е най-доброто. Леополдо Джерборе преподава и води различни курсове за начална подготовка на готвачи, както и майсторски класове. В момента е сред най-търсените и ценени готвачи в Италия като взима участие в различни инициативи за представяне на италианското кулинарно изкуство по света. Именно с тази цел той бе в София и разказа пред "Бакхус" за себе си.

    Share Tweet Pin it Share
  • Летен следобед на Ситняковския пазар

    Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:16

    Share Tweet Pin it Share
  • Да похапнеш в Япония

    Емил Коралов
    01 Септември 2007, 14:09

    Целта на неотдавнашното ми пътуване до Япония съвсем не беше свързана с опознаване на японските кулинарни традиции и ресторанти. Поводът беше друг, но ясно е, че по време на двуседмичния ми престой трябваше да се храня. Посетих десетина ресторанта в средната част на Япония, в района на Нагоя, които ми дадоха идея какво да очаквам, ако отида там на кулинарен туризъм. За радост, някои от ресторантите бяха истински шедьоври.

    Share Tweet Pin it Share
  • Къде вечерят ангелите

    Екатерина Геловска
    05 Юли 2007, 19:41

    Share Tweet Pin it Share
  • Николай Боруков - шеф-готвач и мениджър на ресторант "Фадо" в Пловдив

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:33

    Ники Боруков е едно от най-приятните изключения, което някак изпъква на иначе сивкавия фон на българското ресторантьорство. Защото, за да превърнеш един ресторант, разположен в индустриалната зона на Пловдив, в храм на кулинарията, се иска нещо повече от умение да готвиш. Може би точните думи тук са страст и упоритост. При това в големи дози. Ники е самоук, никога не е учил готварство в школа. Всичко се случва много случайно, в казармата, където го разпределят в кухнята и там той открива истинското си призвание. После готви в първия италиански ресторант в Пловдив и научава основата от неговия собственик - италианеца Рафаеле. Следва четене на много книги, после няколко други ресторанта, за да попадне най-накрая във "Фадо", където той е практически всичко - и готвач, и доставчик, и мениджър. Ники Боруков споделя, че всеки ден ходи на пазара, за да си избира сам продуктите, а с клиентите си е на "ти", като в едно голямо семейство. От известно време той е член и на Българската асоциация на професионалните готвачи.

    Share Tweet Pin it Share
  • За града, ресторантите и тяхната публика

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 19:19

    Поканихме на разговор трима утвърдени пловдивски ресторантьори: Иво Проданов - собственик на "Хемингуей" и "Скадарлия", Николай Боруков - мениджър и шеф-готвач на "Фадо" и Георги Ташев - собственик на "Хеброс", който стана и наш домакин. Те споделиха пред нас своите виждания за състоянието на ресторантите и кулинарията в своя град, както и за вкусовете на публиката. Изразихме някои негативни впечатления от средното ниво на храната в заведенията, а също и недоумението ни от оскъдицата на добри ресторанти в такова изключително място като Стария град. И мнението, че класните ресторанти в Пловдив са наистина твърде малко. Все пак това е град на панаири, бизнесът се развива и идват все повече чужденци. А има и богати пловдивчани, които пътуват.

    Share Tweet Pin it Share
  • Носталгия и възраждане сред тепетата

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 19:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Салата с име на римски император

    Веселина Маринова
    05 Юли 2007, 18:27

    Share Tweet Pin it Share
  • Пловдивски кръчми от стария албум

    Атанас Танев, Мимо Райчев
    05 Юли 2007, 18:23

    Share Tweet Pin it Share
  • La Pergola – съвършенство по италиански

    Жоро Иванов, шеф-готвач на българското посолство в Рим и на Грандхотел "София"
    05 Юли 2007, 13:59

    Share Tweet Pin it Share
  • Патрик Вербрюге: "Добре да се храним, добре да пием и добре да се обичаме"

    Любомир Бояджиев
    05 Юли 2007, 13:50

    Какво е общото между Hyatt, InterContinental, Le Meridien, Relais & Châteaux, Marriott и Sun International? Това, че в ресторантите на тези прочути хотелиерски вериги е работил белгийският готвач Патрик Вербрюге, който в момента е екзекютив шеф на Кемпински в Златни пясъци. Разговорът с човек като него може да бъде сравнен с докосването до една жива енциклопедия. Няма да е пресилено, ако кажем, че Патрик Вербрюге е обиколил кажи-речи целия свят и притежава умението да се отнася с уважение и по изключително човешки начин към хората около себе си. Работил е с представители на най-различни култури, но винаги е бил верен последовател на класическата френска кулинарна традиция и не се разделя с готварската книга на Огюст Ескофие, превърнала се в истинска реликва заради многото пожелания и посвещения, изписани по нея от прочути личности, с които се е срещал. Патрик Вербрюге, който е амбасадор на «Ордена на 33-мата белгийски готвачи» (Ordre des 33 Maîtres-Queux de Belgique) и е носител на кралско отличие за заслуги, бе така любезен и отдели време за среща с екипа на "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »