С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

 • А сега, дами и господа – ренесанс!

  Фани Тодорова
  снимки: Shutterstock 07 Декември 2009, 17:31

  След цяло тъмно десетилетие за българското вино през последните години лозари и винари увеличиха лозята в страната с една трета. Нови сортове се отглеждат с нови внимание и познание и 2008 е първата реколта, по която това личи. За българското вино това е началото на нова епоха

  Share Tweet Pin it Share
 • За Николай Втори!

  Марина Караконова
  снимки: Бакхус 02 Декември 2009, 14:01

  Една вдовица, която ненавижда зелено, Brut Premier, който отлежава на 15 метра под водата край остров Мон сен Мишел, и кюве, създадено за руския цар - екзотичният свят на Рьодерер е илюстрация колко екстравагантна може да бъде класиката

  Share Tweet Pin it Share
 • LEGO "Катаржина"

  текст и фотография Албена Шкодрова
  снимки: Албена Шкодрова 30 Септември 2009, 15:20

  Поляк, корсиканец, двама близнаци, еротични фрески и вина с чуждоезични имена – посещението в "Катаржина" се запомня като пътуване до друга държава. Или до една нова България. Така или иначе, голямата цел на избата е българският тероар

  Share Tweet Pin it Share
 • Големите малки вина на Венето

  текст и фотография Албена Шкодрова
  снимки: Албена Шкодрова 01 Септември 2009, 14:55

  "Първият ми спомен за дядо ми е как кара мотопед из тези лозя. Спира, казва нещо на работниците, виждам го да посочва с ръка. След това пак се качва на мотора и отминава."

  Share Tweet Pin it Share
 • LES CHATEAUX и техните графити

  текст Джо Линстрот, фотография Ейвън Мартин
  снимки: Ейвън Мартин 01 Септември 2009, 14:48

  В полите на Сините скали винен туризъм блика отвсякъде. Спуска се като лавина от планините, изпълзява като придошли води от подземията и настъпва под формата на автобуси и автомобили с любители дегустатори, шата и велосипедни алеи сред лозята. Остава винарите на Сливен да поработят заедно като тези в Напа или Тоскана.

  Share Tweet Pin it Share
 • Николас дел Солар: "Като видя бутилка вино, и се разтрепервам. Искам да разбера всичко за нея!"

  Бакхус
  снимки: Драгомир Ушев 13 Август 2009, 16:31

  Share Tweet Pin it Share
 • Аве Мария в Едоардо Миролио

  Бакхус
  снимки: Яна Блажева 13 Август 2009, 15:48

  Деси Байчева, или заразеният с вируса "вино" технолог на избата

  Share Tweet Pin it Share
 • Захване ли се с нещо папата...

  текст и фотография Албена Шкодрова
  снимки: Албена Шкодрова 30 Юни 2009, 20:01

  Out! Out! Out! Забравете за вината на Шатоньоф дю пап, те винаги са били, са, и ще бъдат извън мода сред истинските познавачи, казва в книгата си "Официален пътеводител из винената снобария" Леонард Бърнщайн. В края на 1970-те, когато той я пише, нещата изглеждат точно така.

  Share Tweet Pin it Share
 • Варна между Chateau Margaux,1904 и SMS

  текст Силвия Тулева, фотография Петко Момчилов
  снимки: "Бакхус" 15 Юни 2009, 23:16

  Във Варна са и най-старата, и най-новата изби на България, два контрастиращи полюса на националното винарство. "Евксиноград" пази свой портвайн от началото на миналия век и френско бордо с възрастта на съвременната българска държава, и се надява да я спаси немският Червен кръст. Винарска изба "Варна" експериментира с нови сортове и лексика, и привлича туристи още преди да е достроена.

  Share Tweet Pin it Share
 • Hello Kitty се появи и на бутилки вино

  Бакхус
  06 Юни 2009, 16:58

  Авторите на идеята смятат, че съчетанието между италианско вино и японска комиксова героиня гарантира високи продажби

  Share Tweet Pin it Share
 • Когато виненият етикет казва нещо повече от сорта и реколтата

  Бакхус
  03 Юни 2009, 17:42

  25 необичайни етикета за вино, които решихме да ви покажем

  Share Tweet Pin it Share
 • Кианти вече не е виното на традиционалистите

  текст Елисавета Велянова
  снимки: Shutterstock 16 Май 2009, 15:22

  Меки хълмове, пълни с дивеч, лозя, редуващи се с маслинови горички, каменни градчета, прикрити между дърветата - в Тоскана сякаш времето е спряло преди няколко столетия. Панорамата между Флоренция и Сиена е онази от платната на Джото и Да Винчи, площадът в Лука е озвучен от Nessun dorma на Пучини, и винена емблема е отглежданият поне от XVI в. санджовезе - сортът, за който доскоро се вярваше, че е винифициран още в Римската империя.

  Share Tweet Pin it Share
 • Виното в България - моментална снимка

  Веселина Маринова и Марина Караконова
  снимки: - 10 Март 2009, 13:40

  От модата каква бутилка да сложиш на масата до новите идеи в избите и произведеното от последната реколта, Винария всеки март се опитва да улови пулса на българския винен пазар. Тази година ключовите думи ще са тероар и по-адекватни цени. Според търговци и производители постигането на адекватност в тези две области е ключ към успеха на българското вино на международния пазар. И на нашия.

  Share Tweet Pin it Share
 • Дегустаторът в мен. Стъпка 5: Етикетът по време на дегустация

  Юлия Костадинова
  снимки: - 23 Февруари 2009, 10:24

  Дегустациите винаги са особено приятен повод да се съберете около масата. Има обаче няколко неща, които чисто практически пречат на виното да се покаже в най-добрата си светлина и макар никой никога да не ги е окачествил като "грешки", е добре да се знаят и да се избягват доколкото е възможно. Най-малкото - спестяват неудобства в доста ситуации.

  Share Tweet Pin it Share
 • Порто за един идеален английски свят

  Стойчо Стоев
  снимки: Емил Коралов 16 Февруари 2009, 14:29

  Подзаглавие: Свалете гетите си и се насладете на вечерна чашка ruby или towny до камината. И се молете американците да не се усетят какво пропускат.

  Share Tweet Pin it Share
 • Съчетаване: Зимни салати с вино

  Снежана Живкова
  снимки: - 12 Януари 2009, 14:03

  Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.

  Share Tweet Pin it Share
 • Дегустаторът в мен. Стъпка 4: Как се използва декантерът

  Юлия Костадинова
  снимки: - 09 Януари 2009, 13:42

  "Организирайте първата си дегустация. Охладете, подредете, отворете и пробвайте четири, предложени от нас вина. Запишете какво усещате, за да сравните с бележките на професионалните дегустатори".

  Share Tweet Pin it Share
 • Българско вино на годината 2008

  Емил Коралов, Юлия Костадинова
  снимки: Николай Камбуров 08 Януари 2009, 12:40

  Конкурсите за вино са точно както тези за литература, кино или изобразително изкуство. В известен смисъл се опитват да постигнат невъзможното - да обективизират субективно удоволствие. И все пак те съществуват. Много хора ги намират за полезни - в тях обикновено голяма група специалисти прекарва дълги работни часове, за да проучи и анализира голям обем от информация, и накрая да създаде нещо като рамка, която да помогне за ориентация в необятното изобилие.

  Share Tweet Pin it Share
 • Quo vadis - куо вадис - кво вадиш

  Яна Петкова
  07 Януари 2009, 13:03

  Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я на единия от братята си: "Виж какво смешно заглавие - "Куо вадис..."

  Share Tweet Pin it Share
 • Българските Топ 10 за 2008

  Бакхус
  снимки: - 04 Декември 2008, 10:35

  Share Tweet Pin it Share

Реклама »