Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
"Моята представа за Рая е да ям пастет от foie gras под звуците на тромпети", казва британският писател от ХІХ век Сидни Смит. За тромпетите не е много сигурно, но гъшият дроб със сигурност е на райската трапеза за мнозина homo sapiens, живели през последните пет хилядолетия
Архитект, музикант, сладкар, дизайнер на мебели, психолог, студент, фотограф - такива са в живота някои от най-добрите кулинарни блогъри у нас. Те самите обаче предпочитат да се описват чрез храната
От пиле мляко, славееви езици, ябълка на познанието, вълшебно месалче... Културната история на човечеството сякаш винаги минава под триумфалната арка на небцето. Ето малка подборка от литературни и митологични специалитети, които може и да не стават за ядене, но засищат сетивата по алтернативни пътища
Днешната руска кухня е сред броящите се на пръсти положителни последствия от създаването преди век на Страната на съветите
Етно ресторантите от бившите съветски републики в днешната руска столица показват колко приятно място можеше да е бившият СССР, ако соцът не беше съсипал изоснови бонвиванството
В Европа стекът си е стек, в Аржентина той е патриотичен дълг, казва един от героите на Филип Кер в романа му "Кротък пламък". Нейните ресторанти за асадо са места, където късовете телешко са поглъщани в съсредоточено мълчание - такова, което е в състояние да разтревожи дори кожата на обувките ти.
Ако не разпознавате испанските турони в българските карамелени блокчета с ядки, наследени от Отоманската империя, значи не гледате добре
За сладкото, което определя нивото на Аржентина в човека
Докато Европа от близо хилядолетие насам се радва на дъхавата бадемова паста, наречена марципан, българинът и до днес не може да се отърве от спомените си за неудачните имитации на шоколад с привкус на нафта, носели по не съвсем ясни причини същото име
От grande cuisine до постмодерно фрагментирана храна, теченията в кулинарията винаги са изразявали повече нови възможности, отколкото нови идеи
Бавната, но цялостна революция на Карло Петрини превърна Slow Food в по-съществен феномен от McDonald's
Slow Food в България се опитва да защити дузина ендемични продукти и да осигури законна продажба за домашните производства
Загърбвайки табута и правила, Le Fooding се опитва да отвори очите на французите за собствената им кухня
В опит да види отвъд стереотипните плескавици, чевапчичи с кълцан лук и карирани покривки Мила Попова откри два Белграда и една речна дунавска култура без български аналог
10 рибни мезета към питиета с вкус на анасон
Българското Черноморие е разделено между Хемингуей и Фицджералд, луксозни курорти срещу народни, инфинити басейни срещу дървени маси на плажа, голф срещу риболов, гурме срещу кръчма
Разчитането на картите на Франция или Италия като менюта или винени листи е едно от големите удоволствия на хората с вкус към добрата храна и вино. Вглеждането в готварската книга като в исторически роман е другото
Когато доматите навлизат в Европа, те са заклеймени като "вълчи ябълки", сметнати за отровни, макар и любопитни на вид растения. Днес това изглежда смешно, но познанията ни за "пришълците" на българския пазар често не надхвърлят тези на средновековните европейци за доматите. Артишоци, аспержи, фенел или цикория – "новите" зеленчуци, се случва да предизвикват конфузни ситуации в собствените ни кухни и още по-неприятно – около коктейлните маси
Десет филма и едно меню с лек френски уклон и няколко френски думи
"Старинното" национално ястие шопска салата е измислено от "Балкантурист" и е на възрастта на Starbucks. Все пак, поне е българско