С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

  • Искрящозеленото наследство на ацтеките

    Людмил Хайдутов
    снимки: Драгомир Матеев 26 Май 2008, 17:19

    Първият материал от поредицата на сп."Бакхус" за гурме-оригиналите от Централна и Южна Америка е посветена на авокадото и оригиналния, запазил автентичния си вид и вкус в продължение на стотици години сос гуакамоле.

    Share Tweet Pin it Share
  • Кой кой е в българския кетеринг

    Бакхус
    26 Май 2008, 14:49

    Подборът ни е направен въз основа на лични впечатления и наблюдения и след допитване до над десет ПР-агенции, които са постоянни клиенти на кетеринг компаниите.

    Share Tweet Pin it Share
  • Пазар с бъдеще

    Седрик Лавиал
    26 Май 2008, 14:31

    Кетеринговите услуги представляват сравнително нов пазар за България, който обаче има бъдеще. Той отговаря на все по-растящото търсене, както в София, така и в останалите големи градове в страната.

    Share Tweet Pin it Share
  • Кетеринг - да създаваш незабравими празници

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Матеев 26 Май 2008, 14:16

    Кетеринг в съвременния свят означава не просто да приготвиш и сервираш добра храна на събитие по някакъв повод. Кетерингът е наука и бизнес, а също и изкуство.

    Share Tweet Pin it Share
  • Готвачите на ресторант "Саса" спечелиха първия национален конкурс "Отбор на годината"

    Юлия Костадинова
    снимки: БАкхус 17 Май 2008, 13:20

    Отборът на столичния ресторант "Саса" спечели първото национално състезание по отборно готвене, в което участниците сътвориха едно невероятно шоу.

    Share Tweet Pin it Share
  • На чаша с Витолд Франчак

    Веселина Маринова
    07 Май 2008, 19:30

    Share Tweet Pin it Share
  • На чаша със Сирио Мачони

    сп. Джентълмен
    07 Май 2008, 19:13

    Share Tweet Pin it Share
  • Юлиан Харалампиев

    Веселина Маринова
    снимки: Николай Камбуров 04 Май 2008, 16:56

    Веднъж попаднах в "Къщата с часовника" на вечеря, без да съм особено гладна. Видях в менюто калмар с доста учудващ пълнеж от моркови, сирене, броколи, девесил, аншоа, белтък... Не можех да си представя съвсем ясно що за комбинация се получава и си го поръчах от любопитство. Оказа се изключително фино и вкусно приготвен. Майстор му е Юлиан Харалампиев, който от две години е шеф-готвач на елегантния ресторант на ул."Московска".

    Share Tweet Pin it Share
  • Зеленчуци от морските дълбини

    Людмил Хайдутов
    снимки: БАкхус 21 Април 2008, 15:44

    Освен различните риби, мекотели, ракообразни и други морски твари, основни продукти в страните от Източна Азия са водораслите. Всяка година в Китай се консумират над 8 милиона тона от тях, а японците за същото време използват поне 9 милиарда листа нори, за да завиват с тях суши. При все че естествените морски ресурси изглеждат неизчерпаеми, азиатците благоразумно, и то още през ХVІІ век, са започнали да разработват начини за култивирането на онези видове водорасли, които ги вълнуват кулинарно.

    Share Tweet Pin it Share
  • Професия ресторантьор: Иво Проданов и Станислав Сираков

    Любомир Бояджиев
    снимки: Драгомир Матеев 18 Април 2008, 20:34

    Предполагам, че за всеки би представлявало удоволствие да разговаря с ресторантьори, които на въпроса "какви проблеми срещате" да отговорят просто "няма от какво да се оплачем". Така се почувствах и аз по време на разговора ми с Иво Проданов и Станислав Сираков в новооткрития им пловдивски ресторант Memory. Двамата стоят зад едни от най-успешните ресторанти в Пловдив, "Скадарлия" и "Хемингуей".

    Share Tweet Pin it Share
  • Fast гурме?

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Матеев 16 Април 2008, 16:09

    Явлението fast food е предмет на проучвания и разобличения вече от десетилетия. Въпреки доказаните вреди за човека, то съвсем не е на изчерпване. Нещата в противоположния полюс, олицетворяван от създаденото в Италия движение Slow Food, също се развиват добре - далеч по-бавно, в малък мащаб, но доста стабилно. Тук ще ви разкажем за една нова категория - FAST GOURMET.

    Share Tweet Pin it Share
  • Степени на вкуса

    Веселина Маринова
    16 Април 2008, 15:05

    Давиде Скабин, италиански шеф-готвач начело на ресторант Combal.Zero в Риволи край Торино, е известен с ексцентричната си кухня, в която присъстват ястия като кибер яйце, виртуални стриди или млечен шейк от гъши дроб. Смятан едновременно за откачен учен, артист и кулинарен лудетина, Скабин разбива на пух и прах италианските норми. Определящи за провокативната му кухня са стремежът към съвършенство на вкуса и желанието клиентът да изпита истинско удоволствие. За да го постигне, Скабин прави разработки за вкуса на храната, изследва усещанията, които тя предизвиква, и как те се възприемат и тълкуват.

    Share Tweet Pin it Share
  • Мишлен се придвижва на изток

    Любомир Бояджиев
    снимки: Michelin 16 Април 2008, 14:36

    За първи път престижният кулинарен гид "Мишлен" присъди звезда на ресторант в Чехия. Става дума за ресторант Allegro, на италианския шеф-готвач Андреа Акорди, който се намира в сърцето на стара Прага, на две крачки от Карловия мост. Събитието е от изключителна важност, защото това е първият звезден ресторант в Централна и Източна Европа. Allegro е включен в тазгодишното издание на мишленския гид Main Cities of Europe, който покрива 41 града в 20 страни на Стария континент.

    Share Tweet Pin it Share
  • Хироаки Сасагури, шеф-готвач на ресторант "Саса"

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Матеев 26 Март 2008, 14:47

    Историята между майстор Сасагури и кулинарията не започва в готварско училище.

    Share Tweet Pin it Share
  • Ален Дюкас с нов ресторант в Ню Йорк

    Бакхус
    снимки: Bacchus 26 Март 2008, 14:25

    Прочутият френски шеф-готвач Ален Дюкас, с общо 14 звезди в кулинарния гид "Мишлен" за 2008, представи в Ню Йорк новия си ресторант. Наречено Adour, по името на река в Югозападна Франция, новото заведение се намира в хотел St Régis, в Манхатън.

    Share Tweet Pin it Share
  • Madrid Fusión и геномът на съвременната западна кухня

    Веселина Маринова
    снимки: BAkhus 18 Март 2008, 17:14

    Share Tweet Pin it Share
  • Хуан Рока - вълшебникът от Жирона

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 16:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Харваловци и философията на еленския бут

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 16:46

    Share Tweet Pin it Share
  • На суши в София

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 16:17

    Деница и Джун Йошида са млади шеф готвачи, завършили кулинарната академия Cordon Bleu в Орландо (Флорида). Заминават от България като студенти по история на изкуствата на летни бригади в САЩ, но остават да работят в различни ресторанти и така решават да променят посоката на професионалното си развитие и да се отдадат на кулинарията. След завръщането си в България, Деница стартира в "Капитан Кук" като суши шеф, на базата на, както тя се изразява, "не чак толкова голям опит, натрупан в Америка в един суши бар". Джун пък започва в Bar&dinner Brasserie, където работи и до днес, и печели признанието на публиката и "Бакхус" с наградата за "Най-добър bar&dinner" в конкурса "Ресторант на годината 2006". Свързан е със суши от дете, тъй като е син на баща японец и майка българка.

    Share Tweet Pin it Share
  • Братя Митови: "Трябва да имаш сърце, за да се занимаваш с ресторантьорство "

    Интервюто записа Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 09:26

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »