С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

  • Южното полукълбо - по възходяща линия

    Бакхус
    снимки: - 24 Юни 2008, 12:14

    Винопроизводството в страните от южната половината на земното кълбо ще отчете 4,9-процентен ръст за 2008 г. спрямо 2007. Общият обем на производство възлиза на 51, 434 млн хл. Такива са предвижданията, обявени в началото на юни от Международната организация на лозата и виното (OIV), в Париж.

    Share Tweet Pin it Share
  • Бургундия си е Бургундия

    Ефросия Благоева
    23 Юни 2008, 17:25

    На въпроса кое вино бихте взели на самотен остров, повечето виноценители ще отговорят вероятно "бутилка бургундско". И това е така, не само защото доброто бургундско е изключително (то си е), или защото има феноменален вкус (какъвто има), а защото бургундското като никое друго вино по света е наситено с емоция и интрига. Едва ли е достатъчно едно пътуване до френската област, за да бъдат разбрани вината, но и няколко дни стигат, за да се усети тяхната мистерия. Под мистерия нямам предвид само цената им. И все пак какво прави тези вина толкова скъпи?

    Share Tweet Pin it Share
  • Иса Бал: "Виното и винената култура не се градят за един ден"

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 16:37

    Най-добрият сомелиер на Европа за 2008 г. е от Турция. Това беше истинска сензация на конкурса, който тази година за пръв път се проведе в България между 15 и 19 май и събра участници от 31 страни на Стария континент. Едно истински оспорвано състезание, в което победител стана Иса Бал.

    Share Tweet Pin it Share
  • Д'ефектните вина

    Юлия Костадинова, Яна Петкова
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 15:57

    Първият синоним, който хрумва на мнозинството от нас, когато стане въпрос за пенливи вина е думата "шампанско". Едно от най-успешните и престижни вина изобщо, виното на Чърчил, на царете, на Формула 1, на haute couture, символът на лукса в днешния глобализиран свят.

    Share Tweet Pin it Share
  • Viva Vinum!

    Юлия Костадинова
    20 Юни 2008, 11:51

    Няма да е преувеличено ако кажа, че австрийското изложение Vie Vinum е най-добре замисленото и изпълнено от винените салони, на които аз съм била. Не само заради атмосферата (знаeте, че навсякъде тя е приповдигната и силно пропита от винени изпарения), но заради изборът на място, заради перфектната организация, заради хората, заради вината... Давам си сметка, че звучи доста патетично, само че когато минеш през 15 щанда и нито едно вино не те разочарова, започваш да се оглеждаш подозрително и да си задаваш въпроса "дали аз не съм във форма?". Истината е далеч по-тривиална, но и радостна - вината наистина са много добри. Е, поне повечето.

    Share Tweet Pin it Share
  • Шампанско под вълните

    Бакхус
    снимки: - 06 Юни 2008, 12:07

    Louis Roederer, едни от най-старите производители на шампанско опитват нов начин за отлежаване на техните вина – на дъното на океана край Северна Франция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Голяма австрийска дегустация

    Бакхус
    снимки: Николай Камбуров 05 Юни 2008, 16:28

    На 4 юни в залата на Vintage Club на ул. "Иван Вазов" 16 се проведе първата Голяма австрийска дегустация. Събитието беше организирано със съвместните усилия на три компании вносители на австрийски вина в България - "Бибендум", "Project AW" и "Wine Unlimited" и с партньорството на сп. "Бакхус"

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино от Етиопия?

    Бакхус
    05 Юни 2008, 15:17

    Най-големият френски винопроизводител, групата Castel, започва да прави вино в Етиопия. Групата започва да сади лозя на 125 ха в Зеуей, на 200 км от столицата Адис Абеба. Още 175 ха са предвидени за бъдещи насаждения.

    Share Tweet Pin it Share
  • "Най-добрият сомелиер в света" е австриец

    Бакхус
    снимки: личен архив 03 Юни 2008, 11:17

    Роденият в Австрия Алдо Зом от тризвездния ню-йоркски ресторант Le Bernardin е обявен за най-добрият сомелиер в света за 2008 г.Тази титла е предшествана от определянето му за първи в тази професия за миналата година в САЩ.

    Share Tweet Pin it Share
  • Фалшификати на скъпи вина

    Владимир Йонев
    27 Май 2008, 18:48

    Share Tweet Pin it Share
  • Турен - долината на Лоара

    Валери Смилянов
    27 Май 2008, 16:24

    Разположена между океана и централния район, долината на Лоара е една точка на равновесие между Севера и Юга на Франция и от друга страна, една зона на нежност и свежест, на изкуство и литература, на традиции и модернизъм. Историята на вината от Лоара е тясно свързана с историята на Франция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Бургенланд Unlimited

    Юлия Костадинова
    снимки: Николай Камбуров 27 Май 2008, 15:32

    Да вземеш интервю от трима австрийски винари, чиито вина никога не си опитвал е горе-долу като да се запознаеш с режисьора преди да си видял филма. Тоест от една страна е интересно, дава ти представа за това, какво можеш после да очакваш, запознавайки се с мирогледа на въпросния човек, но никога не можеш да си сигурен.

    Share Tweet Pin it Share
  • Неповторимият стил на розето

    Юлия Костадинова, Ефросия Благоева
    снимки: Николай Камбуров 27 Май 2008, 14:04

    Розето винаги е будило подозрение в хората. В много случаи не без основание, и все пак, в негова защита трябва да кажем, че розовото вино има много предимства. Те просто не винаги са очевидни на пръв поглед.

    Share Tweet Pin it Share
  • Лицата на българското вино: Стефан Пирев

    Ефросия Благоева
    снимки: Драгомир Матеев 26 Май 2008, 18:37

    Във винарските среди Стефан Пирев е известен с чепатия си характер и своя артистизъм и всяка година изненадва колегите си с нещо различно.

    Share Tweet Pin it Share
  • Виното - цел или средство?

    Ясен Захариев
    26 Май 2008, 03:47

    Опитайте да си отговорите на въпроса кога и как се е появил интересът ви към виното. Наистина има много пътища, които водят към него, но е странно това, че почти всички са случайни. Малко са онези (някои потомствени винари например), които с чиста съвест ще кажат, че им е било писано да се занимават с него.

    Share Tweet Pin it Share
  • Сомелиерът на Fat Duck е номер едно в Европа

    Юлия Костадинова
    снимки: БАкхус 21 Май 2008, 09:16

    Името на най-добрият европейски сомелиер за 2008 година е Иса Бал. В конкурса "Сомелиер на Европа 2008", който се състоя в София, той представляваше родната си Турция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Светът на виното загуби Робърт Мондави

    Юлия Костадинова
    снимки: БАкхус 17 Май 2008, 17:09

    На 16 май в Напа вали на 94 годишна възраст почина най-влиятелната личност в калифорнийското винарство Робърт Мондави. Известен като "бащата на Напа", той е човекът, проправил пътя към суперкабернетата от Калифорния, които смайват света през 70-те и 80-те години на миналия век.

    Share Tweet Pin it Share
  • Удоволствието от цената

    Веселина Маринова
    12 Май 2008, 10:46

    Дали ресторантите, които вдигат цените на виното, правят услуга на клиенти си? Едно изследване разкри, че хората, които плащат по-висока цена за даден продукт, му се наслаждават повече. Няколко човека, на които били предложени едни и същи вина на различни цени, отсъдили, че им е харесало много повече онова, за което знаели, че е по-скъпо. Скенерите на мозъка също потвърдили, че центърът им за удоволствие се активира много повече при по-скъпите вина. Явно че голяма част от действителното удоволствие се поражда в по-голяма степен от платената цена, отколкото от качеството на реколтата.

    Share Tweet Pin it Share
  • Най-добър сомелиер на Европа 2008

    Бакхус
    снимки: Надежда Чипевa 08 Май 2008, 09:46

    От 15 до 20 май в софийския хотел "Кемпински Зографски" ще се проведе конкурсът "Сомелиер на Европа 2008" и Генералната асамблея на ASI (Международната асоциация по сомелиерство). Организацията е създадена през 1969 г. във Франция и има за цел да развива и усъвършенства професията сомелиер. На всеки три години организира в различна държава международен конкурс "Най-добър сомелиер на света", а на всеки две години - "Сомелиер на Европа". Сега за пръв път това състезание ще се проведе извън Франция!

    Share Tweet Pin it Share
  • Джансис Робинсън нарече винените критици "паразити"

    Бакхус
    снимки: Драгомир Матеев 25 Април 2008, 13:27

    На първото издание на WineCreator - новосъздаден международен форум на винари и винени журналисти, Джансиз Робинсън нарече винените критици "паразити" и ги прикани да бъдат по-скромни и честни.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »