С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Виното - с по-малко мистика

    Огнян Цветанов, Юлия Костадинова
    01 Октомври 2007, 13:30

    Преди повече от осем години, когато излезе първият брой на списание "Бакхус", ние започнахме една рубрика, която нарекохме "Уроците на Бакхус". Както подсказва и заглавието, тогава това бяха напътствия към начинаещия любител, който днес вече се е превърнал (или поне се надяваме да е така), в сериозен ценител. Ще подновим тази рубрика, като, разбира се, ще я осъвременим, за да сме полезни и на онези от вас, които сега правят първите си стъпки в света на виното. В няколко последователни броя ще се опитаме да ви научим как се оценява то, как се различава доброто от посредственото или лошото вино, с кои термини да изразявате усещанията си, какви точно са процедурите на дегустацията, какви типове и стилове вина съществуват и как да ги съхранявате. Съветваме ви винаги внимателно да четете бележките в рубриката "Дегустации", ако имате желание и възможност да ги опитвате и да сравнявате своите усещания с тези на експертите дегустатори. Запомнете един урок, който ние считаме за най-важен: няма роден дегустатор, всичко е въпрос на опит. По-просто казано - колкото повече вина опитвате, толкова по-добър експерт може да станете. От сърце ви желаем вълнуващи винени емоции!

    Share Tweet Pin it Share
  • Breakfast at Tiffany’s? No, Déjeuner a Cheval Blanc!

    Яна Петкова
    01 Октомври 2007, 13:27

    На следващите страници ви предлагаме началото на една разходка на Яна Петкова из някои от най-великите винарски имения в Бордо. Яна е винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия www.Vinoto.com и автор в сп. "Бакхус". Яна посети меката на френското вино през юни, по време на Винекспо 2007. Деловият повод за пътуването й беше да представи фирма "Винекселанс", създадена през 2005 г. от нея, Иван Пастухов и младия французин Венсан Алла като търговска и консултационна компания в областта на френските тероарни вина и имаща за цел да популяризира френската винена култура в България, както и да изгражда все по-взискателна представа за качествено вино сред нашите потребители. Автор на снимките в материала е именно съдружникът на Яна, Иван Пастухов, инженер по образование, който от 1984 г. живее в Париж и търгува с известни и големи френски вина, като се занимава професионално и с фотография (www.pastoukhov.com). Интервю с него очаквайте в 99 бр. на списанието ни.

    Share Tweet Pin it Share
  • Близката Гърция

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2007, 13:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Орлин Попов: "Ресторантьорството за мен е и хоби"

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2007, 13:03

    Изненадах се при запознанството си с Орлин Попов. Заради неволни клишета на въображението си представях улегнал бизнесмен. А човекът, който стои зад най-голяма българска верига ресторанти Happy, рибните Captain Cook и Tambuktu плюс три ресторанта в Барселона, се оказа енергичен и непринуден млад мъж. Ресторантьорството е бизнес, който, ако не се оставиш да те зароби, непрестанно те обогатява. Точно такъв е случаят на г-н Попов. А причината е, че работата в този бранш му е изключително интересна и завидно успешно му се удава да управлява съществуващите заведения. И да създава нови. Един предприемчив варненец с усет към този бизнес, който без неудобство разказва и за неизбежните грешки, през които е минал. Разбира се, започнахме разговора с въпроса за началото.

    Share Tweet Pin it Share
  • В търсене на истинското капучино

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2007, 12:54

    Да направиш добро капучино, си е истинско изкуство. Нещо повече, в Италия са подготвили проектозакон, според който напитката ще получава "Сертификат за автентичност" само в онези заведения, които строго спазват нормите за приготвянето й. По определението на експертите капучиното не е кафе с мляко, нито кафе със сметана, а винаги има гъста пяна, при поднасяне не бива да пари и задължително съдържа прясно мляко.

    Share Tweet Pin it Share
  • Никога не става въпрос само за вино

    Ясен Захариев, НБУ
    01 Октомври 2007, 12:50

    Share Tweet Pin it Share
  • Най-богатата трапеза в Лондон

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2007, 12:47

    Share Tweet Pin it Share
  • Никос Матюдакис - един гръцки приятел на България в Пловдив

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 18:55

    Отдавна се канехме да се срещнем с гръцкия консул в Пловдив, г-н Никос Матюдакис, тъй като знаехме, че е човек с особено отношение към хубавите неща в живота. След разговора с него впечатленията ни се потвърдиха. Приятната обстановка, в която ни посрещна предразполагаше към разговор без край. Освен, че има доста богат опит като дипломат, след постове в Брюксел, Тунис и Париж, той е страстен гастроном и обича да кани приятели, на които лично готви. Затова и разговорът ни се завъртя именно около тази тема. Човек не може да остане безразличен пред начина, по който г-н Матюдакис се възмущава от навика в много български ресторанти ястията да се "украсяват" със сосове, които нямат нищо общо с основния вкус. Или пък от невероятната способност на еди кой си готвач да развали ястие от сьомга, за което по думите му "трябва да се положат огромни усилия". Извън тези детайли обаче той с тъга признава, че след година, когато изтече мандата му на консул в Пловдив, България и тукашните приятели ще му липсват изключително много. Никос Матюдакис обича също музиката и показвайки ни богата си колекция от дискове сподели, че който харесва музиката не може да не обича и останалите хубави неща. С нескривана радост сподели, че тук в България е изпълнил една своя мечта от преди 30 години - да дирижира оркестър! Достатъчно е да споменем още, че той е донесъл със себе си своята собствена машина за еспресо и ползва точно определен вид кафе, за да стане ясно, че при него не може да има компромис по отношение на вкуса. Съвсем естествено, като хора от списание държащо на добрия вкус, попитахме г-н Матюдакис какво му е впечатлението от качеството на живота в България. Започнахме обаче от впечатленията му за виното, тъй като освен всичко друго той е и голям любител на Бакхусовата напитка.

    Share Tweet Pin it Share
  • Новото панагюрско съкровище

    "Бакхус"
    01 Септември 2007, 14:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Пенливо по италиански

    Юлия Костадинова
    01 Септември 2007, 14:45

    Share Tweet Pin it Share
  • Корк vs. Винт

    Юлия Костадинова, Любомир Бояджиев, Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:38

    Share Tweet Pin it Share
  • Удоволствия във въздуха по британски

    Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Еял Тахор - ресторантьор или дизайнер?

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 14:31

    Макар да признава, че в последно време рядко му се случва да ходи по ресторанти, защото няма време, Еял Тахор има много ясен поглед към процесите в ресторантьорството у нас. Освен, че е собственик на заведения като "Да Види", "Анет" и "Дани’с" името му стои зад повече от 20 проекта, сред които Olive’s и Spaghetti Company, само че като дизайнер и автор на концепцията. Една съботна сутрин израелският ресторантьор и дизайнер Еял Тахор отдели време за разговор с "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Леополдо Джерборе: "Ако работата в ресторанта не ти носи наслада, по-добре не я върши"

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 14:28

    Леополдо Джерборе е собственик на семейния ресторант Aux Routiers във Вале д’Аоста. Леополдо е човек, който много добре знае какво и как е постигнал и с радост споделя опита си. Той иска клиенти му да се чувстват като гости в ресторанта му, но държи да знаят, че домакинът е той и ако например е решил да постави някоя маса на определено място, това означава, че за него то е най-доброто. Леополдо Джерборе преподава и води различни курсове за начална подготовка на готвачи, както и майсторски класове. В момента е сред най-търсените и ценени готвачи в Италия като взима участие в различни инициативи за представяне на италианското кулинарно изкуство по света. Именно с тази цел той бе в София и разказа пред "Бакхус" за себе си.

    Share Tweet Pin it Share
  • S.Pellegrino и Aqua Panna - перфектен дует на масата

    Бакхус
    01 Септември 2007, 14:20

    Какво е общото между минералните води S.Pellegrino и Aqua Panna, освен италианският им произход? Това, че и двете са свързани много тясно със света на виното и висшата кулинария, а освен това са обявени за официални води на Международната асоциация на сомелиерите. След дълги изследвания и практически сравнения е установено, че профилът на двете води е изключително подходящ за дегустации на вино.

    Share Tweet Pin it Share
  • Летен следобед на Ситняковския пазар

    Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:16

    Share Tweet Pin it Share
  • Да похапнеш в Япония

    Емил Коралов
    01 Септември 2007, 14:09

    Целта на неотдавнашното ми пътуване до Япония съвсем не беше свързана с опознаване на японските кулинарни традиции и ресторанти. Поводът беше друг, но ясно е, че по време на двуседмичния ми престой трябваше да се храня. Посетих десетина ресторанта в средната част на Япония, в района на Нагоя, които ми дадоха идея какво да очаквам, ако отида там на кулинарен туризъм. За радост, някои от ресторантите бяха истински шедьоври.

    Share Tweet Pin it Share
  • Маврудът - бранд или сорт

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:55

    разговор с инж. Йордан Стефанов, изпълнителен директор на "Винзавод" Асеновград

    Share Tweet Pin it Share
  • Олтрепо Павезе или италианската Бургундия

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Къде вечерят ангелите

    Екатерина Геловска
    05 Юли 2007, 19:41

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »